用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 執着
go

執着 [複製鏈接]

人經常會執着於對事物的睇法,對人嘅態度,對成敗對得失,或者係對感情等種種形形式式的執着。但我覺得除了對自己心目中做人最基本的價值觀外,其他根本不需要太執着。因為根本很多事都不由我們控制。
有人可能会覺得這是一種消極的諗法,其實這剛好相反,放低執着只是對事情的結果,而對每一件我們認為應做的都要盡力去做,而結果不由我們控制那又何必執着呢!
有人會很執着自己的意見及睇法,我已前也是如此。在工作上或感情上也好,都執着於要人接受我的意見,但這可能會破壞大家的感情世不計。想深一層,每個人的意見及睇法也應該受尊重,根本沒有哪一種睇法是絕對的。這不是要放棄自己的睇法,而是要接受及尊重他人的睇法及發表的權利。不應因為他人不認同自己的意見而不快甚至嬲。
事實是不會令人不快的,令人不快的往往只是我們對事實的睇法。事實是我們不能改變的,但執着於對事實的睇法卻是令我們不快的罪魁禍首。你好愛一個人,對佢好好,但佢卻傷盡你心。事實喺佢根本唔愛你,呢個改變唔到,令你傷心嘅係你認為自己付出咁多點解佢都会唔愛你呢個睇法,你覺得唔抵。但嘅然喺一種睇法,就一定有另一種。咁究竟執着於一個傷心嘅睇法定換過另一種呢?
要令自己過得開心一點,放開執着是必要的!!

另有新文章已發表:http://hk.myblog.yahoo.com/csir3290/article?mid=1648
   0    0    0    0

回覆 1# ilovethiscow 的文章

當然信念重要。。。。
不過教0既方法都好緊要架~~~

回覆 3# JOANMA310 的文章

你試試多和子女溝通~說說道理

‹ 上一主題|下一主題