用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 統一派位放榜後
go

統一派位放榜後 [複製鏈接]

醒目開學勳章

統一派位放榜後

小女在約克幼稚園讀k3,因為是首名子女沒有分,所以在自行分配學位階段未有學校收,要參加統一派位,在填表時我只填了甲部,乙部放棄了,因為家住地區學校不好,不想女兒在區內讀小學,所以一早報了私校打底,填表時在甲部我選了協和下午校,陳瑞祺和嘉諾撒.其實三個都不是我的首選,我本身喜歡九龍塘兩間聖家和協恩,但知道機會很微,所以避免揀一些太熱門而選了這三間,當跨區失敗了便死心的去讀私校,但最近得知仲有最後機會,從朋友口中得知若結果不滿意可在放榜當天去其他心儀學校叩門,有些學校會有少量後備學位申請,請問這是真的嗎?怎樣知道那些學校有後備學位?要準備什麼去叩門?有人試過成功嗎?現在己4月尾,6月5日便放榜,我己擔心到失眠了,因為沒有經驗所以很徬徨,希望有經驗的好心人能教教我,謝謝~~

Re: 統一派位放榜後

星島日報  

--------------------------------------------------------------------------------

校長教小一叩門三部曲  

--------------------------------------------------------------------------------
       今個星期六是小一統一派位放榜的日子,不少家長都對Elsie表示心情很緊張,因為統一派位主要靠運氣,若派位結果不理想,便要四出向學校「叩門」,但不知叩門要準備甚麼,所以這幾日都忙於打探消息,心情真的又緊張又疲累。

Elsie老友油

醒目開學勳章

今年放榜那天是星期六,好多學校都冇人,咁點叩門?好學校係咪冇乜後備位架?有都應該好多人爭,除了聖家,何文田同九龍城有冇質素好的小學呀?陳瑞祺好嗎?華德上.下午校呢?我只識咁多咋

Wunma,
Can I ask which kindergarten did your daughter study ? And what was the interview about?
Thanks a lot!!!

醒目開學勳章

請問點樣先有面試機會?係咪所有叩門者都有機會面試?要面見家長嗎?係叩門那天立即面見定等電話另約?聖家附近有間華德小學,這間學校好嗎?sorry,太多問題了,

Hi carrolam,
我女也是舊年York 畢業ga, 當年我以為派到協思和聖羅撒的機會很大,因我屬此網,結果卻衰了.派到尾二志願,那時也很彷惶和很憎此制度,所以也很明白你的擔憂. 不過也不用太擔心的, 因為 Heep Woo 和 陳瑞祺 都 有後備位申請的,而且講明 first choice 揀它的會有優先, 而申請日期也有好幾天的,你 打電話便可以了.  About Kowloon Tong Holy Family 也是l我心儀的, 但當年我寫了兩次信也 no respond.  如有機會interview, 小朋友的表現很重要呀, 因會有很多人爭那小數的後補位.
至於陳瑞祺, 我女現讀此校p1, 它好不好我也想知呢, 只知男仔讀此校較好, 因它有附屬英中陳瑞祺(喇沙). 以上資料希望可幫你.

Hi carrolam,
我女也是舊年York 畢業ga, 當年我以為派到協思和聖羅撒的機會很大,因我屬此網,結果卻衰了.派到尾二志願,那時也很彷惶和很憎此制度,所以也很明白你的擔憂. 不過也不用太擔心的, 因為 Heep Woo 和 陳瑞祺 都 有後備位申請的,而且講明 first choice 揀它的會有優先, 而申請日期也有好幾天的,你 打電話便可以了.  About Kowloon Tong Holy Family 也是l我心儀的, 但當年我寫了兩次信也 no respond.  如有機會interview, 小朋友的表現很重要呀, 因會有很多人爭那小數的後補位.
至於陳瑞祺, 我女現讀此校p1, 它好不好我也想知呢, 只知男仔讀此校較好, 因它有附屬英中陳瑞祺(喇沙). 以上資料希望可幫你.

醒目開學勳章

多謝你地答覆我呀,好多人都勸我死左條心去讀私校,但見可以一試都想試下,未到最後唔想放棄呢,我唔係一定要迫女女入名校,只係想搵一間質素好D既學校比佢,我亦好清楚女女有幾叻,佢係約克都係徘徊考6,7,8,9,最叻都係第6,未入過前5名,所以報私校我都冇報程度深既宣道,聖方濟各反而報D中等程度但校風簡樸既培道同聖母.但好多人鬧我逼個女去讀名校,到時我同佢都會辛苦,都唔明白我既.雖然未到6月,但我己經開始震,呢個小學問題搞到我失眠兼脫髮.我女係6月4日生日架,每年都慶祝,但今年冇心情呢,因為6月5日係放榜日. :cry:  :cry:  :cry:

醒目開學勳章

wunma:
         在約克考6,7,8,9,唔算叻架,好普通咋,女女性格很內向,面試就算肯答問題都好細聲,平時係屋企就嘈到死,一遇見陌生人就靜晒,之前同佢考民生,K1,K2都失敗,激死我,我打算6月放榜失敗的話,除了周圍叩門,仲會去民生報P1,我一直都好鐘意民生,可惜女女唔爭氣,但我唔心死,再想報P1呢.

carollam,

你唔好太緊張,應該放鬆啲,唔好將啲無謂人嘅說話放喺心度,啲人係妒忌你啫,驚你個女可以抽到入名校,仲有呀,第二時你個女入到名校,仲有大把說話聽呀,總之唔好理咁多,自己鍾意讀邊間就讀邊間,鍾意考邊間就考邊間囉.

其實抽學校都係靠運,緊張都係無用架,你應該放鬆心情去同你個女慶祝生日,慶祝完就去收賀禮囉.

祝你同你個女從心所欲!

Dear Carollam 310,

其實你己有私校做後備, 就不用太担心, 我是過來人, 所以都很明白, 舊年我同你現在心情一樣, 寄望越大, 失望越大, 記得舊年放榜當日落大兩, 我一早去等, 收到資料時, 手都發抖, 竟然派到尾二志願, 當時我差不流下眼淚, 結果去信去心儀學校, 但結果都是零, 好彩在幼稚園時巳考慮到會有今天, 所以報讀一間有小學及中學, 現在個女讀得很開心.

醒目開學勳章

唔知點解好緊張,依家開始倒數啦.我都知成功跨區好難,同中六合彩一樣咁難,我只希望有奇蹟出現,失敗的話都幾徬徨,放榜果日係星期六,我驚好多學校都冇人,咁點叩門呀?又唔知叩邊間好,太出名又多人爭,唉~~

我覺得你應該抄定心儀學校的地址和telephone no. 和帶定你女的profile 等, 萬一派得不好, 便睇下哪間有得叩門的便立即趕去了, anyway, 不用太緊張, Good Luck la.

I suggest you to send letter to principal of "ideal" schools well before the central allocation annoucement. At least, they know your "Shing Yee".

carollam310
我係黎同你打氣
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

Dear Chun Chu Mummy,

I already PM to you, please check your PM.
‹ 上一主題|下一主題