用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問柴灣或杏花村邊間幼稚園好?
go

請問柴灣或杏花村邊間幼稚園好? [複製鏈接]

請問柴灣或杏花村邊間幼稚園好?

小女今年2歲,請問哪間幼稚園好?

Re: 請問柴灣或杏花村邊間幼稚園好?

There are 4 kindergarten:-

St.Domin - Course structure hard, Fair teacher (Good for child to prepare for P1)
Creative - Course structure very easy, few homework (Some children feel hard when go to P1 but have very happy kindergarten lift)
上書房 - Course struction fair, few homework than St. Domin
路德會 - whole day nursury

THRT,

do u know how they evaluate the students
Creative and 上書房 ?

thanks

千萬不要報聖x明啊!
我陪個小朋友上了一天便即時同個仔退學了,原因如下:
1.        本人目睹一班N1小朋友一起在遊樂場踏單車,由於單車數量有限,部份小朋友只好站在一旁等候,其後老師竟然容許二位小朋友同座於一輛單座位單車上,引致本人十分質疑老師的危機意識不足,及小朋友的安全性是否得到校方充份的照顧。
2.        在遊樂場的數輛單車中,有一輛單車已脫掉一邊腳踏,但該輛單車仍放於此處,任由小朋友玩耍。令本人再次質疑小朋友的安全性是否得到校方充份的照顧。
3.        本人亦發現老師目睹一位小朋友獨自攀爬滑梯,而老師竟然只是回應小朋友一句 “小心D呀”,試問一位N1小朋友是否真的可以這樣獨立並安全地獨自攀爬滑梯呢?
4.        在訓練小朋友去洗手間方面,本人亦目睹該園人手不足之處。因本人目睹一位老師在洗手間替小朋友脫下褲子,便讓小朋友自行解決,而自己則離開洗手間繼續照顧其他同學。當中問題就在於老師竟然留下一位N1小朋友,獨自於地面濕滑的洗手間呆站約五分鐘,無人從旁協助,該小朋友只好默默凝望著本人。此事件令本人聯想到,如小朋友在該五分鐘內突然滑倒,校方能否得到即時的照顧呢?
5.        於陪同小兒一起上學的一小時中,班房只是開了風扇,但並沒有打開一個窗子或開空氣調節器,在這空氣混濁的情況下,病菌很容易傳播,試問小朋友的健康是否得到保障呢?
6.        二位老師帶領一班N1小朋友前往洗手間,在洗手間門外等候國際班同學用畢時,一位老師竟然帶領小朋友唱以下的一段Rap Talk:
『哥哥姐姐出妮未,未出妮、未出妮』,接著老師叫同學數一至十,如是這,同學跟老師說了兩遍,但國際班同學仍未出來,老師竟再教同學說『哥哥姐姐要出呢、要出呢』。當聽到這說話後,本人真的感到咋舌,因本人一向認為學校是教導孩子以禮待人,但該位老師竟然教導孩子說出這沒有禮貌的說話,真令本人側目。

後來我向校長投訴,但該校長竟然對我說該2位老師並沒有讓小朋友玩單車,因為N1的小朋友根本不可以玩單車,試問又何來危險呢?
這樣的說話都講得出,試問這間學校是否負責任呢?我又怎可以再交個仔比該校呢?簡直就是睜大眼講大話。

HI UFO175,
As what you told, the school seems is really not so good. Then u transfer ur baby to which N1 now? Also in Heng Fa Chuen? Do you have the advise for the other 3 kindergartens which in HFC?
Thanks! :wink:

ufo175 寫道:
千萬不要報聖x明啊!
我陪個小朋友上了一天便即時同個仔退學了,原因如下:

請問你同仔仔轉左邊間學校呢?
[url=http://www.TickerFactory.com/]

醒目開學勳章 王國長老

ufo175,
我都想知你結果幫你小朋友轉左邊間呀.. 如果幼兒園係杏花村, 好似得幾間.. 有路得會啦.. 仲有啟思..
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

ufo175,
本應諗住同亞仔報聖道X, 聽你咁講, 又要諗過. 我都有去學校參觀過, 都覺得佢d玩具幾舊吓. 咁你小朋友宜家讀邊間?
我仲有睇過太古城嘅聖安娜同creativity, 覺得聖安娜都幾好, 因我個friend個女謮過, 地方大, 又乾淨, 老師有愛心. 但學費就貴左d, 要$2200.

醒目開學勳章 王國長老

Super-Man,
你記得我嗎?你打算揀太古城聖安娜呀.. 咁我想問下雜費又幾多錢呢..

你去到聖X明, 除左玩具舊左d 之外, 仲有冇其他野你覺得唔好..

今個星期六開放日, 你會去嗎?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

any sharing on 上書房  pm class?

‹ 上一主題|下一主題