用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 出咗offer了
樓主: bcbcmama
go

York 出咗offer了 [複製鏈接]

引用:我仔仔24/10+in+York+English+Kindergarten

原帖由 miumiu0921 於 15-10-30 發表
我仔仔24/10 in York English Kindergarten, 今日下晝都收到offer,俾咗Montessori (雙語班)offer,仲成功 ...
你報左兩間佢俾你in 兩間咁得意?咁其實你想讀主流定國際班?

回覆:York 出咗offer了

其實我係現任York PN 家長,女女明年係雙語班。因為我自己apply 咗雙語班。
其實聽校長講,雙語同國際無太大分別,大家唔好往英文字係咁諗,其實兩班課程,上堂係無分別,都係一個中文老師,一個net 。
最大分別係,你play time and snack time 會多一位net 喺班房同國際班嘅同學一齊。
好老實,我個女宜家讀PN ,中英普都無問題,我又覺得多一個net 無咩幫助,所以選擇雙語班。
希望幫到大家。

我女女嗰時都有學xx,樂基offer 。
最後都係York ,女女讀得好開心,英文基本上都聽得明。

引用:我女女嗰時都有學xx,樂基offer+。 最後都

原帖由 Matthew301 於 15-10-31 發表
我女女嗰時都有學xx,樂基offer 。
最後都係York ,女女讀得好開心,英文基本上都聽得明。

...
多謝分享。想請問簡york原因主要係咩?因多數家長會傾向選擇學xx同樂基。我個人都係對york比較有好感。正考慮要唔要接受york offer。想請教。Thank you!

引用:Quote:原帖由+Matthew301+於+15-10-31+發表

原帖由 Vickyblah 於 15-10-31 發表
多謝分享。想請問簡york原因主要係咩?因多數家長會傾向選擇學xx同樂基。我個人都係對york比較有好感。正考 ...
其實開頭係我先生比較鐘意,York 外國style 啲。
學xx一開始無選擇係因為我自己都比個interview嚇親,歷時一個鐘,問太多嘢,仲要second in。 怕個女入咗都辛苦,唔想PN 咁大壓力。而樂基其實係我首選。但因為樂基遲過york出offer,出嘅時候我已經訂曬嘢,放棄咗,同埋,聽朋友講老師流失率都高,所以更加無選擇。
York 好老實,一定貴。
但好值。我個女基本老師講英文都明,宜家屋企都會同我有英文對答。
普通話都好好,唱歌,名詞都識唔少。
好多人話商業。坦白講,宜家有邊間學校唔商業。我俾咁貴,我覺得值!

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-10-31+發表

學xx一開始無選擇係因為我自己都比個interview嚇親,歷時 ...
啲老師又跟得好貼,每次放學都會傾一兩句小朋友今日點。
而且打電話去俾老師都即日放學覆。
我覺得ok 。
學校教學都活動式,小朋友好容易記得。

引用:Quote:原帖由+Matthew301+於+15-10-31+發表

啲老師又跟得好貼,每次放學都會傾一兩句小朋友今日點。
而且打電話去俾老師都即日放學覆。
我覺得ok 。
我都有 offer 但仔仔比較慢熱 ... 請問老師有無愛心同耐性 ? 因為而家讀緊 n 班個間九龍塘幼稚園唔太好,無耐性又無愛心 !

自己返左兩日學就比班主任投訴話我小朋友仲未適應到 ~

原帖由 Linchu 於 15-10-31 發表
我都有 offer 但仔仔比較慢熱 ... 請問老師有無愛心同耐性 ? 因為而家讀緊 n 班個間九龍塘幼稚園唔太好, ...
我個女都慢熱,so far都無問題,宜家適應得好好。
其實校長有講,除非小朋友喺學校好大件事,例如打人呀,咬人。
如果普通事,都唔會打俾家長,因為家校係互相信任。
當然我個女上堂有時都會跑嚟嚟去,放學老師都會講一兩句,但唔會打電話俾家長囉,咁小事。

同埋宜家我個女PN ,有一班主任,一個net,一個副班主任,全班21人,我覺得比例都夠。

老師有耐性,不止教學。我小朋友好鐘意扮班主任,我諗小朋友應該幾鐘個老師,而且成日都會問我miss Lxx喺邊。
我諗如果唔鐘意都唔會話要成日揾老師。
我自己真心覺得唔錯,但當然,你要信學校。

回覆:Vickyblah 的帖子

我會揀國際班

我報名嗰時唔識分主流同國際班,學校website亦都無詳細介紹。我第二次收到面試通知信,仲以為佢哋搞錯咗,我check自己calendar先發現我兩間都有申請。

請問有冇人係唔收架? 見之前有post 話in 親都收。

引用:回覆+haunani_ye+的帖子 interview嗰日有

原帖由 miumiu0921 於 15-10-31 發表
回覆 haunani_ye 的帖子

interview嗰日有派一張藍色or綠色紙(我唔係好記得乜顏色)for 申請基金資助。我 ...
唔該晒!

引用:請問有冇人係唔收架?+見之前有post+話in+親

原帖由 vtkw 於 15-10-31 發表
請問有冇人係唔收架? 見之前有post 話in 親都收。
我都想知 我朋友話佢收到校長親筆寫既信話多謝揀佢學校,係咪個個都收到?我仲未in...好心急

Matthew301 發表於 15-10-31 15:16
學xx一開始無選擇係因為我自己都比個interview嚇親,歷時 ...
你小朋友好叻,3間都係好學校,最緊要而家讀得開心,york既小朋友英文好叻

引用:Quote:Matthew301+發表於+15-10-31+15:16+

原帖由 ho_yan2406 於 15-11-01 發表
你小朋友好叻,3間都係好學校,最緊要而家讀得開心,york既小朋友英文好叻
其實係好彩姐。
咁多人in ,考到唔代表叻,考唔到又唔代表小朋友蠢。
盡力啦。
大家都加油!
不過York 教英文真係有一手。

Matthew301 發表於 15-11-1 14:18
其實係好彩姐。
咁多人in ,考到唔代表叻,考唔到又唔代表小朋友蠢。
盡力啦。
考唔到緊唔代表唔叻,但LH同樂基都唔係易入

引用:Quote:Matthew301+發表於+15-11-1+14:18+其

原帖由 ho_yan2406 於 15-11-01 發表
考唔到緊唔代表唔叻,但LH同樂基都唔係易入

請問York PN班每日英文課有多少時間? 是否NET教?
‹ 上一主題|下一主題