用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 聖心
go

德望 vs 聖心 [複製鏈接]

回覆 vickiewc 的帖子

太好動就吾好選德望同spk,對守規律性有要求。

hiuwakelly 發表於 18-2-26 21:47
我都有呢兩個offer, 我揀聖心。 我們在兩個地點中間,所以地點不是考慮因素。

我揀聖心是因為德望升小和 ...

據我身邊所知, 如果小朋友適應到德望既教學, 整體會比聖好。升班問題收吾足原校生的確係一個問題,不過當中有吾少原因包括轉去再高既神校、政府資助學校、海外升學、為幫弟弟舖路等。功課係多,而且都要家長投入協助,而spk聽返尼好似無功課。

hiuwakelly 發表於 18-2-27 12:43
我朋友形容GH 的教學方式是「一將功成萬骨枯」 如果頂得順就天下無敵。 不過如果個小朋友頂唔順就會 ...

咁要問你朋友點解會選GH。要有好成績, 一係天才一係努力。我選擇學校係因為認同佢既教學模式同學習風氣,自問盡左力學校都吾留我個小朋友, 就無謂比壓力自己同小朋友, 讀書只係人生一部份, 培養小朋友既品德有主見我覺得比較重要。

hkpapa852 發表於 18-3-1 16:47
如果講小學, 其實三間 (德望和兩間聖心) 既學術要求都高, 唔會係輕鬆學習類型.

而且有個好有趣既現象, 認 ...

我識幾個名校生媽媽同事都係咁講,佢地吾想小朋友辛苦行返佢條路。不過我覺得佢無依個經歷未必有依家既成就。有些東西已擁有就吾恨要,當你無就自然想要先會珍惜。
‹ 上一主題|下一主題