用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住馬灣嘅mami, 可唔可以分享你地選什麼幼兒園? ...
go

住馬灣嘅mami, 可唔可以分享你地選什麼幼兒園? [複製鏈接]

住馬灣嘅mami, 可唔可以分享你地選什麼幼兒園?

thanks a lot!  

Re: 住馬灣嘅mami, 可唔可以分享你地選什麼幼兒園?

St Rose of Lima
8-)

anitawong21

會唔會對小朋友太遠呀?

有無校車.車程要幾待呀?

thanks!

青衣城有校車,約8:20am上車。其實我們去那裡都好像去旅行,亞女都習慣
8-)

thanks ,anitawong21

我囡囡下年9月才2歲要報幼兒園,所以,我擔心太細搭校車.同埋St. Rose of xxx 好似無N1 class.

不過,我都打算會係讀N1 & K1 都會唔同學校.我想問你比囡囡讀St. Rose of xxx 原因,除了係名校之外.有無其他原因.

ew911

sorry,我攪錯,妳問的是幼兒園,我bb是將會讀k1,沒有讀過n1。

我喜歡St Rose of Lima的校風,希望她一路讀上去,同時我們喜歡天主教學校。葵青荃灣的天主教學校一樣不方便,所以乾脆搭校車去St Rose of Lima

妳又打算報哪一間?
8-)

anitawong21

我都係找天主教background 學校.

所以,k1 都會轉.N1 就找一間輕鬆及活動形式教學.學之園係其一.

我想問車程又青衣去ST.Rose of Lima 有幾遠,如果,我想2008年讀又會要幾時報名.同埋你講一路讀上去...小學唔係睇住邊區派位??? 又點一路讀上去?

sorry! 我真係唔太清楚情況.請指教.

ew911

校車路線未出,暫時都未知車程有多長,如果我知就通知妳啦。2008年讀要2007年報名,妳可明年9月後打電話問。至於考小學方面,以現時來說是分兩個階段的,第一階段是講關係,要計分的,例如父母兄姐是校友、父母是該校教職員或是有雙同宗教等都有較高分數。如果第一階段入不到心儀學校就要參加派位,派位就要看住處。我相信我女兒第一階段可考入的機會很高,多數不用參加派位。

妳想找一間輕鬆及活動形式教學的學校,樓下果間都ok,妳會考慮嗎?

學之園的學位競爭很大,我聽說很多街坊都說考不入,或只能入下午班。其實我都有考慮學之園,但由青衣成行到學之園條路日曬雨淋,校舍又小,但學費卻是九龍塘價錢。不過講開又講,妳bb有18個月大可參加學之園星期六的kindermusik playgroup,Miss Paula教得不錯,妳知唔知架?
8-)

anitawong21

屋企留下唔會考慮.

想找半日學校.唔想返playgroup. 都係想找一間心水學校先.

好呀!到時你知道車程幾待通知我呀!我同老公都唔想小朋友太細搭校車.
‹ 上一主題|下一主題