用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資私小要求
go

直資私小要求 [複製鏈接]

小朋友中英文語文能力中上, 但在幾次的 mock interview 中,邏輯推理方面的題目仍然表現較弱 。想請教有經驗的家長,如果想小朋友考到活動型的直資私小,係咪一定要係邏輯推理方面的表現好好, 先有機會?
如果中英文語文能力較好,係咪只有學術型的學校先比較大機會考到?
   1    0    0    1

回覆樓主:

我覺得應變能力和解難能力都重要

monkichibb 發表於 21-8-23 12:04
小朋友中英文語文能力中上, 但在幾次的 mock interview 中,邏輯推理方面的題目仍然表現較弱 。想請教有經 ...

我上年in 活動型直私既經驗係,interview 入面邏輯推理唔係佔好多,1st in 大約係1-2題邏輯,2nd in直情無。我覺得要睇下小朋友邊方面“弱”(睇圖唔夠仔細?唔明題目問咩?數學推理題計得唔夠快?。。。),可能只係某一部分題目思考得唔夠快,唔洗諗得甘嚴重。如果可以問返mock interview 既老師,有咩改進方法。

學校唔會明確話答啱幾多題目先收,十隻手指有長有短,學校收生都係搵性格合適既小朋友,同埋教育理念一致既家長。

laigillian 發表於 21-8-23 23:58
我上年in 活動型直私既經驗係,interview 入面邏輯推理唔係佔好多,1st in 大約係1-2題邏輯,2nd in直情無 ...

多謝你(emoji)(emoji) 因為面試班mock interview 出的推理邏輯題,其實都唔係K2 小朋友識答,攪到我好擔心。

starry_night 發表於 21-8-23 13:29
我覺得應變能力和解難能力都重要

明白,謝謝你

monkichibb 發表於 21-8-24 18:39
多謝你(emoji)(emoji) 因為面試班mock interview 出的推理邏輯題,其實都唔係K2 小朋友識答,攪到我好擔心 ...

甘可能出題太深,好多小朋友都答唔到。

如果俾返正常程度既邏輯題小朋友做,而佢又做得到既,即係小朋友完全無問題,俾d信心佢。

多謝你(emoji)(emoji) 因為面試班mock interview 出的推理邏輯題,其實都唔係K2 小朋友識答,攪到我好擔心 ...

Deleted

醒目開學勳章 王國長老

有樣嘢要提醒家長,學校出嘅題目,唔一定expect小朋友識答,肯試同努力思考亦係好多學校會留意嘅特質。切記唔好直接答唔識/唔知。家長要多鼓勵。如發現操練令佢更怕錯,影響自信,就要早日狠心斬纜,以免得不償失

要你唔擔心,容乜易你跟住唔交學費㗎~~~

So far in 咁多間全部都考中英文, 感覺

中英文閱讀能力好重要,

程度亦一定唔係學校教既程度, 要自己教或者外補

‹ 上一主題|下一主題