用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國讀中學, 大學回港讀可行嗎?
go

去英國讀中學, 大學回港讀可行嗎? [複製鏈接]

因CLAIM EDUCATION ALLOWANCE到18歲, 想小朋友中三去英國讀中學, 18歲考回香港大學, 這樣是否可行?
   3    0    0    0

回覆:Donna 的帖子

可行,可能更易入。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

請問有沒有人試過這樣?

朋友個女係香港英中讀完中三,因為成績很差,之後去左英國完成中學,之後考到港大, 今年升大二了。

may i know which faculty she is now in? what happened? did she study very hard in england? or it is easier overseas?

引用:may+i+know+which+faculty+she+is+now+in?+

原帖由 ramuza 於 13-08-08 發表
may i know which faculty she is now in? what happened? did she study very hard in england? or it is  ...
在外國讀中學當是海外收生,入大學易好多。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:原帖由+ramuza+於+13-08-08+發表may+

原帖由 Obiepapa 於 13-08-08 發表
在外國讀中學當是海外收生,入大學易好多。
我又唔係好覺,識得一個去年英國GCE A Level 取4A1B返來報Eco香港都冇一間U收,唔知Economics香港收生要求高唔高?

引用:Quote:原帖由+Obiepapa+於+13-08-08+發表在

原帖由 CPU1995 於 13-08-08 發表
我又唔係好覺,識得一個去年英國GCE A Level 取4A1B返來報Eco香港都冇一間U收,唔知Economics香港收生要求 ...
十幾年前的確有同學走呢條回港路的,現在收生標準就不知了。

cheng4b  我之前見你在其他網誌也有這樣說過, 十幾年前.......  發表於 13-8-9 09:23

回復 cheng4b 的帖子

咁在外國讀完中學, 返來考大學時, 中文要考嗎?

回覆:去英國讀中學, 大學回港讀可行嗎?

讀學校網頁,自己分析難易最實際。

轉:其實每間香港的大學對回流學生的要求都不同, 例如:
CU: http://www5.cuhk.edu.hk/oafa/index.php/non-jupas
HKU: http://www.als.hku.hk/admission/applying-or-admission-info/hong-kong-students/non-jupas

Thanks for information.

引用:Quote:原帖由+CPU1995+於+13-08-08+發表我

原帖由 Obiepapa 於 13-08-08 發表
十幾年前的確有同學走呢條回港路的,現在收生標準就不知了。

*****  Deleted. *****

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

十幾年前。。。。?

去年朋友個仔是在英考A level, HKU 收,但最後入讀劍橋。
今年呀仔在英同校同學仔考完A level, HKU 收,最後決定回英讀U,因有獎學金。兩位認識的年青人,A level 有4至5A/A*, 都是讀書叻的學生。

ramuza 發表於 13-8-8 17:55
may i know which faculty she is now in? what happened? did she study very hard in england? or it is  ...
佢今年升大二,前幾日見到佢,聽佢講有少少辛苦,因為係HKU係讀文科,而佢係英國AL 係讀ART的,AL 成績係ABB, 英國有間讀ART排名幾高的,有收佢,但佢papa想佢留係身邊,HKU又收佢喎,最後決定返嚟HKU讀。 另一個我認識的女仔,係英國讀左兩年as/al  攞左A*AA  報cambridge, 但達唔到offer要求, 返中文大學讀醫...

我唔知呢條路(non japus)係咪容易d. 我暫時只認識呢兩個女仔.係咁情況囉
~

引用:十幾年前。。。。?

原帖由 nintendo 於 13-08-10 發表
十幾年前。。。。?
你是指知識過時了?
當然,收生標準每年在變,最重要是自己去學校網頁,了解最新標準,然後衡量難易。我有不明也會去網頁找答案,這才是正確態度。

引用:Quote:ramuza+發表於+13-8-8+17:55+may+i+k

原帖由 shmilu_kio 於 13-08-10 發表
佢今年升大二,前幾日見到佢,聽佢講有少少辛苦,因為係HKU係讀文科,而佢係英國AL 係讀ART的,AL 成績係ABB, 英 ...
A*AA 可以入中大讀醫? 幾時嘅事啊。。通常4A* 先收

shmilu_kio  我哋習慣睇3科成績,冇記過香港要4科  發表於 13-8-17 18:33
shmilu_kio  噢,可能佢有4科,我唔記得了..  發表於 13-8-17 18:32
shmilu_kio  佢係去年入學的。  發表於 13-8-17 18:31

我知道有位女孩子(2年前)是最後一屆dse/a-level 去了英國度f.6,考了ABB,最後回來香港中大讀chemistry, 所以沒有問題
最緊要想讀邊科要看清楚什麼要求,每個大學都會寫,如果網頁不清楚就寫email 去直接問

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+13-8-10+13:03+編

原帖由 ANChan59 於 13-08-10 發表
睇番港大綱頁,2012年有超過24000人經non-jupas報名,收約900人。

科大綱頁2012年收non-jupas平均GCE. A level成績2A.star & 1A.

我識一個前年返香港讀醫科的女仔是CCE A. Level 6 A star, 連Cambridge 醫科收了也放棄Cambridge.

‹ 上一主題|下一主題