用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

8年FS8都很困難,一星期上四、五堂,MAYBE都有機會﹗

原帖由 liyinfai 於 11-11-9 21:10 發表

Thanks.
So that means my kid needs to spend at least 8 years on it to achieve fs8. I think it is ok as long as she has interested in it. But as a parent, besides cultivating a hobby to a kid, I still ...

醒目開學勳章

ELEMENT真係唔係好清楚。

原帖由 liyinfai 於 11-11-9 21:15 發表
talking about 'dum波鐘', my girl's coach is a man in Element called "A_ron". Does he "dum波鐘" or fit the time course? my girl learnt for 14months already and achieve 'alpha' certificate, but I just l ...

醒目開學勳章

不是嘛?CHOLE六級年在學校拎左體藝盃(仲好大隻盃),上埋校刊﹗

原帖由 do-re-me 於 11-11-9 23:57 發表

以升學來說,一定比不上swimming,ping pong etc.,我女去年攞獎我想登在校報也被拒絕.竟說溜冰不是運動!提起都嬲!!!

醒目開學勳章

ELEMENT果D家長有部份好有錢,好鬼'串'GA,唔會同人傾計,驚你'痴'左佢D金框﹗

原帖由 do-re-me 於 11-11-10 00:08 發表

我都是在element學,我以前在其他場學,家長們都喜歡傾下計,所以我知邊個教練好,邊個教練唔好.但element的家長唔多傾計,所以我唔知邊個好邊個唔好.如果沒有練習,你小朋友的進度是正常,並不算慢.除非你不介意進度,否則 ...

醒目開學勳章

我friend仔仔岩岩考完FS7,而家練緊FS8,睇下佢需要幾耐時間再告知大家,不過佢都學左十年、八年﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-10 21:37 發表

8年FS8......都好有困難的.
除非真係好努力密密練.
而且都好睇個學生的"資質".  
我好明白, 有D人轉得唔跳得, 有D人跳唔轉得. 哈哈哈 !
仲有, 有好多學生都係FS5比個axel 攪好耐. 之後又會比d double loop 攪好耐. ...

醒目開學勳章

原帖由 do-re-me 於 11-11-12 18:07 發表
Sugar同穎穎都係冠軍

醒目開學勳章

師傅

原帖由 do-re-me 於 11-11-12 23:59 發表
我女學溜冰時有個婆婆問我:你個女好叻喎,你有無搵師傅?
我諗左好耐先明白,佢口中的師傅意思係教練

醒目開學勳章

around 4-5 yrs old la...

原帖由 kayingbb 於 11-11-12 18:10 發表
其實幾多歲比小朋友學溜冰先至適合呀?

醒目開學勳章

第一次玩有咁既成績,真係唔同,solo comp 同program係兩回事,一播音樂分高下。最好每級都有一次比賽,繼續升級就唔係難事。

永遠唔想亞囡做最渣果個,所以呢幾日努力備戰,連megaice都去埋,不斷練習。

我真係好緊張囉﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-13 21:20 發表
chole mami,

我依家明白你講, 要出賽, 就要做叻果d, 唔好做渣果d, technique 未到真係唔好考試/比賽. 出到場就高下立見.

醒目開學勳章

乜教練諗都唔諗,全部同一樣program ,佢慳好多功夫。

昨天我去睇FS3,又係有一個教練,一首音樂走暈幾個學生,其實評判係睇技術,不過我地外人黎講都真係好悶,何況評判?CHOLE一聽到重覆MUSIC就話﹕又係果個教練﹗

如果教練一首MUSIC走天涯,最好自己楝音樂,就算同一PROGRAM唔同MUSIC都無咁悶﹗

原帖由 do-re-me 於 11-11-13 23:34 發表
跟著Sugar出埸的有大約5個係相同音樂同program(因為同一個教練),評判會唔會比較?其實用教練公家program好or教練幫你排私人program好?

返到屋企部cam short左開唔倒,而家唯有睇下教練有無拍低

Sugar今日比賽完即喊,因 ...

