用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問各位有經驗媽媽,參觀幼稚園時有咩要留意呢? ...
go

請問各位有經驗媽媽,參觀幼稚園時有咩要留意呢? [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆:請問各位有經驗媽媽,參觀幼稚園時有咩要留意呢?

我自己會聽下啲老師口音。英文普通話正唔正。留意佢周圍衛生環境,多唔多小朋友自己完成嘅勞作而唔係只有親子習作貼曬出嚟。同同啲老師傾下計問下課程,睇下佢地熟唔熟。其實都幾憑感覺架我。

我會留意小朋友洗手間衛生情況。

仲有通常班房都有生日月壁報,睇下係咪只係收大B。

回復 joetreemo 的帖子

多謝提點, 我都無諗呢樣tim

回覆:msmiumiu 的帖子

我會睇下有冇活動時間表,點心食咩。

睇下壁報板有咩,有咩玩具教具,上堂用咩書等。

早前去某幼稚園交表,負責check 報名表嘅老師,英文嚇死人,priority 都讀錯,p 變了b音。

會留意學校乾唔乾淨,我鍾意有得換鞋(即有位放鞋),比較少細菌帶到入學校。有些學校有家長意見信箱,意見可直達校長,感覺校政透明度較高,學校願意聽家長意見。其他大路野包括廁所乾淨程度、學校家具報置是否就小朋友高度、老師校工有無禮貌、英文及普通話老師口音等等

‹ 上一主題|下一主題