用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

我都好想囝囝讀"沙呂", 都係15分, 應該點選擇好????
or "朱正賢"...呢兩間都近屋企...."聖心"都有機會....
如果"沙呂"會有機會嗎???心儀"沙呂"但又唔知機會幾大.......
下年"細佬"又要選喇!!!@@

原帖由 estherxx 於 08-9-10 11:59 發表

我個人覺得如果得15分, 在自行收生時最好選擇沒有宗教背景的學校, 那麼會較為容易取錄!

因有宗教背景人任(20分)亦要抽籤!

朱正賢open day???

原帖由 WinChi 於 08-9-18 19:21 發表
in this comming saturday, i will visit Po Leung Kuk Chu Ching Yin School
and I have visited Siu Hon Sum on last Saturday

I will come back again after i visited Chu Ching Yin  

I want to Compare  thi ...

要帶咩傢???

原帖由 Carman_mami 於 08-9-18 21:10 發表

yes,20/9(六)9:00am,K3ge家長可以去,我都會去呀
and 想問朱正賢ge 科學科用英文書教ge,唔知好唔好le?

我交咗去沙呂,8:45am 到, 4号籌...

係喇~~我都陪跑....都無信心傢.....
唔知多唔多人交表呢????

原帖由 baldheadcat 於 08-10-1 14:16 發表
我地都去左沙呂小陪跑。

有無人知道第一輪係點通知收唔收, 洗唔洗請假呀?!

係啦! 知唔知多唔多人揀沙呂呀??? 仲有無其他學校呀? 如朱正賢.....主風.....嗰d.............

原帖由 Era 於 08-10-3 11:36 發表
乜咁多人揀培基既?係咪揀一呂/沙呂既家長唔出聲咋?咁多人揀培基,真係

沙呂都唔少woo~~
thanks a lots !!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-6 11:11 發表

沙呂小的報名人數下跌.

http://happypama.mingpao.com/cfm/Archive1.cfm?File=20081004/newa/gfa1.txt

都係陪跑多喇!! 無咩期望~~但都想知結果...要參加大抽獎   

原帖由 sea 於 08-11-4 17:35 發表
11月喇, 仲有3個星期! 大家開始倒數啦!

收到信...... 點算好.........

嘩! 好叻呀你.....其實我係咪1st round 選錯咗?????

原帖由 pdia 於 08-12-10 21:44 發表
我仔仔5分入了胡上, 我諗係好彩

唔知我哋有無噤好彩, 等到頸都長~~~~~~~

原帖由 ^oo^ 於 08-12-15 21:06 發表
Don't be upset.  My girl (15 pts) got the admission in the final round lucky draw.  Keep on selecting it as your 1st choice.  Don't give up!

小一名校位激減爭崩頭
(星島)1月7日 星期三 05:30

(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)小學於下學年推行小班教學,小一整體學額劇減約六千個,名校學額更為「爭崩頭」。昨日公布的小學統一派位資料反映,全港逾二百所小學的統一學額,被兄姊在校就讀學生的「世襲位」侵蝕近一千個,較去年只七百多個學額激增三成半,有地區名校的學額更「縮水」四成半。小學校長預計,今年統一派位競爭激烈,獲派首三志願的學生比率勢將創八年新低。
  記者:謝家穎 梁子健
  全港約三百所小學將於下學年推行小班教學,每班收生人數由三十人下調至廿五人,維持「大班」學校的每班收生人數亦降至三十人,令整體小一學額銳減約六千個。
  由於小學在自行收生階段,必須取錄有兄姊就讀或父母在校任職的準小一生,這類「世襲位」原只佔自行收生學額的三成,但若「世襲位」不敷應用,則會佔用統一派位學額。今年有九千三百多名學童於自行收生時獲派「世襲位」,人數雖較去年減少約四百名,但在小一學位大減下,今年統一學額被「世襲位」侵蝕情況反而更為嚴重。
  基法學額銳減四成半
  教育局昨公布小學統一派位學額的資料顯示,全港二百零三所小學合共約九百八十個統一派位學額被「世襲位」佔用,當中包括約一百所推行小班教學學校,被侵蝕學位學校總數亦較去年約一百五十所大增約三分一。今年有廿一所小學更被「蠶食」超過十個學額,較去年只有十所大增。
  觀塘區名校中華基督教會基法小學(油塘),被「世襲位」侵蝕廿八個學額,較去年五個激增四倍多,加上該校推行小班教學,令統一學額由去年八十五個,急降四成半至只餘四十七個。元朗區光明英來學校亦推行小班,並有二十個學額被「世襲位」佔用,統一學額亦下降近三分一,只剩四十三個。
  油天及喇沙「買少見少」
  不少家長趨之若鶩的名校雖維持「大班」,但由於教育局將每班收生人數降至三十人,令學校同樣受「世襲位」影響。浸信會[url=]沙田
[/url]圍呂明才小學統一學額減少了十四個,只餘六十一個,校長鄧薇先表示,學額減少雖讓教師更全面照顧學生,但令獨生子女競爭小一學額更形困難。同樣維持「大班」的油蔴地天主教小學及九龍塘喇沙小學亦分別被侵蝕十二個及六個學額。
  獲首三志願料創新低
  資助小學校長會主席張志鴻指出,「世襲位」數目每年相差不遠,但今年小一學額大減,令受歡迎小學的學額更「買少見少」,致「蠶食」情況加劇。去年十一月放榜的自行派位的成功率只有四成九,創七年新低,張志鴻估計,今年統一派位的競爭將更為激烈,今年獲派首三志願學校的比率亦將下挫,或會低於去年的八成二。
  聖公會柴灣聖米迦勒小學校長馮家正呼籲,家長填寫統一派位選校表時,要保持理性,可分析不同學校的教學表現,考慮選擇水平相若的非熱門學校。

真的很擔心喔~~~都想要知道多d叩門資料呢!!!!

原帖由 WHJ 於 09-1-12 09:08 發表
Shatin net has more good primary school than the other net,  don't worry.

WHJ
‹ 上一主題|下一主題