用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 耀能
樓主: ernesty
go

耀能 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-05-01+發

原帖由 lolotwo2003 於 15-05-01 發表
大圍耀能,咁你女女是否A仔?我個女是A仔,一班最多七位同學,她現在學習得很開心。

...
請問妳有冇比佢坐校車

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-05-01+發

原帖由 lolotwo2003 於 15-05-01 發表
大圍耀能,咁你女女是否A仔?我個女是A仔,一班最多七位同學,她現在學習得很開心。

...
我女係 A 派左去石硤尾耀能下年開始讀

回覆:營養多多 的帖子

有坐校車

回覆:ernesty 的帖子

其實我初初都好似你咁諗,覺得一定係協康最好,但當我上其他課堂時有好幾個老師同姑娘(ST,OT,老師,物理治療,社工),個個都同我講最緊要小朋友有服務為先,唔好比協康個名阻礙小朋友快D接受治療的機會,所以現在我都放開點,再加上我私人和協康都有上堂,覺得其實私人的都好專業,同埋S位係有政府監察,其實一定不會太差

回覆:西瓜貓 的帖子

其實我自己都好煩惱,唔知點揀!

我廳人講好像好小個别堂上,唔知係咪真嘅?

引用:我廳人講好像好小個别堂上,唔知係咪真嘅?

原帖由 ernesty 於 15-05-02 發表
我廳人講好像好小個别堂上,唔知係咪真嘅?
我都係聽人咁講,但諗返,為咗每個月兩堂嘅個別堂而少咗至少一年完善嘅訓練,我感覺唔值得,尤其係呢段黃金期

我想問你排幾耐先至派到位?我問左社工距話荃灣三間的輪候時間差唔多!依家派到13年8月,我個仔係14 年9月開始排,都唔知等到幾時。

引用:其實我自己都好煩惱,唔知點揀! +

原帖由 ernesty 於 15-05-02 發表
其實我自己都好煩惱,唔知點揀!
我兩個小朋友,分別係協康同耀能上個別堂,講真,兩間機構都幾好,但最重要係老師用嘅方式,大仔之前係出面d私人機構跟過一個老師好識得按每個小朋友個性施教,又好正能量,跟嘅好好,後尾老師退休,轉咗去協康到而家都有半年,老師很好,試過好多方法要引起大仔興趣配合上堂,但依家仍搵緊令大仔配合方法。
細仔係耀能嘅老師都好好,同佢反應細仔嘅學習狀況或者某些固執行為,老師都會即刻跟進幫手解決。

引用:我個女今年派到+S+位,亦係耀能不過係石硤

原帖由 kiki_kittyhk 於 15-04-23 發表
我個女今年派到 S 位,亦係耀能不過係石硤尾,老師話係會按小朋友能力去分班,我尋日參觀過佢地係會有自閉 ...
唔好意思,我仔仔剛去完大口環評估,醫生話係自閉症,要轉介社工,現在等緊,我來問問什麼是s位,什麼是 i位?

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-04-23+發

原帖由 vincelo29 於 15-05-07 發表
唔好意思,我仔仔剛去完大口環評估,醫生話係自閉症,要轉介社工,現在等緊,我來問問什麼是s位,什麼是 i ...
e 位係早期訓練,i 位係兼收位 (入讀主流幼稚園但有一兩個特殊小朋友), s 位係特殊學校

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-04-23+發

唔好意思,我仔仔剛去完大口環評估,醫生話係自閉症,要轉介社工,現在等緊,我來問問什麼是s位,什麼是 i ...
如果你醫院有寫到轉介的話最快都要等到下年四月的大派位先有位比你

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-05-07+發表

原帖由 kiki_kittyhk 於 15-05-07 發表
如果你醫院有寫到轉介的話最快都要等到下年四月的大派位先有位比你
所以我唔想等政府輪候,但私人又唔知邊的好,又想近香港島,因我孖仔,若太遠較難運送!

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-05-07+發

所以我唔想等政府輪候,但私人又唔知邊的好,又想近香港島,因我孖仔,若太遠較難運送!

...
洞羅灣聖雅各

‹ 上一主題|下一主題