用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大 埔 邊度有好的幼兒園呢?
樓主: tiktikbb
go

大 埔 邊度有好的幼兒園呢? [複製鏈接]

Re: 大 埔 邊度有好的幼兒園呢?

聖保祿幼兒園

Jumbo,
我個仔都o係聖保祿幼兒園讀緊N1, 你講的都好o岩, 我見個仔好鍾意返學, 而且其他小朋友都好似好開心, 同老師好friend.
不過你點知其他家長做咩職業咁犀利o既? 我要返工, 只係星期六至去學校, 只係識得幾個同班同學o既家長咋.  我淨係覺得d家長都幾斯文同幾好傾囉, 可能同宗教有關啩.

呀, 各位媽媽如果有興趣, 可打電話去約學校參觀, 佢地好歡迎o架.

Jumbo 寫道:
如果你們想找幼兒園,你們可以留下運頭街天主教聖保祿幼兒園,佢和铜鑼灣聖保祿幼兒園一樣。我的囡囡都這讀,我覺老師真是做任事為小朋友出發而且十分有耐心及愛心,
加上,大部家長都有識之仕,(例如:大學教授、教師、日本人、臺灣人......),不過校社比舊,無其他幼兒園包裝得吟豪華。www.spn.edu.hk 26561066

Jumbo,
哦?原來係生日會.
到現在為止我同其他家長接觸的機會就只有星期六返學放學, 試過一次學校旅行, 仲未有同學仔開過生日會, 我個仔12月生日, 但我地冇幫佢開生日會.
原本學校都以為我俾個仔讀N2, 仲編左班, 不過我要佢地改返讀N1, 做大仔.

小烏龜 & coconut,
我估n1的課程間間都差唔多, 都係生活上季節節日上的認知, (不過我都係後來先知, 因我朋友個仔一樣大, o係第二間讀n1都係學習差不多o既內容), 所以我在8月時, 當個仔2歲8個月時至開始上n1, 唔係一足兩歲就入學.

不過2歲開始至2歲8個月之間, 個仔每個星期返兩日遊戲班, 是協康會的精靈中英文小組(佢地收1歲半大就開始).

我覺得, 如果要重讀, 不如就由一開始就做大仔, 等佢基礎打好d, 讀書好似起樓一樣, 要有好地基, 間樓至可以穩固d, 基礎打唔好, 就會冇心機讀上去喇.

做大仔好處多, 我個仔一入學就識得照顧其他人, 佢自己喊左幾日, 一路喊一路識得拍下人叫人地唔好喊, 返完一個學期評估, 老師都仲係問我點解個仔樣樣都咁好, 我地唔俾佢讀n2!
小朋友愈細差別愈大, n1班細仔細女好多都仲唔識講野, 又未戒片, 如果仲要12月插班入讀, 你地可以想像小朋友樣樣跟唔上, 可能會唔開心而唔鍾意返學.

我當時想的, 係要怎樣至對個仔好d, 我要佢開開心心踏上學習路, 所以選擇俾佢做大仔, 而家佢係自信心爆棚o架.

想想, 你覺得點樣至好d? 我相信你地識選擇.  仲有, 一定要同老公和老人家溝通, 家人認同好重要, 日後至唔會出問題.

希望我的分享可以幫到你地.

kim,
呢個問題, 等我答下, 睇下幫唔幫到你.

所有幼兒園都係社會福利署註冊, 幼稚園才是教統局註冊的, 兩者都係政府註冊, 只是不同部門管轄.
聖保祿係幼兒園, 當然係社會福利署註冊啦.
幼兒園是為雙親有工作, 幼兒有長時間照顧需要而設, 是社署的服務, 由於時間長, 所以幼兒園在各方面, 無論設施, 師資, 師生比例上都較嚴格. (我為個仔選幼兒園, 沒選幼稚園亦係因為咁)
不過將來若非合併, 就只有幼稚園, 都歸教統局管轄了.
(所以, 可以俾個貼士大家, 將來所有都叫幼稚園時, 若果前身係幼兒園的學校, 設施一定比較好, 至少消防設備好d, 又一定有廚房)

kim 寫道:
Hello,

我都入咗紙比囡囡讀n1.都未知收唔收. 不過請問你地知唔知大埔st paul有冇政府註冊? 因為在政府教統局網頁是找不到大埔st paul 幼稚園的. 但在st paul 網頁是寫社會福利署註冊, 兩者又有什麼分別?

CANONMOM,

我見到你寫的, 都唔敢即刻表示意見, 以免好似我只會唱好, 好在都有其他媽媽好似我一樣.
其實我第一次見岑小姐時都覺得佢好cool, 好似好惡咁, 收左表之後一d交帶都冇, 好在我唔係見佢先, 而係見謝主任先, 所以都冇咁hard feeling.  
後來見多左, 佢都幾清楚d學生, 同我講起我個仔, 好似講自己個仔咁興奮, 我都試過諗:"又唔係你個仔, 駛唔駛咁開心呀?!"

學校內所有學生的校內生活照和video都係佢影o既, 有一次, 我睇video見到我個仔同佢隔住個cam傾計.  小朋友d感覺最直接, 如果小朋友都鍾意佢, 咁我都冇理由懷疑.

CANONMOM,
我個仔讀N1, 由04年8月入讀, 佢而家3歲3個月, 係班中大仔.
我個仔入學時已經係大仔, 仲未戒片, 不過講野都幾好喇, 得到老師特別照顧, 雖然個仔開始時有些反彈, 但經過班主任同謝主任o既細心指導, 不到10日就戒好片.
讀左一個學期, 覺得個仔自理能力強左, 紀律好左, 好識得同人溝通, 而且返屋企識得講番學校學到o既野俾我地知, 又會講同學仔o既事, 好似好享受學校o既生活.
如果你問我讀左聖保祿會唔會乖d, 我相信老師會俾佢好o既引導, 但小朋友o既反應會係點, 我諗我唔識答你, 或者每個小朋友唔一樣, 以我所見, 老師真的對每個小朋友都很和善細心, 和家長有商有量.
我諗, 如果父母對小朋友管教上有什麼意見, 不妨同老師傾下, 以你小朋友才入學3個星期, 你就覺得有問題, 真係可以問下老師, 小朋友在學校的表現, 會唔會仲未適應, 抑或發生左什麼事, 都未駛太擔心住.
我主觀地覺得, 插班生問題會比較多, 或者適應會差一點.

‹ 上一主題|下一主題