用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資我疑問?
go

考直資我疑問?   [複製鏈接]

亞仔band 2中至尾,好擔心派band 3 奈何一間直資waiting list ,但身邊朋友話遲d好多人吾註冊我仔好大機會有offer ,但我又擔心佢入左去個個科目都係英文,亞仔會否追得上?另外眼見身邊同學仔考到2-3間直資最後都決定放棄,夠究作為家長,他們的心態如何?

0    0    0    0

回覆樓主:

好多人考直資是試水溫㗎!睇吓自己仔女水平去到邊。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

係呀,有人試水溫睇下過到幾多關知道自己咩程度,又或者俾一百幾十報名費,面試當實習拎下經驗
唔好太在乎人地點揀,最緊要自己同仔女都理解過覺得適合

直資是英中, 我覺得最重要先看自己小朋友的英文能力, 若孩子英文能力稍差, 我建議可考慮校風好的中中

回覆 wongkaka 的帖子

同意按能力搵學校,中學最緊要校風,能力應乎到反而有學習動機,好過讀極都唔識,樓主加油牙

GIGI168 發表於 18-1-14 14:17
亞仔band 2中至尾,好擔心派band 3 奈何一間直資waiting list ,但身邊朋友話遲d好多人吾註冊我仔好大機會有offer ,但我又擔心佢入左去個個科目都係英文,亞仔會否追得上?另外眼見身邊同學仔考到2-3間直資最後都決定放棄,夠究作為家長,他們的心態如何?
有啲家長為小朋友報幾間直資主要係用嚟練習面試技巧,

去到主戰場 (i.e.目標直資/自行) 時希望有更好表現

睇返, 面試面得多真係會改善表現的, 起碼一啲基本問題對答如流啲.

GIGI168 發表於 18-1-14 14:17
亞仔band 2中至尾,好擔心派band 3 奈何一間直資waiting list ,但身邊朋友話遲d好多人吾註冊我仔好大機會有 ...
人哋當試水溫,你當真既話,waiting list 終會輪到你。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問王家爸爸,仔是西區小學呈一 8/71、呈二16/67 老師告知為Band 1B,但英華無面試機會、港同無二面機會。請問自行報華仁是否機會渺茫?

kekeboy 發表於 18-1-15 16:59
回覆 王家爸爸 的帖子

請問王家爸爸,仔是西區小學呈一 8/71、呈二16/67 老師告知為Band 1B,但英華無面試 ...
如果英華無面試機會,小朋友應該未必係B1B。B1C,連邊緣人既機會大啲。老師話係Band 1B,可能係用平均分成績估,唔係用標準分估。
如果小朋友鍾意玩,其實港華可以試下,機會未必細。

kekeboy 發表於 18-1-15 16:59
回覆 王家爸爸 的帖子

請問王家爸爸,仔是西區小學呈一 8/71、呈二16/67 老師告知為Band 1B,但英華無面試機會、港同無二面機會。請問自行報華仁是否機會渺茫?
有聽聞過英華太勁係反而無面試機會,

級十內華仁會穩啲, 級二十內機會細啲但都唔算渺茫.

回覆 王家爸爸 的帖子

小朋友喜歡踢波、游泳。自行二報了華仁,爭取一下。小學有中學部,如果在Band1 內中學收沒問題。看來只有考好呈三了。

回覆 os_ecu 的帖子

好的,好的,怕面試沒機會啊!。

回覆 kekeboy 的帖子

好多一線小學b1b~c學生考港同都無2nd in

醒目開學勳章

kekeboy 發表於 18-1-16 11:51
回覆 王家爸爸 的帖子

小朋友喜歡踢波、游泳。自行二報了華仁,爭取一下。小學有中學部,如果在Band1 內中 ...
如果係sls b2都應該好大機會收返

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-1-15 17:09
如果英華無面試機會,小朋友應該未必係B1B。B1C,連邊緣人既機會大啲。老師話係Band 1B,可能係用平均分成 ...
我覺得近年英華同spc都係target收b1a-b外校生(除非有特異功能),反正有自己挑選過嘅小學部學生,無需要"紓尊降貴"去收其他b1c生卦

christy2011 發表於 18-1-16 12:14

又未必

回覆 王家爸爸 的帖子

小學應該沒那麼差,學校給的是呈分名次。

其實在想直資中學面試前沒有教育署的排名,是否見到考試的分數與其他小學比較沒那麼好看,所以沒面試機會?

醒目開學勳章

但我小朋友班有報名的同學幾乎全部有2nd in

回覆 CALVEN 的帖子

咩banding?

那天2nd in時校長説1st in是看面試表現而不是成績。
‹ 上一主題|下一主題