用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中迷思
樓主: jiljill
go

升中迷思   [複製鏈接]

回覆樓主:

黑社會呀天使呀嗰啲都係誇張法。事實好多人唔讀書結果就係做基層工作,賺好少人工,跟住鬱鬱寡歡,覺得自己懷才不遇,咁就一世。

至於佢哋父母會點?咪同人講多元發展,小朋友自己選擇,佢哋覺得點樣過咪點樣過囉。

回覆樓主:

贏在起跑線

好多人唔同意呢個講法,但其實呢個先至係真理。

回覆樓主:

而且人生起跑線有好多條,每一條都要去爭取。

jiljill 發表於 24-5-3 10:30
除非唔落場,落場,個個都想贏。

你有冇見過一個父母會同仔女講:「你考咁好做乜?無用㗎,去玩,去溝仔/ ...

我有見過,當然冇咁極端。

貓頭鷹之家 發表於 24-5-3 14:24
我有見過,當然冇咁極端。

我身邊都有,不過佢個仔已經到升大學年齡,之前搵唔到大學收,唯有咁安慰個仔(同自己)。

最後都係某國鄉下地方搵咗間九流大學。佢大把錢,多到個孫個代都食唔晒,但都千辛萬苦搵間大學比個仔讀。

口裡說不,身體很誠實。

用錢時間買張沙紙

貓頭鷹之家 發表於 24-5-3 14:42
用錢時間買張沙紙

證明沙紙重要

jiljill 發表於 24-5-3 13:47
贏在起跑線

好多人唔同意呢個講法,但其實呢個先至係真理。
我就是第一個講唔同意,且唔覺係真理.

天外之人 發表於 24-5-3 14:54
我就是第一個講唔同意,且唔覺係真理.

讀書入名校 vs 普通學校

畢業入大公司 vs 細公司

職位係 MT vs Clerk

條路完全唔同

jiljill 發表於 24-5-3 15:00
讀書入名校 vs 普通學校

畢業入大公司 vs 細公司

這些唔關跟起跑線而做成.
各人既際遇隨時都有唔同,CoCo壹番屋社長都係一位普通年輕人,因品行好優質服務態度工作,由兼職做到於22歲得到社長職位.  想當初當年我若接受在大快活轉職為正職副經理,而家可能都係高層人員.

天外之人 發表於 24-5-3 15:17
這些唔關跟起跑線而做成.
各人既際遇隨時都有唔同,CoCo壹番屋社長都係一位普通年輕人,因品行好優質服務態 ...

呢個例子好鬼

呢啲事情係美國都少見,何況日本?

建議你唔好跟車太貼

jiljill 發表於 24-5-3 15:21
呢個例子好鬼

呢啲事情係美國都少見,何況日本?

唔係話鬼唔鬼,事實也是事實,好多新聞都有報導,所以世事無絕對. 我都係冇起跑線都可以成功,雖然未知最後入邊間大學,但在我心中已好知足,起碼真係有心學到要學既野,唔需要用逼都可以.

天外之人 發表於 24-5-3 16:32
唔係話鬼唔鬼,事實也是事實,好多新聞都有報導,所以世事無絕對. 我都係冇起跑線都可以成功,雖然未知最後入 ...

日本公司文化我都有啲認識,所以先講唔好跟車太貼。

如果佢真係做社長,而又坐到一年,可以話係日本職場一個革命。

jiljill 發表於 24-5-3 16:49
日本公司文化我都有啲認識,所以先講唔好跟車太貼。

如果佢真係做社長,而又坐到一年,可以話係日本職場 ...

呢D已經係之後既事,做得什樣睇佢既能力及安排. 最重要都係唔好狗眼睇低人.而家既教育,小學生好多都比家長教到都已經會狗眼睇人.......

天外之人 發表於 24-5-3 17:05
呢D已經係之後既事,做得什樣睇佢既能力及安排. 最重要都係唔好狗眼睇低人.而家既教育,小學生好多都比家長 ...

佢好似仲未被委任

睇定啲

小日本會做啲咁嘅嘢,我唔太信

jiljill 發表於 24-4-23 14:39
係,肌肉肌肉發達的人一般腦子不太靈光,音樂同讀書都係腦部運動,有協同效應。
...

