用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重組句子
go

重組句子 [複製鏈接]

醒目開學勳章

重組句子

一年級的重組句子..各位媽媽幫我排下次序

(1).媽媽/哥哥/做家務/幫肋/。
我女的答案係2.4.1.3.5
(2.)用功地/姐姐/讀書/在房裏/。
我女的答案係2.4.1.3.5
( 3)水果/弟弟/很多/吃了/。
我女的答案係2.4.3.1.5

我想知道有冇第二個排法??

Re: 重組句子

你覺得還有其它答案!
我就覺得無law...

醒目開學勳章

我梗係覺得無其它答案啦.我仲話阿女做o岩晒添.但係老師俾三個X呀.仲比個丙添.要返黎改正. 我想知係咪有笫二個做法?我想知錯o係邊?阿女話同學仔o岩既答案係
(1)3.1.4..2.5

(2)3.1.4.2.5

(3)4.1.3.2.5

冇乜可能,同學仔既答案語法根本唔通.不如你自己打去問下老師,搞清楚佢.老實講,要我將D句子組到好似"正確"答案咁,我真係唔識,我諗我做一百次都係得零分.

醒目開學勳章

我同你個女嘅答案一樣,如果佢同學仔嘅答案係啱嘅,比我就會請教吓老師la

ha ha...her schoolmate answer definately correct. I also misled by your arrangement.

...... 3......1.......4......2.....5

(2.)用功地/姐姐/讀書/在房裏/。
.........3......1.......4.......2.....5

( 3)水果/弟弟/很多/吃了/。
.......4......1.....3......2....5

Can you get what I meant.

醒目開學勳章

好奇怪,阿女四題只錯三題,有一題係做o岩架
(4)桌上/老師的/同學的/有很多/作業簿/。
答案係2.1.4.3.5.6.
呢題又o岩喎~~~    我想知前三題錯乜同埋錯o係邊?

Carollam,
我都終於知道你個女錯在那裡.

classmate's answer.
...... 3......1.......4......2.....5
Your 2.     4        .1     .3.      5
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

醒目開學勳章

文文媽媽
請問錯o係邊呀?阿女話好多同學做錯哂.冇人識改正. :

Carollam,

You can see.
(1).             媽媽/哥哥/做家務/幫肋/。
Classmate   3......1.......4......2....5
Carollam     2......4.......1......3....5

如果你囡囡只用1,2,3 ,4,5.去表達的話,你所做的是

做家務 媽媽幫肋哥哥。

而同學的答案是

哥哥幫肋媽媽做家務。

http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

醒目開學勳章

我讀得書小.可唔可以解釋下?

Carollam,

You can see.
(1). 媽媽/哥哥/做家務/幫肋/。
Classmate 3......1.......4......2....5
Carollam 2......4.......1......3....5

如果你囡囡只用1,2,3 ,4,5.去表達的話,你所做的是

做家務 媽媽幫肋哥哥。

而同學的答案是

哥哥幫肋媽媽做家務。

希望可以幫到你.

醒目開學勳章

死啦,都係唔明既?
         1  /  2  /   3  /     4   /   5/
(1). 媽媽/哥哥/做家務/幫肋/。
係咪數字出左乜問題呀?媽媽係1/哥哥係2/做家務係3/幫助係4/。係5/咁排都係24135喎

Carollam,

如果在題目上mark1,2,3,4,5 答案的話,classmate's 做法是correct.
(3) 媽媽/(1)哥哥/(4)做家務/(2)幫肋/(5)。

但你囡囡mark down,

(2) 媽媽/(4)哥哥/(1)做家務/(3)幫肋/(5)。

希望你會明白啦啦隊!!
1,2,3,4,5的意思是在句子中的排列次序.

醒目開學勳章

Carollam,

你應答每組字的排烈位置, 即 :
(1) 媽媽 - 應排在句子的第3位/
      哥哥 - 應排在句子的第1位/
       做家務 - 應排在句子的第4位/
       幫肋 - 應排在句子的第2位/。

Complete sentence : 哥哥幫肋媽媽做家務。

希望可以幫到你.

carollam,

題目: 媽媽/哥哥/做家務/幫肋/。
答案:...3.....1........4.......2.....5
讀法:。。。哥哥
。。。。。。。。。。。。幫肋
。。。媽媽
。。。。。。。。。做家務
..............................................。

Hope can help

醒目開學勳章

Carollam,

你應答每組字的排烈位置, 即 :
(1) 媽媽 - 應排在句子的第3位/
      哥哥 - 應排在句子的第1位/
       做家務 - 應排在句子的第4位/
       幫肋 - 應排在句子的第2位/。

Complete sentence : 哥哥幫肋媽媽做家務。

希望可以幫到你.

Carollam,

如果在題目上mark1,2,3,4,5 答案的話,classmate's 做法是correct.

(3) 媽媽/(1)哥哥/(4)做家務/(2)幫肋/(5)。

但你囡囡mark down,

(2) 媽媽/(4)哥哥/(1)做家務/(3)幫肋/(5)。

希望你會明白啦!!

醒目開學勳章

我終於都明白晒啦.唔該晒~~真係比佢考起,唔怪得之全班只有幾個人o岩晒啦.其他家長正在互相打電話向人請教,暫時只有我明白咋 :

醒目開學勳章

我都明la,真要教阿仔理解清楚題目 :
‹ 上一主題|下一主題