用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

part 1:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

等我留低條腳毛先﹗

醒目開學勳章

smile金句﹕(而且最好已同佢無關係、分左手、還要確實他/她和現任教練沒有朋友關係包括FB)。

CHOLE D summer溜冰course完晒,有點失落,要開學,動作穩定好多。期待長假期再勞力過,回魂返中學、讀好書,香港地,讀書永遠排第一﹗

小貼士﹕做waltz jump、loop jump...最基本既jump一定要lock 實膊頭(唔識點講,問問教練),否則到五級後所有既jump有排先跳到。唔想燒$$$$大家記得提提小朋友呀﹗

醒目開學勳章

自己搵打字機打上去,你跟HK EVENT格式便可,我都係其他家長教。

原帖由 cmarcus 於 11-8-30 13:26 發表
小女剛比賽完Skate Asia 2011, 但只係得d獎牌,冇CERT冇名(張participation cert唔算),請問點樣向學校正明?

醒目開學勳章

要自己走入去問,不過唔包有教練收,但問溜冰學校一定話無﹐問左等於無問﹗

原帖由 Mighty 於 11-8-30 15:58 發表
問緊FESTIVAL WALK D高級教練私人班、但無人有時間、請問這個CASE是否都只有等、還有其他方法?

醒目開學勳章

WELLCOME!
原帖由 babycoming 於 11-8-30 11:17 發表
新加入,我女學左3個月而已,4歲半

醒目開學勳章

睇定目標,捉住個教練問﹕請問你有無時間or可唔可以教我小朋友?

咁上下啦,要自己多加留意,隨緣﹗
原帖由 Mighty 於 11-8-30 17:28 發表
意思是要親身入去問? 我用電話問、説没有教練有時間LOR. 唔収、、、是真的無時間、還是教練選択人去教?

醒目開學勳章

原帖由 xanax1mg 於 11-8-30 17:48 發表
小女快5歲了,初學溜冰, 大家好

醒目開學勳章

下次叫chole學比你睇,唔識講﹗

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 23:45 發表
Chole ma,
喂,你快d解釋下咩係lock住個膊頭

醒目開學勳章

初學係咁上下,唔差喎。但當然唔係最好,有待改善。第一,上身要廷直d,有少少曲。第二,要lock實膊頭放landing。第三,收腳後收緊踩落去就,會sh sh聲轉,踩岩位練多d就得。

原帖由 小豆媽 於 11-8-31 00:20 發表
我放左一條片, 係亞女轉1-foot spin 上FB
真係唔知點解, 轉極都唔夠圈, 又好"立", 一D速度都冇, 唔該大家指導吓 !

醒目開學勳章

我個人唔鐘意轉彎講野﹐呢樣係我最衰既性格。

原帖由 alljodesign 於 11-8-31 02:44 發表
小豆媽, 你都忙緊做 porfolio, 你返工加埋做 porfolio, 真係幾頭痛 你會同阿仔報邊幾間學校? 我呢輪都係咁做做做阿女個 porfolio, 都好緊張.... 希望大家都搵到心儀小學

smiile, "分手"呢樣嘢 ...

醒目開學勳章

回覆 42# 哈比 的文章

哈比﹕小朋友細個學係要燒下銀紙﹗

醒目開學勳章

多謝晒﹗其實有d擔心佢返中學(童黨),又要兼顧溜冰。

原帖由 Smiile 於 11-8-31 16:00 發表

香港地--讀書永遠第一 無人會反對 ! 今個summer其實心心都沒有特別加堂加練習,反而少了因為佢之前發燒病了半個月,我都希望遲些break term心心可以多些練習,不求大進步只求不要退步
祝chole有 ...

醒目開學勳章

真係唔係$$$既問題,但初學係唔應該搵高級教練,高級教練係真係教高級學生,教高級動作先有心機ga,否則會教得好悶。

原帖由 Mighty 於 11-8-31 19:57 發表
女児只是非常初級。  曾経有個ICE SKATING好好的MUMMY話、銭不是差好遠、有就応該選択高級COACH.  我本人完全不識ICE SKATING,只是覚得銭差不遠的概念也対的。 所以就専注問高級教練。  今日再同女児説、她非常興奮、説喜歓我找到的教練。  ...

醒目開學勳章

克服佢啦,最多未頭暈﹗

原帖由 小豆媽 於 11-8-31 21:01 發表

佢就係欠左"收腳收緊拉直個人踩落去" 果吓 !!!!!!!
佢係知道點樣會出現轉到"fa fa聲"果吓, 佢就係唔比佢出現, 佢話好驚.  
我上兩星期在elements搵 "V" 執左2堂果時, 由於亞女在陌生"V"面前好聽話, 所以係轉到幾次f ...

醒目開學勳章

我都係咁諗,有'記'托,等d同學約親佢都話要去溜冰,就算去街都要趕去溜冰﹗haha...

原帖由 小豆媽 於 11-9-1 13:09 發表

有一樣佢鐘意的活動"拑"住佢, 唔會周圍去玩, 唔會學壞呀 !

醒目開學勳章

好,話我知﹗

原帖由 do-re-me 於 11-9-1 18:35 發表

Chole的溜冰時間有冇改變?我會來搵你.
我女學校仲未公布邊日要留在學校學興趣班(規定每人最少學一項,但不是免費的),一切由學校安排,無得簡學乜,學星期幾.興趣班唔係由自己的興趣來定,係米好奇怪?所以都唔知點安排其他 ...

醒目開學勳章

堅勁呀﹗

原帖由 do-re-me 於 11-9-1 17:51 發表

15歲入大學,仲叻過中狀元,光宗耀祖,揚威海外!心媽同心爸真係飲得杯落,一身鬆晒

醒目開學勳章

原帖由 awah112 於 11-9-1 22:17 發表
新加入,阿仔6歲.

醒目開學勳章

開心呀,識到好多朋友,最攪笑係學校有小食部(小學沒有),又買燒賣、又買野飲,放學食埋雪條, 一個早上食咁多野,發現新大陸﹗

原帖由 Smiile 於 11-9-2 22:14 發表

謝謝chole媽,chole過了2天中學生活,開心嗎 ? 好好笑,我7月初同心心說過chole (話佢skate好叻),佢問幾年班,我話升F.1。昨晚佢突然問: 唔知chole習唔習慣中學生活 我第一個反應都唔知佢原來係講你個寶貝女:hap ...

醒目開學勳章

1 foot spin一定無問題,不過smile好似FS8喎 ﹗CHOLE要請教SMILE。

原帖由 do-re-me 於 11-9-3 00:00 發表

Sorry, Sugar唔可以教你,因為唔知點解,佢又退步左.上星期都做得唔錯,但今日又做唔番.不如叫Chole教大家
‹ 上一主題|下一主題