運動的好處

作為父母,您是否有擔心您的孩子在室內逗留的時間越來越長,而忽略了體育活動呢?現今的文化流行在線活動,包括遊戲和社交,導致戶外活動的吸引力大大降低。另外,很多人對運動都有誤解,常常以消極態度看待,總覺得運動是浪費學習時間,甚或認為它會成為一種學習成績的障礙。相反地,其實運動的好處不僅是保持體型或身體健康,更是青少年在心智及社交發展上一個重要的元素。

以下是一些體育鍛煉的已知和意想不到的好處:

體能運動
可增強骨骼,肌肉,韌帶和肌腱的健康。運動會消耗卡路里,減少肥胖的風險。運動能鍛鍊心血管健康並降低患心臟疾病的風險。肺功能得到改善,氧氣能更有效地吸收入體內。運動可提高血糖使用率,減少患糖尿病的機會。運動更可以降低幾種癌症的風險。
心理健康
運動可以改善大腦的認知和記憶功能。運動能增強我們的警覺性、精力和愉悅的感覺。定期進行體育活動可以減少壓力、焦慮和精神緒亂的情況。有研究表明,有定期運動的成年人,認知能力下降、患癡呆病患和抑鬱症等的風險都會降低20-30%。
體育和學習成績
經常參與體育活動與課堂專注力成正比關係。透過運動不但可提升學生的學習能力,還會幫助增強記憶能力,對學習成績產生正面的影響。體育運動令學生能有效掌控時間管理技巧,更有動力去上課。
自律
自律在成功的人生佔最重要的一部份。體育運動可以培養學生自律的性格,這點對他們日後工作的發展存在正面影響。還可以令他們遠離毒品、濫藥以及賭博等不良活動。
情緒管理
在運動過程中情緒高漲,透過運動令學生體會消極和積極的情緒如何影響他們的表現,使他們在年輕時學習情緒管理技巧,有效應對生活中的挑戰。
社交能力
體育運動使人們團結在一起,幫助孩子發展社交能力和運動精神。體育使年輕人明白,無論是隊友或對手也可以一樣融洽相處;他們可以透過溝通和互動,變得更加自信。
團隊合作及團隊精神
生活上很多領域都需要團隊合作及團隊精神,這更是成功關鍵的要素。 在運動團隊中,團員必須相互協作才能取勝;在小組工作時,懂得團隊合作能力的學生通常比較突出;在商業世界中,僱主會對可以與同事良好合作以達成既定目標的員工印象特別深刻。

回覆樓主:

運動當然好,我自己每日都做運動。

但學生就應該以讀書為主運動為輔,學校都一樣。

回覆 jiljill 的帖子

學校既運動堂本身應該係咁,衹係愎慢受畸型教育誤導,正常應該天天都要有體育堂先係最好.講咩浪費時間影響學術,有心教書既老師自然就有足夠時間教學生. 升中迷思,家長做好孩子身體健康就足夠,又唔係家長自己讀,為咩要阻礙孩子自然學習,煩呢啲野做咩.我到現在孩子升大都冇煩,更唔好講升小升中. 煩既人我衹會講主要係" 人心不足蛇吞象".

jiljill 發表於 24-5-2 20:49
你養隻馬都想佢贏,何況仔女。

竟然用養隻馬嚟比喻養子女,我諗你去子女畢業禮嘅心態同去拉頭馬冇分別,子女養你就等如隻馬為你帶嚟獎金。成件事離唔開"威"同"錢"兩個字,唔怪之得咁想入名校又入唔到。

我本身以為你只係見識少、思想狹隘、但又理論多多嘅家長,自己唔叻但望子成龍,上嚟開post噏啲謬論引嚟圍插。你冇讀過名校、冇讀過神科、唔識叻人唔緊要,同你分享自身經驗你就反駁隊上身。大家層次、見識、圈子不同都冇乜好再討論,夏蟲不可以語冰。但睇埋你呢句"你養隻馬都想佢贏,何況仔女。"加埋你另一句"我不太在意她們現在快樂不快樂,我比較在意她們以後快樂不快樂。",成個picture出晒嚟。原來你個心態差到咁嘅地步。呢啲家長真係害死好多小朋友。

天外之人 發表於 24-5-17 10:09
回覆 jiljill 的帖子

學校既運動堂本身應該係咁,衹係愎慢受畸型教育誤導,正常應該天天都要有體育堂先係最 ...

我覺得每朝做下早操已經可以
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