用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山靈糧,崇真會美善,合一堂單家傳幼稚園 ...
go

馬鞍山靈糧,崇真會美善,合一堂單家傳幼稚園 [複製鏈接]

馬鞍山靈糧,崇真會美善,合一堂單家傳幼稚園
...邊間好D AR???諗到個人傻傻地....有冇小朋友讀緊ar?thank you....
   0    0    0    0

好唔好係好個人o既, 你小朋友去interview時的反應自會話到俾你知佢鍾唔鍾意間學校, 我囡去靈糧同沙田平安福音堂interview係完全唔睬人, 去合一堂做晒老師叫佢做o既野, 美善就因為已有合一堂收無去到, 但去簡介會時佢都唔特別雀躍....

美善幼稚園會有簡介會o架, 你可以去聽下先, 去年經驗, 佢係最遲安排interview的一間, 其餘2間交晒留位費佢都未開始interview.

我囡9月係合一堂讀k1, 暫時接觸學校都無咩問題, 聽聞好多老師走, 但問過係度讀緊o既朋友又話唔覺得有咩影響, d 細路都讀得好開心, 跟住有朋友教幼稚園, 佢話有人走係所有幼稚園慣常有o既情況, 咁就無乜得講啦...因為都唔到我控制啦

有舊同事孩子讀靈糧k1, 都好開心, 不過勁多親子活動, 係家長做o既親子活動, 好似幫個公仔做衫, 壁報設計, 佢full time mom就有時間去招呼, 唔知在職家長會唔會好辛苦了.

補充一句, 我覺得無話邊間好d, 唔需要著眼係呢度, 事實上3間都多人報到傻...你係睇邊間適合你孩子多一點才對 (地點, first impression, 費用 - e.g 靈糧書簿貴, 你的孩子適合咩style學校...)

我o既觀察:
靈糧 - 好有創意, 好多有趣活動
合一堂 - 較重視品格培養, 月月有不同的品格主題, 地方大走動空間多 (我囡最like條...樓梯!!!!!)
美善 - 校長好似都幾重視語文能力發展

回覆 2# titanlow 的文章

thx^^你的意見真係好好...仲比咁多意見我...^^我都見到靈糧0的書簿好貴...見到都已經唔想去,,不過又真係好似幾好咁..不過想問多小小..咁你女女係讀上午定下午..我聽人講要有小朋友既sister or brother讀過..你個細小朋友先有機會讀上午..你咪真ka?因為我得一個小朋友ja.我又唔想比個女讀下午..因為我女女好早就sleeping.好早就起身..下午一定唔ok la...不過合一堂0的人話好多活動..哈哈..聽完你咁講..我可能間間都去in下..都要睇我小朋友到時點先得..如果佢唔講野,,咁我唔洗諗..一定唔收佢la..><到時我可能是但去我樓下個0的..培真..cheap cheap地都讀la..我諗村屋個0的好似冇咁多要求...因為我女女成日講’唔好’佢一見到0的唔識既人就講唔好,,好怕0的陌生人..我已經成日同佢去街..落下公園..但佢可以一見到0的ee..睇住佢..佢就好怕講唔好..唔望住人..都唔知佢怕咩.我已經同女女講.唔好講唔好..ee叫下你ja ma..佢都係咁樣..我怕到時去in k1.佢見到的miss..會咁樣..我都唔知可以點........仲有美善幼稚園會有簡介會都幾好wo..不過唔知幾時有..我打過電話佢問又冇人聽..係咪要同女女一齊去ka?讀k1係咪都係8月先派表ka?唔好意思..我太多問題la^^

我囡係讀pm, 因為佢係10月細女, 有人收我都好安樂, 哈哈! 我唔知點樣先有得讀am, 不過我有幾個朋友d 孩子都係大仔/女, 都係得pm班, 我諗競爭真係好大, 我囡日日都午睡3個鐘o架, 但呢d無辦法, 到時要返學佢慢慢就會適應到, 我對呢方面無咩堅持, 有am就梗係好, 無o既都唔需要太執著, 反正孩子會越來越唔需要午睡, 或者可以遲一點起身o既

其實間間幼稚園都多活動, 無活動點過到d家長那一關, 呵呵, 美善到9月左右會係佢個website公佈招生詳情, 你到時睇下就得, 其他都係9月左右交表, 10月尾至11月會interview

你個小朋友都是歲幾兩歲, 唔可能expect佢唔怕人仲會打招呼喎, 小朋友係咁個喎, 大大下就會好d, 呢d野無得逼, 同埋到時interview好多因素會影響, 佢對間學校/老師like唔like, interview時間係咪平日d瞓覺時間, 等得耐又會無耐性, (我囡係靈糧等o左一個鐘, 明明都有野俾佢地玩, 佢完全無興趣, 連最愛o既滑梯都唔玩, 跟住去合一堂, 諗住佢會眼瞓都係死梗, 點知佢又好合作, 邊估得到佢...哈哈)平常心啦...唔會無書讀o既, 呀, 錦英苑間張煊昌都唔錯o架, 同埋要讀am好似都幾易, 不過因我想揀基督教學校俾女兒, 所以無apply 張煊昌, 你都可以睇下.

我細囡9月都會報下年k1, 但個時佢2歲都未夠, 我會順其自然, 有得讀就讀, 無就13年先讀k1囉

回覆 1# titanlow 的文章

其實我都有留意張煊昌呢間.其實我住MOS LEE ON.去呢間如果真係讀又行好遠.有校車,不過仲貴過自己的士去AR!都唔知佢地點收$ KA.我上綱睇過..我樓下得間培真.又唔知好唔好...你女女番SCH要搭校車MA?如果有想問下.其實佢咁細個..搭..我有0的唔放心..不過我知好多人都係咁.不過始終未TRY過唔知女女O唔OK AR!        我都打左電話去合一堂.佢話9月開始收生.仲有靈糧都好早.8月.美善要10弓先收生...^^

我囡會搭校車, 我住翠擁, 本來有免費村巴去新港城, 一落車行5分鐘就到學校, 但因為仲有個細囡, 日日要婆婆咁帶唔得了, 所以第一年會坐校車, 如果妹妹有幸下年入讀, 先會由婆婆帶返學, 都無話細唔細o既, 大囡返學時都差不多3歲, 況且係褓母車, 又近, 都無話唔放心o既.

利安好似'利安幼兒園'受歡迎過培真喎, 培真連pm班都開唔到....張煊昌活動空間唔錯o架, 不過係吊腳d o既...校車費無話近o既就好平o架, 翠擁落去新港城都$490一個月呀...不過我無得揀, 一定要俾咋...
‹ 上一主題|下一主題