用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IB放榜,一肚氣!
go

[英國] IB放榜,一肚氣!   [複製鏈接]

原本拎住cambridge conditional offer開開心心等考試等放榜,點知一個疫情,取消考試,無厘頭用校內呈交每科的科目研究文章(原本只佔總成績20%)來做個總成績。最後因某一科成績欠一分就跌出condition,offer從此溜走?
   29    0    0    0

20020116 發表於 20-7-15 16:37
原本拎住cambridge conditional offer開開心心等考試等放榜,點知一個疫情,取消考試,無厘頭用校內呈交每 ...

有冇人知道我可以點做?

lui 發表於 20-7-15 16:55
Ask the school consulor . 不過應該都冇乜用。remark 冇人成功。女的同學差一分,但warick 照俾offer.supp ...

個remark根本形同虛設!佢remark要份paper(20分裡)加多3分先會調整個grade!3分以下就食咗你!最慘係我地剛剛踩界
好唔開心

woman 發表於 20-7-15 17:08
身同感受 好彩最後被我地CLEARING扣得返CONFIRM CHOICE咋, 真心覺得呢個評分法好唔公道 你地 ...

好肉赤,你知唔知最衰係咩呀?最衰係嗰科老師依家先嚟話我仔揀題目心頭高,又話佢做錯方向!我心諗,你唔早講?你做科目老師責任就係帶細路架啦,題目唔啱你當初你又approve?
我聽到呢啲咁不負責任嘅言論我仲激心!咁樣嚟害我個仔

clearing?請問幾時呀?唔該教下路

TTEE1819 發表於 20-7-15 17:16
你在clearing中能把原本confirm choice個學位攞返?可否講解多少少,以協助將有可能遇到同樣困難的我們, ...

GCE都試取消嗎?是今屆考大學嗎(唔好意思我唔識其他學制)?咁你地係咪用校內評估做計分?

woman 發表於 20-7-15 17:37
開始左啦, 不過好多TOP U 無CLEARING架........................

"UCAS Clearing 屬英國大學聯招 ...

我仔send咗,本身中學都send咗,以証明我仔以往呢科成績都好好。

問題係,IB取消考試,其他系統都取消考試:如果其他系統好鬆手,導致其他考生好多人攞咗offer,我地IB學生真係食蕉喇

TTEE1819 發表於 20-7-15 17:42
你試下email比大學問一問,咩都要試一試。

已問咗,但冇回覆。佢地話等晒AL放榜睇下有冇位剩先決定!我擔心如果AL好手鬆,係咁派A ,咁就冇位剩返比IB生呢邊

Anniemun 發表於 20-7-15 17:59
請問是在香港還是外國讀IB ?

香港

Adrio77    發表於 20-7-19 21:32

poonseelai 發表於 20-7-15 17:46
欠一分,near miss case, email 大學話好喜歡佢,希望再考慮自己,要快

請問你知唔知咁嘅case成功叩門多唔多?

LAS01 發表於 20-7-15 19:19
回覆 20020116 的帖子

有機會的,UCAS 仍未收到你rejection, 代表仍然有機會。但IB生通常有一段超漫長等待 ...

多謝

poonseelai 發表於 20-7-15 18:54
這是孩子學校councilor 教,久一分真係要試下,near miss 係大機會會考慮,當然 cambridge 會否不同就唔知 ...

咁請問你知唔知應該幾時email最適合?如果依家e,大學又話要等到8月中AL放榜後先考慮,咁大學唔知會唔會唔記得考生send咗求情信呢?

poonseelai 發表於 20-7-15 19:42
你已經send 咗就等,一日唔 reject, 佢仲有你紀錄

我好多嘢諗,成日驚大學唔知會唔會keep住我地啲信

poonseelai 發表於 20-7-15 21:30
如果cambridge 是你firm choice, 一日佢唔reject, 即使 meet 到 insurance choice's condition,insurance ...

對唔住呀,我唔明“insurance choice都唔會變成unconditional”係咩意思?

poonseelai 發表於 20-7-15 23:52

你孩子除了cambridge,應該選了另一間要求比cambridge 低 ...

2nd choice meet 到offer呀,咁係咪即是咩都唔駛做,齋等到8月尾,如果比劍橋reject就會自動跌落2nd choice?我依家唔知劍橋點?於是冇confirm 2nd choice,乜嘢都hold住晒唔敢郁

Cherishvalue 發表於 20-7-15 23:31
我聽過一個案例: IB result 775 vs. CO 的766, firm choice 無reject 話等埋A level 才決定,結果到A le ...

我就係驚唔湯唔水,我自己又未留過學,咩都唔識

poonseelai 發表於 20-7-16 00:09
你的firm choice, 即cambridge, 唔reject,  係無得confirm 個 insurance choice 㗎,所以你現在安心等下啦 ...

不幸中之大幸,有2nd choice保險線,但係narrow miss劍橋,心有戚戚然,好唔開心呀仲要我仔呢科幾年來校內排名第一,依家我仔反而得6,某些排名明明比佢後嘅就攞7,我唔明啲分點排出嚟?真係好唔甘心!有冇人明白年我呀?

slamai 發表於 20-7-16 01:49
https://www.ibo.org/globalassets/news-assets/coronavirus/may-2020-awarding-further-information-en.p ...

我琴日(15號)早上收到學校forward IBO嘅email,話即使有分升但又唔足夠升grade,但又冇更詳細資料,咁即是點呀?根本都唔知佢有冇升分?

“The remark has resulted in no change of grade, although the actual marks awarded may have changed.”

以上是原文,咁即是點呀?請知道發生咩事嘅朋友指教指教!謝謝

poonseelai 發表於 20-7-16 07:45

每科都有grade boundaries, 即你孩子那科分數有升,但未 ...

我都知,佢就在boundary。我肯定問題出咗IA度,但remark完我都唔知IA有冇郁動過分數。就算冇加分甚至減分都通知聲吖

mathsisfun 發表於 20-7-16 11:19
即係無辦法升grade... 只係分數加小小,所以幫唔到你個case。

其實只要你insurance choice的condition係達 ...

我知你講咩,但我真係理解唔到呢個case:
A同學此科目校內成績排名第一,IA取14分,final grade剛好在6 upper boundary。B同學校內排名比A低,IA取15分,final grade 是low 7,我實在理解唔到,如果remark有分加的話,點解升唔到grade?
‹ 上一主題|下一主題