用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 旅港開平,請比意見...唔該!
樓主: Fannyayms
go

旅港開平,請比意見...唔該! [複製鏈接]

Re: 旅港開平,請比意見...唔該!

fani,
謝謝你!就是因為有你們這些大哥哥大姐姐們幫助這些初到貴校的學生,才能令他們更快融入當中.希望他們也會有你同樣的感覺,覺得開平像一個溫暖的家.....

Hi fani
I know Hoi Ping is a very good school.But i want to know how hard to go in? Can you tell me any information. For example What standard want ? Is top ten of the school ? Have some special award ...... etc.
Tks for you kind attention

fani 寫道:
我係開平既學生...
其實呢..開平小學升上黎唔多唔少個機會都係大D既..
而且好似仲有獎學金...

開平唔係死讀書..
學校好鼓勵我地去參加課外活動...
亦都好鼓勵我地去閱讀...
而且老師好nice..好肯幫助學生...

初初到開平真係好驚...
因為得我自已一個入去...
但係開平俾我既感覺係一個好溫暖既屋企...
中一既時候有一個朋輩既計劃..
由中四既同學帶領中一去融入學校同同學..

相信你地的仔仔女女一定會有一個愉快的中學生涯!

如果你地仲有咩問題...我會好樂意解答的!

當然...top10係最好啦...
其實top20我諗都得既...
我諗都要睇番你間小學既升中情況吧...
如果你的仔仔女女懂得田徑這方面...
應該會比較佔優....
因為開平既田徑是非常優秀的。
還有朗誦、音樂、運動方面都比較好。
開平亦都好注重英文。
經常給機會我們接觸英文。
所以,英文是非常重要的。
希望可以答到你既問題...^^

I also in 1B, what is your son's name?

多多指教....!  
Chan's Family

佢個名叫Lam Kai Fung..
你呢? 星期五我叫阿仔留意下你...

I am Minnie, Chan Yun Tung, No. 2. and I am Kan's House.  Which house of your son?

PPFAMILY 寫道:
佢個名叫Lam Kai Fung..
你呢? 星期五我叫阿仔留意下你...

他在智社 , 昨天回來又一大堆通告, 好像罰抄....
我已經跟他說你女兒的媽咪是BK memeber, 叫他留意留意; 我聽他說校長在早會上說了一輪英語開幕詞, 聽到他似懂非懂... 但同學間的溝通幾好, 總括來說第一天的感覺不錯!

[quote]
u.sa.ha.na 寫道:
I am Minnie, Chan Yun Tung, No. 2. and I am Kan's House.  Which house of your son?

校長在早會上說了一輪英語開幕詞, 聽到me also似懂非懂...      

黃校長開學果日主要係講今年f.5 and f.7公開考試既成績...
介紹一下今年新黎既老師同埋鼓勵我地努力讀書!
已經比舊年講少左好多了.....

fani,
謝謝你,兒子初到此校,很多事要慢慢適應,包括九成課堂皆由英文授課,希望一切順利過渡.....

fani 寫道:
黃校長開學果日主要係講今年f.5 and f.7公開考試既成績...
介紹一下今年新黎既老師同埋鼓勵我地努力讀書!
已經比舊年講少左好多了.....

初初的第一個月...
老師們都會以中英夾雜咁教書的..
好快就會適應,,
放心吧!

你口甘講我都放心d       

How about  the english name like me is Minnie

阿仔叫Kevin,他昨天跟我說知道誰是Minnie了,但我問他有沒有跟人打招呼?他說這麼唐突,所以不敢跟你女兒說話....激死....

勁呀!做到monitor     

Who is his  best friend in Hoi Ping?
My best friend is 林盈(1D) and 徐煒竣(our class)

有幾勁丫...被人擺上枱....

佢最friend嗰個響1D叫莊明揚, 另外有兩個舊同學一齊升上去, 響1A。

Minnie預備參加咩活動?等佢地兩個睇吓有冇機會溝通溝通吓......

Fani,

想請問你開平今年的公開試成績好嗎?我在另一個網站看到今年會考有同學7A1B,是否真的?(若是這樣也很不錯啊!)
fani 寫道:
當然...top10係最好啦...
其實top20我諗都得既...
我諗都要睇番你間小學既升中情況吧...
如果你的仔仔女女懂得田徑這方面...
應該會比較佔優....
因為開平既田徑是非常優秀的。
還有朗誦、音樂、運動方面都比較好。
開平亦都好注重英文。
經常給機會我們接觸英文。
所以,英文是非常重要的。
希望可以答到你既問題...^^

係呀...係呀...
今年有個7a1b..
好似仲有兩個6a..
舊年就有個8a1b..
今年會考成績非常好呀..
理科班有40多人有20以上...
開平本身也收唔晒咁多,,

Minnie預備參加Girlguides, Dance Club & Students Fellowship.  And also want to learn Flute & Violin!

PPFAMILY 寫道:
有幾勁丫...被人擺上枱....

佢最friend嗰個響1D叫莊明揚, 另外有兩個舊同學一齊升上去, 響1A。

Minnie預備參加咩活動?等佢地兩個睇吓有冇機會溝通溝通吓......
‹ 上一主題|下一主題