用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
發新帖回覆
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-10-5 22:30
在搵工積極性方面,國內學生係好過香港學生,我唔知係唔係香港學生在其他渠道已經有基本認識,抑或積極性 ...
最近同一個香港舊朋友聯繫,佢好感慨仔女畢業後都唔想揾正職,但揾得少又洗得多。朋友話呢啲叫斜槓,係而家年輕人嘅流行文化,所以唔使旨意佢哋會積極揾工。如果我兩個女咁樣做,一定會俾我踢出街。

ANChan59 發表於 23-10-6 00:20
我認為不是斜槓,斜槓係有其他工作及收入,這樣是啃老族,係父母及或4大長老縱出嚟。你朋友心態好有問題, ...
我有同朋友講,佢都有責任。正如你講,呢啲係啃老,但當父母唔能夠再支持佢哋嘅時候,呢班「細路」可以點呢?唔好講2nd income,連primary income都成問題,而父母就係最就手嘅income source,咁點會有動力去積極揾工?

ANChan59 發表於 23-10-6 10:04
呢班「細路」可以一世唔駛捱都冇問題。如果他們是獨生子女,或者長子嫡孫,四大長老及父母百年歸老,幾層 ...
要識得教,都係一門好高深嘅學問。

ckh689 發表於 23-10-6 09:07
我有同朋友講,佢都有責任。正如你講,呢啲係啃老,但當父母唔能夠再支持佢哋嘅時候,呢班「細路」可以點呢 ...
我朋友又講到學費貴,我問點解唔申請grant/loan,佢話仔女唔肯申請,一來佢哋唔想花時間,二來驚畢業後要自己還錢,而家唔申請就父母俾晒,唉,呢種思維我真係唔理解。

hkpapa852 發表於 23-10-10 15:39
做多幾間都唔啱心水,咪搵班同學一齊攪startup囉,反正startup易攪到俾人收購賺大錢,駛乜咁辛苦
如果佢啲同學都係一樣咁「天才」,又要去旅行,又要work life balance,又唔可以影响私人生活,真係好想睇下佢哋一齊搞間startup幾時俾人收購賺大錢

Rpp 發表於 23-10-10 22:28
我識得人哋有個仔,父母講仔大個喇,亞爸亞媽辛苦存有啲錢,俾佢作首期,計過每月供九千蚊,可以買500尺, ...

咁叻要過自己鍾意嘅生活,就快啲搬出去住,做乜仲黐住爸爸媽媽!

manmonster 發表於 23-10-10 23:24
回覆 ckh689 的帖子

新一代先至無咁傻。

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