用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學堂費擬加56% 增至5,000元 家長斥不合理 ...
樓主: elbar
go

喇沙小學堂費擬加56% 增至5,000元 家長斥不合理   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-6-4 22:35

但係令公子間學校又收政府資助又要學生交學費呢,而且學 ...

你應該搞錯了,當年是讀東區一間好正的津小,不是直資!升中才僥幸考入直資。

5000 同 400 又真係差好遠!

如果個仔唔遊水,唔玩田徑,唔玩音樂,唔玩課外活動,咁又好激氣!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-6-4 22:47
你應該搞錯了,當年是讀東區一間好正的津小,不是直資!升中才僥幸考入直資。

5000 同 400 又真係差好遠 ...

陳sir,我點知令公子出身於邊一間名校小學呢?不過做比較都要Apple to Apple, LSPS嘅設施好肯定(除咗直資之外)係全港津小之冠,我相信以令公子讀過嗰間小學,交幾百蚊一定冇咁嘅回報。

ANChan59 發表於 17-6-4 22:47

5000 同 400 又真係差好遠 ...

我之前都有講過,就算唔游水,唔玩田徑,唔玩課外活動,仲有其他教學設施同起碼全校中央空調已值回票價啦,任何學生一定受惠。其實LS foundation己經對相關支出作出補貼。

hppa    發表於 17-6-5 10:20

B.B.BaBa 發表於 17-6-3 15:15
搵一兩個唔讚成的 "家長" 做新聞,其餘的 90% 家長意見可以不理?搵個唔識野的 "資深校長" 扮權威出來評論 ...

鄰居學校其實問題更大,因為學校部份建築物被列為甲級古蹪,但政府對維修資助有限,而其他未列入古蹟部份亦相當殘舊,需要唔少錢去維修,而且女校(除咗DGS外)籌款能力一向偏低,以佢地學校嘅規模,雖然會收6000一年雜費,但身為津貼學校仍然十分吃力,真係有可能轉為直資去解決問題。

hppa    發表於 17-6-5 10:21

Soundervolt 發表於 17-6-4 23:45

鄰居學校其實問題更大,因為學校部份建築物被列為甲級古 ...

隔離校一早出左email講明唔會轉直資~ 學校係有教無類,現時辦學模式切合辦學宗旨~

hppa    發表於 17-6-5 10:22

Soundervolt 發表於 17-6-4 23:45

鄰居學校其實問題更大,因為學校部份建築物被列為甲級古 ...

辦學團體最近再重新確定了瑪利諾修會的辦學精神,不轉直資

meowymeowy 發表於 17-6-4 23:49
隔離校一早出左email講明唔會轉直資~ 學校係有教無類,現時辦學模式切合辦學宗旨~
...

天主教學校多數都係“有教無類”,我亦好欣賞呢個原則,衹希望大家唔好再為加適量用於學生身上雜費踩多幾腳,亦希望鄰居學校嘅校友多啲支持母校作出捐獻。

Soundervolt 發表於 17-6-4 22:55

陳sir,我點知令公子出身於邊一間名校小學呢?不過做比 ...

但這所小學的硬件設施就真麻麻,又細又舊,但軟件就比所謂名小教出嚟的學生,謙虛 d 嚟講不徨多讓,性格塑造更好!

你又唔好估錯名小係邊幾間?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-6-5 00:01
但這所小學的硬件設施就真麻麻,又細又舊,但軟件就比所謂名小教出嚟的學生,謙虛 d 嚟講不徨多讓,性格塑 ...

陳sir, 住公屋同住豪宅亦都可以係好人,如果有得揀,我都希望住豪宅亦係好人。

Soundervolt 發表於 17-6-4 23:56
天主教學校多數都係“有教無類”,我亦好欣賞呢個原則,衹希望大家唔好再為加適量用於學生身上雜費踩多幾 ...

Well said

Soundervolt 發表於 17-6-4 22:55

陳sir,我點知令公子出身於邊一間名校小學呢?不過做比 ...

同意!

收堂費有乜好嘈呢?!用於大圍學生身上,又唔係學校高層攞去揮霍,條條數有根有據。。。

siden    發表於 17-6-5 00:09

回覆樓主

「希望大家唔好再為加適量用於學生身上雜費踩多幾腳」

踩低人來抬高自己,冇必要也無意義。

elbar 發表於 17-6-2 12:25
等同直資學費 學界詫異

有D人喜歡喺度挑機,唔明仲有咩好嘈?好無聊。

siden 發表於 17-6-5 00:08
「希望大家唔好再為加適量用於學生身上雜費踩多幾腳」

踩低人來抬高自己,冇必要也無意義。

根本對了學校,不是對件事!!!

當天睇蘋果新聞,尾段搵個所謂專家校長出嚟吹兩句,居然話未聽過收堂費,唔知話佢低智定天真又太儍好!!!

服咗佢,仲話業界代表。。。

利申:交緊堂費。

sukitelfold 發表於 17-6-5 00:22

根本對了學校,不是對件事!!!

唔好誤會呢位LS友校家長,佢衹係對佢公子讀過友校之後,對該校小學部教出嚟嘅學生有感而發啫。

Soundervolt 發表於 17-6-5 00:32
唔好誤會呢位LS友校家長,佢衹係對佢公子讀過友校之後,對該校小學部教出嚟嘅學生有感而發啫。
...

係咪㗎!!!???

當係,收返最後一句

Soundervolt 發表於 17-6-4 23:56
天主教學校多數都係“有教無類”,我亦好欣賞呢個原則,衹希望大家唔好再為加適量用於學生身上雜費踩多幾 ...

Foundation同舊生會做左好多野,五花八門搞活動籌錢,都幾好㗎
‹ 上一主題|下一主題