用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 關於五級小提琴
go

關於五級小提琴 [複製鏈接]

今日同老師傾開,本來想報10月五級小提琴考試,老師話時間會好緊,叫我諗下!
咁我覆佢話如果老師都覺得緊,咁我都無所謂唔考喇!(老師要求高嘅同唔會迫學生考級)

其實我想問五級是否難過四級很多?如要考得好成績,是否要多啲時間去練習?

另有冇可能下年直接考六級呢?知道要pass咗五級樂理先!

謝謝!
   0    0    0    0

monsterparentss 發表於 15-3-11 15:44
今日同老師傾開,本來想報10月五級小提琴考試,老師話時間會好緊,叫我諗下!
咁我覆佢話如果老師都覺得緊 ...
到程度就考幾級都得啦..無話要考咩先, 我女一考就7級, 拉到咪得囉....

monsterparentss  真的!咁我放心啲,唔該晒!   發表於 15-3-11 16:06

有7個月時間、應是足夠的, 當然最了解孩子的進度還是老師!
四、五級相差不會十分大, 如要好成績就要有足夠能力去處理三首曲目,也是最重要部份 (特別留意音準和拍子), 當然還有SCALE, SIGN READING和AUARL! 安排多一點時間是必然的。
慨然不急那就先考了5級和好好安排考樂理, 直接考6級也是可能的、好好跟老師商量, 再遠一點的將來直接考8級好了!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 15-3-11 16:14
有7個月時間、應是足夠的, 當然最了解孩子的進度還是老師!
四、五級相差不會十分大, 如要好成績就要有足夠 ...

謝謝你的意見。

我都認為老師最了解佢嘅進度。雖然自己都有點心急想佢考五級,但諗深一層都係慢慢練好啲先!

其實老師好好,雖然我哋考完二級無再考級,老師都教足所有scale,佢話一定要學。

自己知道小朋友亦有不足的地方,希望等佢handle到再慢慢享受拉琴嘅樂趣!

‹ 上一主題|下一主題