醒目開學勳章

話晒跑來香港嘛,有返D水準﹗

原帖由 veroshea 於 11-11-13 23:35 發表
終於可以HEA一陣, 今年多左好多中國健兒, 同埋D對手既技術真係越來越接近..

醒目開學勳章

好感動呀,恭喜晒﹗

原帖由 ThanksMami 於 11-11-14 00:43 發表
我今日的心情起伏都好大, 比賽之前我都好有信心, 因為囡囡fs1考試都幾高分, 學左咁耐, 個programme熟到調轉都識跳, 我諗第一二名都應該唔難, 但係去到個個都好勁, set 哂頭, 化行妝, 最勁就係果班中國隊, 一行十幾廿 ...

醒目開學勳章

恭喜晒咁多位小朋友,真係好'登'你地開心﹗

不過唔好忘記你地係未UPLOAD片喎﹗

CHOLE會努力﹗

醒目開學勳章

昨天我差不多三點睇到七點走,我估我見到你囡囡出賽,但我覺得change foot真係考起好多小朋友﹗

原帖由 veroshea 於 11-11-14 11:58 發表

尋日我女女FS3係最第五個出場, 之前見到四個, 除左有一個唔好彩跌低左之外, 其餘三個都做得好好, 好平均..我都打定輸數....當時我又係度諗, 死啦, 呀女見到D人咁強會唔會嚇怕左佢呢?!

佢返到黎我問佢覺得自己做 ...

醒目開學勳章

一定相遇喇﹗哈哈...我們企在收錢處旁邊,入面無位企。

原帖由 veroshea 於 11-11-14 14:27 發表

你都係又一城? 我女大約三點七比賽..有機相遇左, 但唔知邊個係, 嘿嘿...

醒目開學勳章

我覺得sugar個program好好,動作穩定,最主要係佢可以溜到差唔多整個冰場,fs2係好難ga﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-14 14:37 發表

相同教練相同program........我見到丫 ! ^^
sugar真係惦喎, 好優美.
我企果個位, 剛好sugar做"飛機"收埋對手要腰飛過來, 好正 ! 個樣好有信心.

醒目開學勳章

我係見到你平時練習丫嘛,所以知你走暈全場囉﹗

我見fs3唔係太多人(上年比較),我見有d真係好叻。

原帖由 do-re-me 於 11-11-14 20:33 發表

乜你有黎睇我地咩?我見唔倒你呀!下次打電話比我!多謝你比賽之前過料比我要溜到差唔多整個冰場先叫pro,我同佢去又一城練速度.雖然只有一個禮拜時間,但都有小小進步.Fs3的水準高唔高?fs2的水準比我想像中高,大部份人1 fo ...

醒目開學勳章

每一級少d、每一級又少d,有好多小朋友練唔到某一個動作,就會放棄。

其實有d係唔考試,要操好每級動作,比完賽拎左個獎先,其實咁係岩。不過我見好多都係一升級就比賽(mount車邊),所以一出場就原形不露,有差距﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-15 12:14 發表

我睇晒6, 7, 8, 9, 10歲FS2, 覺得水準都好參差.
除左6歲果個得一個人比賽之外, 組組都多人, 國內有D選手好堅, 一出場個型已經係好pro (當然有幾個係娘娘地).
好果dFS2, 真係人人轉1-foot都冇走位fafa聲, jump又好 ...

醒目開學勳章

FS2去跳AXEL?唔會掛?跌死未天光喎﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-15 15:41 發表

"剛升級就比賽".......咪係我law
我個女, 9月尾先考FS2, 就報名比賽.

我以前舊場某coach的學生, 係跳緊aXel, 斬仲去賽FS2呀 !!!!!

醒目開學勳章

咁就誇張d,教練心態都想自己學生升級,然後威威﹗

原帖由 小豆媽 於 11-11-16 22:02 發表

YES !
明明見佢在自己個場已經係凌空跳啦, 但係仲去比賽2級, 目的唔知為乜, 真係要年年law藍帶 ? 咁樣又係唔係好開心呢 ?

即係有d小朋友去校際音樂節piano比賽, 明明係有5級6級水平, 走去報2級3級, 只係為 ...
‹ 上一主題|下一主題