用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小朋友資優但老師投訴專注力不足
go

小朋友資優但老師投訴專注力不足 [複製鏈接]

小朋友係資優但老師投訴上堂專注力差。佢已經讀國際學校,小朋友自己覺得上堂好悶。心理學家亦有評估小朋友有注問題。家長應該點做?轉主流校又驚專注力俾老師投訴得仲勁, 繼續讀佢間國際學校又驚佢太淺覺得悶繼續發梦,可以點?
   1    0    0    0

回覆:mienmien 的帖子

5好轉主流,主流重慘呀!

回覆:小朋友資優但老師投訴專注力不足

讀資優學校

可以試吓食藥, 當然呢個唔係最好方法。

專注力問題,應該對正下藥,睇醫生或做訓練,學校有無support,好重要。

如果因為程度淺而不想專注,咁咪跳級囉。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

mienmien 發表於 13-4-30 10:21
小朋友係資優但老師投訴上堂專注力差。佢已經讀國際學校,小朋友自己覺得上堂好悶。心理學家亦有評估小朋友 ...
佢好悶,咁老師評估或測驗等,係咪近乎滿分?可以這樣和小朋友解釋,如不是,就要專心D上堂了。

不是每一間國際學校/外國人都認識或包容資優學生,同樣不是每一間主流學校/香港人都討厭或唔包容資優學生。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係
‹ 上一主題|下一主題