用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求東區升中指引
go

求東區升中指引 [複製鏈接]

小兒就讀梁李秀娱小六,校內成績全級前40名,正正介乎B1與B2之間,欲入讀英中,求各方高見。
   4    0    0    0

不屈余囉 發表於 13-12-24 16:01
小兒就讀梁李秀娱小六,校內成績全級前40名,正正介乎B1與B2之間,欲入讀英中,求各方高見。 ...

劉永生,  顯理,衞理,可以試試

民生已太進取, 可以問下老師意見

回覆 babymj33 的帖子

所講三間都是中中,可有英中適合,另該三間哪間校風較好?謝謝

回覆 ha8mo 的帖子

可否講吓中華基金多啲資料,謝

不屈余囉 發表於 13-12-24 16:01
小兒就讀梁李秀娱小六,校內成績全級前40名,正正介乎B1與B2之間,欲入讀英中,求各方高見。 ...

或試 自行和派位甲乙部 首選 聖馬可, 派位乙部 次選 劉永生

好的,我和仔仔會慎重考慮,多謝意見。另是否中婦,筲官,民生呢幾閒喺自行派位或統一派位時都吾好搏呀?

引用:好的,我和仔仔會慎重考慮,多謝意見。另是

原帖由 不屈余囉 於 13-12-25 發表
好的,我和仔仔會慎重考慮,多謝意見。另是否中婦,筲官,民生呢幾閒喺自行派位或統一派位時都吾好搏呀? ...

自行和派位甲部 次選 或一搏 筲官

如果運動,音樂叻可以試民生或筲官。民生在簡介會話有學某幾樣樂器會特别考慮,我記得有中提琴和大提琴

回覆 pswongg 的帖子

佢熱愛打籃球,乒乓球,跑步,但未至於去到叻。

引用:回覆+pswongg+的帖子 佢熱愛打籃球,乒乓

回覆 pswongg 的帖子

佢熱愛打籃球,乒乓球,跑步,但未至於去到叻。
咁我推介應該都適合

筲官東就喺筲官隔離,除咗係B1同B2分別之外,仲有無其他明顯差別,另外若入讀筲官東,日後成績進步可否轉去讀筲官?

引用:筲官東就喺筲官隔離,除咗係B1同B2分別之外

筲官東就喺筲官隔離,除咗係B1同B2分別之外,仲有無其他明顯差別,另外若入讀筲官東,日後成績進步可否轉去 ...
咪亂來

咁東區有邊幾間係啲學生讀得比較開心架?(若果有讀書快樂指數就好了)當然校風也要有一定水準啦。

回覆 elbar 的帖子

咁係咪即係自行派位試聖馬可,筲官。跟住統一甲部依次序填番筲官,聖馬可,然後乙部再填多次呀?

引用:回覆+elbar+的帖子 咁係咪即係自行派位試

咁係咪即係自行派位試聖馬可,筲官。跟住統一甲部依次序填番筲官,聖馬可,然後乙部再 ...
理解錯誤,我建議係 自行和派位甲部 1.聖馬可 2.筲官;而派位乙部 1.聖馬可 2.劉永生

明白晒,謝。

問多句,其實聖馬可同筲官邊間易入啲?

不屈余囉 發表於 13-12-25 10:40
好的,我和仔仔會慎重考慮,多謝意見。另是否中婦,筲官,民生呢幾閒喺自行派位或統一派位時都吾好搏呀? ...

中婦, 筲官, 聖馬可都係 1A 級, 自行應該好難  (以李秀娛考 4X計),
交左表無得 IN, 會嘥左, 有得 IN 到頭來中學亦會以教署二次呈分試成績次第作很重要的錄取參考。

民生這幾年亦升到 1B-1C, 你個女係 BAND 1 邊緣人, 進取得滯驚你地浪費左頭幾個派 BAND 2A 志願的機會。

另外, 如你女兒係肯定可以係 BAND 1範圍, 攪珠係有機會攪到 BAND 1A,

但到時佢會讀得很辛苦, 要諗清楚。

可以問下班主任意見,佢會知道你自己小學歷界小六生派位情況作參考比意見給你。
‹ 上一主題|下一主題