用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無媽咪打算報培道
go

有無媽咪打算報培道 [複製鏈接]

這間學校如何,請分享
   1    0    0    0
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

都諗緊報唔報.
有人就話雙班主任,小班,女仔升培道中學都唔錯,新校舍,校風好.人地話去報名覺得D職員校工都好nice.
但係小學始終好似好細咁,同埋唔識人呢幾年讀過.攞唔到第一手既資料.
http://era-central.blogspot.com/

今年見報紙話佢收多左人,由76個加到100個.但係就唔知幼稚園果邊會升幾多個啦.
http://era-central.blogspot.com/

回復 1# Era 的帖子

好可能係個個都可以升,只不過係要知有幾多個留響度啫.
原帖由 BB成長期 於 11-9-27 15:19 發表
剛找幼稚園資料, 他們09-10年有100個小朋友, 真的不是有幾多可以直升小學

回復 6# Era 的帖子

培幼的小朋友.未必會個個升,可能會考其他小學或等派位
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

剛去過開放日, 校長話跟據舊年經驗, 約有一班幼稚園生, 即約25人入小學。換句話餘下的75人又會先考慮有兄姐就讀的小朋友。
學校真係超細超舊, 但老師校長卻是101分, 上台present個林sir說話溫柔敦厚, 令人如沐春風。校長講咗大半個鐘頭, 都係講老師們點樣愛護學生同教導佢哋逆境自強, 講完都無乜講過課程內容。

我是培道中學old girl, 小學來自華德上午, 亦見過由培小升上中學的同學。我可以同大家講, 不論培小或培中, 如果你哋希望子女成績係BOB (best of the best), 請不要揀, 學校幫唔到你, 同學仔激發唔到你。

培小及培中優點: 超重視品德教育, 小學沒有欺凌事件, 中學沒有壞份子, 老師唔會白鴿眼, 好用心教小朋友, 小學課程安排以家庭及孩子為優先, 中文用普通話教學, 中學校舍好大好靚, 小學有20%可升中學, 小學生好有禮貌, 老師都好有禮貌。

缺點: 小學校舍好細, 中學係女校, 成績唔夠進取, 中學只屬band 2A, 入唔到band 1

小兒現讀培道小一,看到little_yolky的comment本人同意她的說法.
或者簡單地講解培道今年的教學情況.
1) 每星期有默書(一個星期默中、一個星期默英)、(有範圍的和無範圍的例如:今日除左默有範圍的重要默多10 words family members).
2) 每個學生都要樂器
3) 逢星期一三五下午是多元學習活動和導修課
4) 每星期有10英文堂(其中1堂net和2堂RWI)
和9堂中文(其中2堂作文堂)
小兒考培道之前我都有親自去學看小朋友番學放學情況真是little_yolky所講沒有欺凌事件, 老師唔會白鴿眼, 好用心教小朋友、校長會係學校門口睇住學生番學放學情況。
開學初期,小兒的功課日誌我有不明白的地方,放學後我打比老師老師都很有耐性解答我的問題。

魅力公主 醒目開學勳章

我今日去交咗表
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

原帖由 星仔 於 11-9-28 19:34 發表
只有20%可升培中!? %好低呢

大佬呀, 20%點低呀, 培小係男女校, 培中係女校喎。仲有一批較好的學生去咗band 1中學, 所以20%仲話低?

仲有一項補充資料: 以前培中學生的中文都比較強。現在培中的校長係讀翻譯的, 所以英文近年顯著提升, 相比較中文會較以前差啲, 但都比一般中學生好好多的。

仲有, 學校話要學生學樂器/音樂的原因唔係要學生幫學校攞奬, 係為培養學生的自信心同毅力。學校一三五下午係課外活動/做功課時間, 因為學校覺得學生同家長最大的衝突係做功課, 同學在家磨爛席, 家長又鬧, 影響親子關係, 所以安排在校做, 唔識又可以問老師。讓小朋友回家後完全可以溫習及與家人培養親子關係。

咁學校依家响香港仲可以响邊度搵。

不過, 小學校舍真的是太細太了 同埋中學啲同學仔真係無乜大志, 以前一般希望做白衣天便、老師、相夫教子, 死未。從無聽過同學的志願做醫生、CEO的。我真係有好幾個同屆同學去咗相夫教子!

培小又的確舊一點和細一點。
不過培小真的是一間愛心學校,如果家長想小朋友可以十項全能培小就幫不到妳了。學校P.1-P.2是活動教學到P.3-P.6就轉傳統教學。

我都是這樣想法,所以決定阿仔入培道讀。
重要是學校理念一致!
希望妳小朋友考到妳既理想學校。

原帖由 BB成長期 於 11-9-27 14:40 發表
但此校有幼稚園, 會不會很多直升, 校外還會收幾多呢??

我記得前年果屆大部份幼稚園都直升,外面大約得二十個位,競爭都算激烈,今年多左一班,如果又係差唔多,大約就五十個位到,祝大家好運呀~~~

樓主你個a/c名好熟
你係米曾經響嬰兒醫護個邊講過你女女個頭size問題果個呀? 你女女e+好嗎?
原帖由 water55 於 11-9-27 13:38 發表
這間學校如何,請分享
‹ 上一主題|下一主題