用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 有沒有收到取錄信
樓主: Makmavis
go

有沒有收到取錄信 [複製鏈接]

我都收到取錄信呀﹗

面試嗰日老師帶我同囝囝見一班k2學生,
佢地好主動, 仲分別用英文同普通話問我囝囝問題,
呢一part令我好深刻﹗
老師話每日有外籍老師教英文, 1星期有3堂普通話,
我唸學生嘅語言能力同信心就係咁練返黎﹗

原帖由 Makmavis 於 08-11-2 11:56 發表
INTERVIEW 不深, 只是考顏色, 配對, POINT OUT SOMTHING, 和媽媽談些仔仔日常生活事宜, Not difficfult.

由於我仔仔當日有發燒,  his perfomance was not a good druing the interview, very apperication this kin ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

my son will have interview with kv this sat.
seems sn english level higher than kv...agree!
but personally i like kv.

原帖由 Makmavis 於 08-11-3 23:54 發表
Do you have apply KV? which one is better?  I am going to have interview with KV this sunday: 11/9.  Which K1 is your first school.

But it seems ST. NIC., english is higher level than KV is just a f ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

There's many difference between these 2 kinder.
It's hard to say which better, just depends on what you want. My son's learning ability quite good, but extremely naughy and not under control, so I thought KV can train him to be disciplinary, calm, listen and follow instruction.

Some difference FYI

SN >>
k1 students ~ 6x
student per class ~ 1x
small campus
English as 1st language
Active teaching method + dictation + wordings
Many activities like school picnic, 參觀etc

KV >>
K1 students ~ 6xx
student per class ~ 3x
2 campus (1big 1small)
Cantonese as 1st language
traditional teaching method even like primary school
Less activites, seems no picnic and no graduation ceremony (not sure)

原帖由 Makmavis 於 08-11-5 00:07 發表
Thanks for your comment, that mean you will pick up the KV after application sucessfully? Why, give me more idea.

Thanks again

其實真係冇話邊間最好,
適合自己同小朋友就係最好啦!
希望大家嘅小朋友都可以讀到心目中最好kinder!

原帖由 w2b 於 08-11-5 20:51 發表
望到頸都長,終於收到acceptance letter。好開心呀!我唸我好大機會send 阿仔黎金巴倫讀。
我本來都係呢星期六去in KV, 决定唔去lu。我反而唔係咁鍾意KV,金巴倫教育模式會比較係我想要嘅。 ...

fatsin & windytiu,

其實真係2個講法都有人講,
我個人就認同fatsin老公講法。

我覺得我個仔過份活躍, 坐唔定, 唔聽教,
上playgroup唔聽老師講野, 唔跟老師唱歌,
但佢返到屋企又可以做返哂唱返哂出黎,
即係佢有能力學野, 但貪玩, 頑皮,
所以我想搵一間傳統, 著重紀律同品德嘅學校比佢﹗

原帖由 fatsin 於 08-11-6 15:09 發表
其實我有個疑問,囝囝坐唔定,集中力低,耐性無乜,我本黎想揀d無咁傳統既學校比佢,但老公會認為佢既然係咁,就緊係要搵間教到佢管到佢架學校啦,大家有乜意見呢?謝謝

...

原來妳地個仔都係咁架?
我都覺得sn個miss fung好有耐性,
好肯花時間引度小朋友回答問題。
其實我屋企人幾想我比囝囝讀sn,
話kv太呆板, 冇咩活動玩,
怕太約束會影響我個仔自然發展﹗

原帖由 SATSUI 於 08-11-6 18:41 發表
Babyhilary, windytin,

唔知係咪多數男仔都係gum, haha...  聽到有gum多 similar case, 都安心D

我個係細仔, 而SN interview 當日, miss 好有耐性gum對我個仔, even 佢走呢走去坐唔定都無趕佢走, 仲比機會佢發揮,  ...

我有朋友教過kv, 佢話唔存在只收大仔呢個問題,
1月2月大仔suppose問10題要識10題,
但10-12月細仔, 10題識6題已經好叻﹗
佢話老師識睇小朋友有冇potential,
會將佢地表現compare年紀去評分﹗
當然收大仔嘅比例會多d,
因為實際上佢地表現係會好好多,
其實好多kinder都係咁, 連屋企樓下間明愛都係咁,
全班都冇小朋友11月12月生日, 最細1個係10月﹗

另外我想問SJC係咪聖若望?
我以前都幾鍾意呢間, 唸住佢係天主教學校,
eng 1st, french 2nd language,
但後來見到bk聖若望小學部個topic,
嚇到我呆左, 一大班家長不斷數學校同老師不是,
跟住家長同家長之間又argue,
同york kinder個情況差不多﹗

原帖由 kakajune 於 08-11-7 15:23 發表

都話你精靈~~~
聖x望小學嗰邊, 我睇到眼都大埋 ,
不過又係真的, 我樓上有個細路, (現在F2) 讀完個小學,
啲程度都唔知有無四年班, 今年仲要repeat F2 ...

各位收到sn取錄信嘅mama,
妳地身邊聽到sn嘅comments好唔好架?
而家仲有冇目標學校未in? 讀sn嘅成數高唔高呀?

尋日我個仔in kv表現好差,
幾位老師都好nice好有耐性,
但我個仔竟然咩都唔肯答,
同in sn嗰日表現差天共地,
我唸機會真係微乎其微,
而家得返月尾創價interview咋﹗

其實我最近都聽聞sn近年越開越少班,
有半數課室已經唔須要用到。
原本見佢只開3班收60人左右,
囝囝考到覺得好開心架﹗
但唸唸下好似冇人話收到waiting list/reject letter,
唔通真係好少人考所以考親都收?
但明明個個sn家長都讚學校好,
點解會......我開始有d混亂﹗

現任sn家長可唔可以講下學校現時情況?

原帖由 van_517 於 08-11-9 18:11 發表
請問"我好怕萬一呢段時間sn有muc差遲"係咩意思?
因為我都想過sn會唔會收生不足而closed,原因係我睇學校概覽:07-08年度只收37個學生!而且佢無學卷得嚟唔算出名,只係依靠口碑好似牙煙d.......
我係咪想多左???????? ...

我囝囝係9月尾出世囉﹗

原帖由 Miffy-miffy 於 08-11-11 17:27 發表
我上星期都交咗留位啦 ~  對間學校感覺都唔錯, 不過見你地講好似無人收到 reject 咁, 所以我我今日打左電話去學校問下收生程序係點.  點解上個月都已經開始收生, 但又會有人要等到月尾先有得in, 咁係咪月尾in 果d 收 ...

囝囝面試嗰日ms fung話全級3班k1,
每班18-20, 2個老師﹗

原帖由 Ewongmum 於 08-11-19 11:11 發表
I am a little disappointed knowing that they told me in the interview 2 teachers to 15 -18 . Now, I found out they have 22 people in 1 class at K2.  I asked again, they say 2 : 20 max. Why they chan ...
‹ 上一主題|下一主題