用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問玩完考小遊戲的家長,考Cert 對升小有冇幫助? ...
樓主: 吹水媽媽
go

請問玩完考小遊戲的家長,考Cert 對升小有冇幫助? [複製鏈接]

shootingstars 發表於 21-5-22 15:44
要有國際性認可
我覺得有用,小兒幸得名小offer
當然實戰面試表現都重要,但cert 對呢年拍片或交portfoli ...

國際性認可,有例子嗎?Cambridge 或GAPSK果類得唔得?

回覆樓主:

我覺得Cert認可大果些先有些用,eg Cambridge,  校際朗誦真係拿到頭3名果些,否則都係interview 表現最實際

早一年考,無cert; 但有八個offer。個人認為,有cert 是家長安心大過實際用途。身邊不只一位考到你心目中理想學校嘅同學;全部都無cert。我覺得絕大部份學校也不會考得好深;但有無閱書習慣,有無禮貌,有無良好學習態度;合唔合群。真係一見就知。我覺得最重要是坐得定、專心聽指令並完成任務;有問有答。如果性格開朗有笑容就更加好。

我仔考小一時,20內加減都不算穩。中文可以用弱字去形容。英文略佳。

jchowjchow 發表於 21-5-23 02:15
國際性認可,有例子嗎?Cambridge 或GAPSK果類得唔得?

呢啲好普通
例如畫畫拎國際大賽,喺某個國家博物館展出

吹水媽媽 發表於 21-5-22 12:19
我唔知係咪對我個仔有d 催焗過度,而家佢好似失去鬥志咁,唔想學習!仲話佢上得太多堂···我而家應該點做 ...

為張cert 或考小學令小朋友失去學習興趣,絕對得不償失!

Cert 永遠係人有我又有心態多,考小最緊要soft skill!

回覆樓主:

考cert 有助了解小朋友程度
家長從中考慮升小安排部署
學校就比較注重面試表現多

Jean1769 發表於 21-5-22 09:28
無幫助,我們只得一兩張,但有很好的offers。語文cert更是無用,一個人語文能力不是睇cert

...
不過若果個language ability 可以為學校帶來榮耀(=獎!), 咁對某D學校又係another story la......

吹水媽媽 發表於 21-5-22 19:35
其實我都唔係target 好top 個d 小學,我都係prefer WKF , 播道個d , 但都咁多人爭(emoji)(emoji)(emoji)
...

個人覺得cert冇用,英文中文學術更重要。小女冇任何出面考cert, 舊年有你target學校既offers。
‹ 上一主題|下一主題