用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 是否比SPCC 更難入?
樓主: Cliokohonda
go

DGS 是否比SPCC 更難入?   [複製鏈接]

唓,係啲真係有利益衝嘅先咁積極緊張啫,使理啲無謂批評咩,佢地最想自己收到料,好忌人地免費畀料
成年人識分啦。你係得,就得架啦。

Yanamami 發表於 18-9-14 12:13
上黎吹水儲積分起皇宮嘛~
哈哈,我離皇宮十萬九千里,我是說自己的經歷而已

ABC-DAD 發表於 18-9-14 11:48
去長下見識?
係咪來年升中啦?
係呀, 2019呀, 我好驚呀, 但又要响阿大面前扮到泰山崩於前而色不變, 哎吔, 就嚟發顛啦!!!!! 

bettyay 發表於 18-9-14 09:41
上學年已見網友有升學分享交流,應該是真家長分享,不是廣告,放心
看來我要慎言了,謝謝你

Felix223 發表於 18-9-14 10:46
呢個帖咁熱鬧?!
上黎吹水儲積分起皇宮嘛~

Felix223    發表於 18-9-14 12:36
little_yolky    發表於 18-9-14 12:20

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-9-14 11:44
人地要做生意㗎喎,又要知佢背後收到幾多料,曾經教過幾多學生,D料堅唔堅。否則,EK仲多料過佢,又會出現 ...
首先要睇返同人哋有無利益衝突,評論緊嘅女校肯定同我無關
而佢都係睇返小朋友上堂做嘅功課同測試做benchmarking, 當然未必絕對準確,但點都準過啲得幾個唔知堅定流嘅sample掛

mcl203    發表於 18-9-14 12:02

little_yolky 發表於 18-9-14 11:29
有D老師係用於接單用㗎嘛 =======>  
去長下見識?
係咪來年升中啦?

bobbob 發表於 18-9-14 11:37
想知水平去同補習班負責人吹下水收得仲多料,尤其坐落名校區嗰啲,唔係見得幾個同學仔就以偏蓋全 ...

人地要做生意㗎喎,又要知佢背後收到幾多料,曾經教過幾多學生,D料堅唔堅。否則,EK仲多料過佢,又會出現D補過好多區名校既老師~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-9-14 11:25
有D老師係用於接單用㗎嘛~~~

咁都好吖,可以認識下其他人水平,甚麼我小朋友英文好好,英強於 ...
想知水平去同補習班負責人吹下水收得仲多料,尤其坐落名校區嗰啲,唔係見得幾個同學仔就以偏蓋全

little_yolky 發表於 18-9-14 11:29

有呢位媽咪既指導,已經無得輸啦~~~

mcl203 發表於 18-9-14 11:25

咁都好吖,可以認識下其他人水平,甚麼我小朋友英文好好,英強於 ...

我同阿大講過, 新界學校會差過九龍, 九龍學校會差過港島。佢問我:咁去面試時如果見到D好勁既人點算。我答:佢勁咪由得佢勁囉, 反正面試完, 你哋永遠唔會再見面, 佢唔識你, 你又唔識佢, 咁有乜所謂。放膽去講就可以了。

little_yolky 發表於 18-9-14 11:21
其實個course勁呃錢, 原先單張話4人小組, 點知變咗7人。報名時又話會根據同學仔成績分組, B1同學會由資深老 ...

咁都好吖,可以認識下其他人水平,甚麼我小朋友英文好好,英強於中,有參考下咪知自己位置會仲好~~~

mcl203 發表於 18-9-14 11:10
有啦,信心大左直情勁賺~~~
其實個course勁呃錢, 原先單張話4人小組, 點知變咗7人。報名時又話會根據同學仔成績分組, B1同學會由資深老師輔導, 但阿女話果位老師9成時間唔响度, 去咗接電話, 由另一位老師負責多。

不過, 因為阿女好被動, 所以上堂時老師叫佢做既功課, 反思下點解要考果間學校, 反思下自己的長處、缺點, 了解自己多一些。但對於升中面試技巧, 就真係唔覺有乜幫助, 只因同組同學太hea, 所以自信心大咗好多。

little_yolky 發表於 18-9-14 11:02
阿女暑假上咗個面試班, 我實在覺得無乜鬼用, 唯一改變係上完後阿女信心大咗好多, 唔知叫唔叫有得著。 ...

有啦,信心大左直情勁賺~~~

ABC-DAD 發表於 18-9-13 22:56
咁多年我都覺得面試班係完全無必要,特別係Coed.
阿女暑假上咗個面試班, 我實在覺得無乜鬼用, 唯一改變係上完後阿女信心大咗好多, 唔知叫唔叫有得著。

回覆樓主

呢個帖咁熱鬧?!

回覆樓主

甚麼升小或升中面試班等同坊間賣嘅維他命丸,有人食咗話身體好咗,但其實唔食又未必比食咗差。上咗面試班最後有offer當然話有用囉⋯⋯

Lucifer3960 發表於 18-9-14 07:58
回覆 ABC-DAD 的帖子

網上讯息有真有假,例如懂简体字不一定是新移民,希望沒有人P M 问资料,参加X X X 面试 ...
上學年已見網友有升學分享交流,應該是真家長分享,不是廣告,放心

我一向都認為學校收得你小朋友,就應該有能力力跟得上。

看得到網友同樓主文筆水平和文化素養都有水準噢,小朋友相信也有相當好素質,根本不用太担心。
‹ 上一主題|下一主題