用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 融合教育 - 無資源老師, 點攪???
樓主: AGNESNG
go

融合教育 - 無資源老師, 點攪??? [複製鏈接]

融合教育 - 無資源老師, 點攪???

大家好! 小兒05年要讀小一, 但現在所謂o既融合教育又再吾提供資源老師, 試問一個有自閉傾向o既小朋友, 怎該混在大班上堂??? 我住於深水土步區, 有無邊間較適合小兒就讀呢??

浩賢媽咪

Re: 融合教育 - 無資源老師, 點攪???

Hi Kmwun,

我個仔都有響協康上語言治療, 我想我都要報下呢類o既course. 不過幼兒園兼收老師提意我個仔出去讀多一年幼稚園, 對佢會好D, 呢個機會都好大. 你番邊區上堂呀? 全個課程幾多堂? 幾多錢? 呢D Course 好Full, 我都要快快報啦!
Thank you!

浩腎媽咪
:

kmwun,

多謝你的資料, 我會查詢一下!
大家要努力! 加油!

浩腎媽咪

ALAL,

我想知點解你會提議揀四邑, 你有朋友仔o向度讀?

kmwun,

想問協康上堂係返幾多點鐘? 因浩賢返幼兒園, 放4點半, 唔知返唔返到? 你知吾知佢o地有無開星期六班呢?
:

ALAL,

非常之多謝你o既意見, 其實我仔個兼收老師都叫我揀四邑, 因為同你講o既CASE一無一無, 就係有個女學生再出去讀多一年K3, 然後上呢間小學, 入左去話D老師好包容, 又比佢做班組長, 你可介紹你朋友讀K3係讀邊一間呢? 報讀時需唔需要說明小兒有自閉傾向, 佢o地會吾會拒收.
我有比電話去四邑, 校長接聽, 佢好坦誠, 說自己老師無受過特殊訓練, 又不是一間名聲好o既學校, 大部份學生是新移民, 但老師個個都好包容. 其實我知道呢間學校係好適合我個仔. 但我怕會面臨殺校, 因為聽聞頂頂兩層是空置了好多年, 我怕要面對這個難關?

kmwun,

我o地吾知會吾會識o架呢? (講笑o乍!)浩賢響基督教服務處o既學校讀緊書o架! 你幾時報讀小一適應班o架?

kmwun,

太辛苦你了! 我都有聽過呢D響協康o既小一適應班, 但好快就full, 希望下一個course可以報到.我依家check緊協康o個D兒童社交班. 9月o個班都full, 好難book!

ALAL,

係即時比你入去參觀還是要再make appointment, 我都想入去睇睇!  你知唔知佢個校舍加建緊呀? 係會要o黎做乜呢? 你知吾知呀? :

ALAL,

1) 深水土步官立小學(即以前褔榮街官立下午校)
2) 褔榮街官立小學

以上兩間係做開融合教育, 有資源老師教緊, 雖然我小兒即使入到其中一間都唔可以用到呢D資源, 但你有無關於呢兩間學校o既資料, 有何評價??? :wink:

ALAL,

你上次探訪四邑有幾多人去呀? 昨日我仔去協康上堂, 語言治療師幫我查過, 佢都話多數o黎上堂D仔都係讀四邑, 因為讀得開心.

mcyip,

以前每學校收有需要特殊教學之學生(填小一入學申請表需tick此柵) 如已收上6個(大約6-7個, 我忘記了!) 政府會提供一個資源老師(受過特殊訓練), 這個老師係會入班 (因有個媽咪講的,他的仔仔今年升P.2) 雖然今年已改制, 但唔會影響佢o地,直至畢業為止.

以我所知, 今年(04年)入學升p.1所有學校都無資源老師提供, 因政府收緊開資. 雖然受惠吾到, 但如果揀到一開仲有資源老師在職的學校而班內人數吾多, 我想都揀得過. 班主任有麻煩, 都可以問o下呢個專業同事啦!   :

開o左學差不多大半個月啦! 有冇家長分享一下由K3升上小一(需要特殊教育的學生)又無資源老師幫助下, 上課時老師怎樣調適????可否同大家分享!!!   
‹ 上一主題|下一主題