用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問考小一, 幼稚園成績表重要嗎? 好慘, 阿仔份成績單.. ...
go

請問考小一, 幼稚園成績表重要嗎? 好慘, 阿仔份成績單... [複製鏈接]

有一半是好的(5分最高), 一半是(4,4,3,3)... 考名校是不是無機??
   4    0    0    0

回覆:ic07 的帖子

我覺得就算不收portfolio 的都會睇下成績, K3考好D, 用K3的補交

引用:有一半是好的(5分最高),+一半是(4,4,3,3)..

原帖由 ic07 於 12-07-09 發表
有一半是好的(5分最高), 一半是(4,4,3,3)... 考名校是不是無機??
K2 results can't be changed.  If u like those school, just apply it.  At the same time, equip ur child and hopefully better results in k3 will be achieved.  Sending letters with the k3 report card attached stressing the progress of kid.  Good luck!!

我仔仔學業全A,但操行全B,是否都無希望考私校啊?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我就唔係幾信會係咁!間間kg嘅要求都唔同,成績表只係參考用途,邊得嚟咁多全A呀?!

(阿仔嗰班有6個考試滿分,但考試以外嘅嘢都A嘅應該再少dd)
恐龍家

我覺得幾重要,亞囡考佐敦个間女子名校校長是續頁睇,当然,臨場表现好重要。good luck

回覆:請問考小一, 幼稚園成績表重要嗎? 好慘, 阿仔份成績單...

最重要都係臨場表現。

YES. 學校/老師的評審標準不一,加上不同學校有不同要求/課程,所以學術方面既成績表只作參考用途.
另外, 我個人覺得學校多看操行方面既評估,因為無人想收曳/不受控既學生.
我有見過學術成績表靚但無咩學校收既人, 成績平平無奇但有好OFFER既.

係啦, 小朋友臨場表現好重要.... 同埋家長既表現...

回復 CoffeeCake 的帖子

我都覺得操行重要過成績,但呢的嘢睇老師的標準。唔好彩遇到個老師我依加都唔明佢是否針對我個小朋友,今日睇咗另外一個小朋友的成績表,覚得好唔公平,佢成日俾老師罰坐角落,而且好唔專心,但操行都是A,因為佢媽咪同老師關係好

765830  吓!!咁對其他乖小朋友好唔公平  發表於 12-7-13 17:44

回覆:Happylily2012 的帖子

我都想知份成績表有幾重要,請考了小一的家長多多分享下。:)

引用:我都想知份成績表有幾重要,請考了小一的家

原帖由 feiji 於 12-07-12 發表
我都想知份成績表有幾重要,請考了小一的家長多多分享下。:)
非常非常重要,有D還要睇埋平時工課潻。

回覆:sukitelfold 的帖子

要帶埋功課去interview? 是要看看他/她的字靚唔靚?請問哪間小學會有此要求?謝謝。

marcuscyrus  去年九龍塘某私小2nd in 要求帶小朋友功課  發表於 12-7-12 00:46

我又覺得係用嚟做一個參考。間間幼稚嘅成績表都唔同,好難互相比較。但我覺得用嚟比較同一幼稚園啲學生,參考價值高啲!當然我最終覺得interview好係最重要啦!

引用:要帶埋功課去interview?+是要看看他/她的

原帖由 feiji 於 12-07-12 發表
要帶埋功課去interview? 是要看看他/她的字靚唔靚?請問哪間小學會有此要求?謝謝。

...
KTS及PC都要帶平時功課,手冊好似都要,不肯定,我唸除咗睇D字靚唔靚,可能會睇埋父母相方有無一齊跟功課,幼稚園功課程度等。

Happylily2012 發表於 12-7-11 23:49
回復 CoffeeCake 的帖子

我都覺得操行重要過成績,但呢的嘢睇老師的標準。唔好彩遇到個老師我依加都唔明佢 ...
學校有時也是社會縮影,所以有關係亦會有著數.
我都見有因為關係好而有優異生獎.
咁如果你TARGET間學校只看呢D野而唔看佢真人SHOW,咁你都唔洗考慮啦!

好同意每間學校標準不一樣, 老師又有偏袒, 算了吧. 幼稚園的成績表只是一個過程, 要來自己教育小朋友的標準.  
更何況香港教育制度根本就有問題, 舊生, 宗教, 都有分, 關小朋友資質, 品行完全無關. 唉, 難為了一眾可憐的父母, 迎合這種制度之餘, 仲要教好小朋友, 大家加油啦!!!
‹ 上一主題|下一主題