用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘小學的家長入來傾下啦!
go

九龍塘小學的家長入來傾下啦! [複製鏈接]

九龍塘小學的家長入來傾下啦!

如題。

有冇家長分享下學校啲嘢,各方面都好歡迎,因為我個小朋友係插班生,讀得好開心,但知既嘢有限(開學得一個月),我既friend也想同個小朋友轉校入來,佢就細心過我,要各方面都了解得好清楚。

唔該哂各位!

Re: 九龍塘小學的家長入來傾下啦!

冇人?     

Primary?

我想問下九龍塘小學通常會甚麼時候Interview架, 我已交左Form 3個星期有多, 都音訊全無, 唔知點解?

有無家長今年都入左申請表去九龍塘小學? 有無收到Interview信呀?  

shuet_tam

me too.

shuet_tam 寫道:
我想問下九龍塘小學通常會甚麼時候Interview架, 我已交左Form 3個星期有多, 都音訊全無, 唔知點解?

有無家長今年都入左申請表去九龍塘小學? 有無收到Interview信呀?  

5 Nov 2005 will have the interview, you can
see the school +website on 18 Oct.   

oh, 但佢地寫明會寄信通知Interview時間及地點的.
Anyway, thanks for your information

恭喜各位選擇九龍塘小學 , 我兩個姨生都在這裡讀(P.5 & P.3) , 一直以來都聽佢地講返學好開心 , 最令我impressed係上年學校開放日 , 成間學校令我覺得好"清雅" (平房式), D學生好有禮貌 , 你地一定會話開放日D學生梗係識做啦 ! 本來我都以為係. 因為佢地會做好多攤位遊戲 , 於是我地隨時都要捉住D並不是負責接待or主持攤位既學生來問東問西 (順便睇下佢地既應變能力) , 點知出奇地理想 !   

總之佢咩都好 , 只係輸蝕在中學接龍/聯繫!
:-D

從多方面都聽過許多讚賞此校的學生返學很開心,但很少聽聞此校的教學方法,有何特色?
又有些家長話九龍塘宣道比九龍塘小學好些,但本人覺得宣小在音樂方面太過著重(可能要訓練學生為學校比賽),這種勉強學生學樂器的手法實在有點保留。而九龍塘小學在教學上又有何可取之處呢?

我姪女今年讀小一,佢之前讀既幼稚園都好深,但上星期默英文唔合格,見家長,老師提醒家長要多d時間幫小朋友溫習,或者要請補習老師,我本人覺得咁早請老師,對小朋友不太好,小孩子會有依賴。

我想知此校是否好深?是否每個學生都有補習老師?還是剛升小一須待時間適應?請答意見。謝謝!

請問九龍塘小學是否傳統教學呢?

另外英文好似係讀高一級, 但聽講能力是否一樣突出呢? 是否外籍老師教?

小朋友讀得開心..... 可否詳述, 因成日要默書, 我唔明點可以讀得開心?

請分享!謝謝!
:

Hello~~

我朋友既囝囝係呢度讀 P.1. 聽佢講話d課程都幾緊張同深. 第一次默書已經要計落考試分到啦.......個班主任仲話如果考試有2科唔合格就要留班, 搞到佢好大壓力呀!!

我有朋友仔仔都係讀呢間小學, 佢話各方面都唔錯, 不過就承認功課都算多及有D深, 但佢仔仔應付得到就無問題囉.

佢好似都無請補習老師喎, 不過我都會報呢間, 但就唔係我既首選囉.  

我兩個姨甥都冇搵補習喎 (P.5 & P.3), 全由我家姐一手包辦 !

有次我家姐姐夫要出門 , 我都試過幫佢地睇功課 , 每日平均有4-5樣, 但只要有上堂留心一定識得做 , 而且部分功課已經在學校做左 , 咁又點算多呢?! 佢地仲同我囡囡講開學頭3個月的確追得有點吃力(主要是英文科) , 但適應後便沒有問題 . 無疑佢地既課程係比較深 , 但如果唔係咁D學生將來又點夠能力去爭取較好既中學位呢?  之前我都講過佢既弱點就係升中接龍/聯繫既問題令有些人卻步!

課外活動,老師和教學方法如何, anybody can share their opinion Thanks

各位家長,我暫時知既唔多(我既小朋友係插班生),不過都願分享下:

1.課程--英文讀高一級,數學讀高半級,例如我既小朋友係小三,英文教科書就用小四的朗文,數學就用小三下的教科書,加一本英文數,都係小三下(3B),下學期就用四上同埋4A。另外,中英文都有數本readers,老師會規定你幾時讀或堂上教。

2.課外活動多元化,安排在每星期四、五、六分別進行,其中星期五的有好多是免費,四、六收費也不貴,而且師資優良。

3.星期一、二、三放學後一小時是給予自認功課搞唔定的學生免費在校補習,星期一中文,二英文,三數學。

4.學校好free(同我囡之前個間比較),但秩序井然,學生比較自覺,暫時未發現有特別調皮的學生,我囡之前個間d主任老師有時管得嚴到離譜,但有d學生又好鬼百厭,d主任老師又唔識管。

5.先生好nice,好多笑容,個個好靚好斯文,校長就更不用說了(非常美麗,皮膚好白,好年輕),有時早晨返學時見到佢,好有氣質咁企係校門附近,高貴得來成個人好似會發出光芒咁。比較我囡之前d先生,好多成個師奶款,我唔係話要著重打扮,但為人師表,衣著不能太隨便了。

我既小朋友很適應現在的學校生活,也從未試過唔適應,但佢係讀完小二就入去讀小四的英文,小三下的數學,加英數,而之前係讀中文小學,佢也都冇補習,所以我覺得係先生教得好(也可能係小班,佢個班共27人,先生易照顧到各個唔同的學生)。

十分同意kxxx000 的話

tkkgame,

想問問妳家姐是否全職媽咪呢? 妳的姨生以前又是否念一些比較深的幼稚園呢? (例如:根x園, st. cat, 九龍塘宣x, 等等)
thanks for sharing.

CSW,

家姐是全職媽咪, 沒有請菲傭, 而兩個姨甥都是讀啟思幼稚園的.

any one can advise me what is the Tel # for the school bus service for KTS, I want to ask some enquiries, tks !
‹ 上一主題|下一主題