用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
go

校際音樂節 [複製鏈接]

咁請問有無人彈過灣仔灣景國際會所的琴呢? 緊唔緊呢? 須唔須要用大力啲彈p呢? 因而家鋼琴老師家彈的琴可能比較緊, 所以要求囡囡彈p時要大些啲!  

Karinachu,

Congratulations to yr daughter!  想問吓你囡囡有無帶琴譜上台比賽呢? 常聽人說不帶譜會印象分好啲, 其實有無這樣的事呢?

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

咁撬!  我囡囡都係當日比賽, Grade 1, 2:15pm 那場, 第一次參加.  你囡彈成點? 我囡仍有改進空間.  你有朋友試過那個琴, 緊唔緊呢?

原帖由 Little_cy 於 10-3-7 10:10 PM 發表
hi crabtree
我都係同你一樣場地呀.  你小朋友grade幾呀..
我阿女grade 1, 17號下午個場呀.  佢都係第一次參加.  

你呢.....

多多指教呀
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

小伊,

囡囡彈開Yamaha的直身琴, 未彈過三角琴, 但下堂會試彈老師的Yamaha三角琴, 她彈老師的琴時, 老師認為她彈p不夠聲, 要彈大聲啲(mp), 但我怕她習慣了, 彈啲無咁緊的琴時, 可能會大聲咗.  請問你囡囡意思"好彈", 是否不用太大力都可以彈到出聲呢? 還有須不須要小朋友自己攪高琴椅呢?(因小朋友在同年齡中屬於高的一類)

原帖由 小伊 於 10-3-7 07:51 PM 發表
灣景國際會所個琴都唔錯,不過睇你彈開個琴點啦,小女彈開Petrof,佢話灣景個琴幾好彈。

原來唔同日, 我係3月17日.  老師說她已7788, 但都要看臨場表演, 話晒都係第一次係公開場合表演彈琴.

原帖由 Little_cy 於 10-3-8 11:26 AM 發表
hi crabtree.
my daughter will be 3.15個場呀.
佢... 希望吾緊張, 吾luck音就已經ok喇.
我冇朋友試過呀,  個日帶阿女去琴行比佢叮下d 3角琴, 比個sales眼望望.

你女呢, 彈成點呀, 有咩要留意呢

...

No. 18, how abt yrs?  你會之前再練嗎? 你個老師有無說有咩要特別注意呢?

原帖由 Little_cy 於 10-3-9 10:15 AM 發表
crabtree
我都係3月17日bor.........
你個女第一 round, 第幾個....

預祝你仔仔有好成績, 記得上嚟分享吓.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-3-9 11:01 AM 發表
今日到囝囝piano solo,希望有好成績,好緊張呀!

都係咁講要大細聲分明, 及要行與行之間連貫, 不要停頓太耐!

原帖由 Little_cy 於 10-3-9 04:08 PM 發表
i will be in 2nd round, 第30幾個, 番去check下先.

老師話要留意大細聲...

你呢.. 你個老師點講呀.

洛婷,

Congraulations to you & yr daughter!

原帖由 洛婷 於 10-3-9 04:49 PM 發表
今朝早比賽完 ,
個評判好好 , 講咗好多技巧同即場示範咗一次 :loveliness:

我地今日果場既結果係 :

冠軍 86 分 、 亞軍 85 分 、季軍 84 分 、各一名
我女好好彩攞咗個 季軍 :loveliness:

想提提你地 , 去比賽 ...

Ms 所指係囡囡第二行連接第三行停頓稍長! 你試過在其他琴行試琴未呀!  那天我接囡囡放學後, 食完晏便搭地鐵過去.  好似洛婷話齋, 早到好過遲到, 因又唔熟路.

原帖由 Little_cy 於 10-3-9 06:19 PM 發表
CRABTREE
不過有D係要吾連架BOR

Mandy_lee

恭喜晒你囡囡呀!

原帖由 mandy_lee 於 10-3-9 06:43 PM 發表
今日剛來報到, 我女今日都彈咗好意外 82 分取亞軍 有2位, 而 no. 3 是 80 分有2位, 咁米即是全場好多小朋友under 80 分.

bbmummmy,

真替你高興!  

其實你地個個得獎者是否多數背譜呢??

原帖由 bbmummmy 於 10-3-9 11:07 PM 發表
我囡囡係上星期四比賽咗 (U117-GRADE 5), 好開心佢攞到亞軍 (83分), 我都覺得今年比分緊咗, 唔知係咪因阿囡係第一位出場, 再加上時間係3月4日, 評判會手緊D, 因冠亞季都只有1名 (85,83,82)。

阿囡成績雖然不及去年, ...

yanyan-mummy,

恭喜你地呀!

原帖由 yanyan-mummy 於 10-3-9 10:56 PM 發表

Crabtree,
多謝!不負所託!囝囝今日彈117,有87分奪冠,
佢同我好開心呀!

但我地同場, 應該係同一首曲(#100).  G1有三首歌揀, 但ms話我囡適合彈呢首.

原帖由 Little_cy 於 10-3-10 09:10 AM 發表
hi crabtree
係bor, 你係彈邊隻, 係米g1, 全部都係個隻呢?

HCTT,

千萬不要灰心, 若果囡囡取90分, 我會

原帖由 HCTT 於 10-3-10 03:06 PM 發表
阿女(piano Grade3) 攞90分都無名次(冠軍94,亞軍93,季軍92[x2]).都幾失望啊!

我地個場係YMCA嗎?  個speed老師無講要跟足108.

原帖由 Little_cy 於 10-3-11 06:09 PM 發表
YMCA...
do u know?

Michelmcy,

多謝你的分享!  你個仔好cute &皮膚好白.  想問吓比賽當日是否都係咁彈嗎?  評判的有何評語?  

原帖由 Michelmcy 於 10-3-11 04:31 PM 發表

Thank you.

Little_cy,

I see.  加油呀!

原帖由 Little_cy 於 10-3-11 11:10 PM 發表
crabtree
yes ar, it's YMCA ar

Michelmcy,

多謝你的分享! 但係你仔仔彈最尾那句同我囡囡彈開的不同, 我囡囡無跳音噃.

原帖由 Michelmcy 於 10-3-12 01:16 AM 發表

Crabtree,

囝囝當日都係同 video 入面既一樣咁彈,  果位外籍評判只係叫佢手勢要再改好d 就 welcome 咁話

yeesumyin,

Congratulations!  請問你仔仔係彈那首曲呢? 係邊度比賽?

原帖由 yeesumyin 於 10-3-12 09:56 PM 發表
Thanks for your reply but the competition is just finished today.  We finally don't need to use the book and didn't mention it in the hall.  Luckily, my son got third prize :) .  It gives him much enc ...

Michelmcy,

不過小朋友能在台上表演完一首曲實屬不簡單!  希望我囡囡唔好咁"驚", 順順利利表演完已經無憾!  

原來手勢唔好都要扣分咩!  最尾那句囡囡係左手跳音, 右手無跳音.

原帖由 Michelmcy 於 10-3-13 03:10 AM 發表

Crabtree,

囝囝係當時有一個音滑左, 同埋佢自己個老師都有提過佢d手勢要執好d, 所以比評判扣左d分....  至於最尾果句應該點彈, 最好都係同你囡囡個老師傾吓了解吓. ...

‹ 上一主題|下一主題