用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唉!!開始連續三星期五間學校IK1INTERVIEW -好似拳 ...
樓主: tiggeryyw
go

唉!!開始連續三星期五間學校IK1INTERVIEW -好似拳賽  [複製鏈接]

我都擔心緊,因為報了幾間地區村校,都己收到2個waiting, 所以都唔知點好,己做好打算明年再來過.

樓主, 請不要灰心!
我上年幫女兒報了10間位於港島的 pn, in 咗7間, 有1間am offer, 2 間 pm offer, 牙煙到要一月才叫做有書讀, 我個女6月 b, 又係好怕羞同內向, 見到陌生人會掉頭走嗰種, 所以我舊年同你一樣好擔心, 日日哦老公, 收到 reject/waiting 真係喊咗出嚟, 終於3月尾至收到一間心儀嘅 pm offer, 真係緊張到瞓唔着, 我當時仲要大緊肚, 終於有產前抑鬱添!
現在阿女上咗幾個月 pn 開朗咗好多, 成日响屋企唱歌跳舞.
樓主, 既然你嗰女內向就盡量揾 happy school 比佢讀, 太谷同太 competitive 未必啱佢, 怕佢會自卑.

加油! 只要相信一定有學校欣賞同適合你女女的!

thousandtwinkle    發表於 13-10-30 10:35

journeyman 發表於 13-10-29 16:37
relax, 呢個game其實都可以好positive咁行
今天晚上找一個朋友做媒,扮interview,亞女很放鬆有答有玩。但其實期間停用獎勵去推動她去建立信任。在她手背給印公仔。但現實既interview老師點會用很長時間去建立聯繫,一開始就問小朋友叫咩名........然後最尾送小禮物,繼而88........希望到當日試下自己在她手背上給個印仔壯下膽

journeyman  great positive thinking :)  發表於 13-10-30 00:15

回復 kittyland06 的帖子

好多謝你的分享和鼓勵。。。。我的心情其實今天已平復一點。望見女今天也放鬆一點,肯主動拖我朋友的手和傾談,不是低頭

thousandtwinkle    發表於 13-10-30 10:35

回復 candytsy 的帖子

大家要加油!!!!

I am sorry to see that and maybe I am too straight forward! Please relax and you should be find school place for your kid's some time.

rosebb    發表於 13-10-31 08:39

回復 IMDAD 的帖子

不打緊,我們都是希望孩子每天快樂成長,我看見她到公園開心地笑和歡呼,我都好安慰。昨晚收到一間幼稚園收她讀上午班,個心定了一點。就是那間好多人,老師沒有和我們直接傾談,只是女和我自己玩了3個遨遊戲,就走得。所以我會取消最尾一間interview.只會去考這星期六最心儀的兩間

回復 tiggeryyw 的帖子

恭喜你AR.....希望考到心儀學校。

謝謝希望你的小朋友都是讀到心儀幼稚園和快樂學習
‹ 上一主題|下一主題