用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅分享站 (07/08 年度)
go

德雅分享站 (07/08 年度) [複製鏈接]

醒目開學勳章

2007/08 德雅分享站

~歡迎各位德小家長入來傾下,隨時加入~

P. 1 家長:
jjwong ......1B (囡)

P. 2 家長:
mcwong......2A (囝)
sekemily......2A (囡)
*rrrr..............2A (囝) 
longman......2B (囡)
mikitang.......2
susannachan......2
cppgrace........2 (囡)
amy625......2B (囡)

P.3 家長

P.4家長
yukyuk......4B (囡)

P.5家長
*rrrr......5B (囡) 

P.6家長

資深家長/顧問團 

Barbie媽媽......(囡)
Amy625...... (囡)
Y.M.
Sharingift

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

自我介紹
=====

====================================
我係yukyuk, 大家好!

大囡今年9歲, 是德雅小學之小四生, 今年在校內參加了"基督小先鋒" 及 "兒童漫畫班".

請多多指教!
====================================

[ 本文章最後由 Yukyuk 於 07-10-4 14:41 編輯 ]
   0    0    0    0

Yukyuk,

新的一頁, 新的開始, 希望多d 人走嚟呢度!!  

我仔仔抽到週五的電腦設計班, 好似話逢週五會放 4:00pm,
是嗎??

有几日假, 會去邊處玩? 我哋可能返上去搵佢哋爸b (大陸
工作人), 食吓嘢, 不過驚多人同煙味, 同埋次次上去都好
勞氣, d人實在太無禮貌, 太無公德心, 身為中國人, 睇見個
d無文化的中國人, 真係覺得又失禮又難過, 希望新一代的
中國人可以個個受到知識及品德教育, 中國人才不會被看輕。

各位大家好,我女女今年升小一,她約一星期已很適應學校生活。她很喜歡德雅,而且還覺得老師好好。希望可和大家分享一下小朋友的學校生活。

~歡迎各位德小家長入來傾下~

(1) yukyuk .................... 四乙班 家長
(2) jjwong...................... 一乙班家長

醒目開學勳章

mcwong,

- 沒有通告在手, 大概是平時放學時間延遲一小時才放學.  (要check 下先!)

- 國慶黃金假又來, 我想放假陪老公郊遊, 順便鍛鍊一下體能.  (因為暑假期間, 我愛上了長跑.  (未跑到之前覺得冇可能, 但現在掌握到少少技巧, 便覺得越跑越開心!  現時目標是渣打10公里)

- 國慶都唔係好夠膽在內地玩, 東南西北的同胞都會出遊, 在南方人會上去北方玩, 北方人又可能落南方玩等等......

- 其實, 世界各地都會有人睇唔起D窮人/沒教養的人, 呢D係人性!  做好本份, 留待一些有影響力的人去做改革吧!

原文章由 mcwong 於 07-9-28 12:56 硐表
Yukyuk,

新的一頁, 新的開始, 希望多d 人走嚟呢度!!  

我仔仔抽到週五的電腦設計班, 好似話逢週五會放 4:00pm,
是嗎??

有几日假, 會去邊處玩? 我哋可能返上去搵佢哋爸b (大陸
工作人), 食吓嘢, 不過驚多人同煙味, 同埋次次上去都好
勞氣, d人實在太無禮貌, 太無公德心, 身為中國人, 睇見個
d無文化的中國人, 真係覺得又失禮又難過, 希望新一代的
中國人可以個個受到知識及品德教育, 中國人才不會被看輕。

醒目開學勳章

HI jjwong,

WELCOME!

讓囡囡好好享受吧!

yukyuk

原文章由 jjwong 於 07-9-28 13:44 硐表
各位大家好,我女女今年升小一,她約一星期已很適應學校生活。她很喜歡德雅,而且還覺得老師好好。希望可和大家分享一下小朋友的學校生活。

(1) yukyuk ............. ...

[ 本文章最後由 Yukyuk 於 07-9-28 16:04 編輯 ]

hi!

妳們好,我女女是二甲,請多多指教:

我囝囝都係2A, 多多指教。

Yukyuk,
個囡(非德雅學生)有14樣功課, 又怕迫, 所以無上大陸。
長跑? 自問體能差, 打吓波, 起碼肌肉痛几日, 關節仲有聲,
上年行山(易段) 3小時后, 辛苦到...所以您真棒! 預祝您
成功突破自己個人記綠。
做運動係非常好的活動, 暑假前, 每個星期也book場打羽毛球
(好難book, 一個月前 book定, 仲只有早上9:00前才有位)
呢輪book 唔到場又停了; 之前希望秋涼每週日去行山或郊遊,
但因週日早上學游水, 所以擱置咗, 希望今個秋天可以實行番,
不過時間實在不夠, 平日放學只返課外活動, 週五放學去圖書館,
週六上午返英文, 下午學圍棋, 週日早上學游水, 黃昏又學琴,
仲要溫默書..

Hi all,

My son is in 2B & daughter is in 5B.

原文章由 mcwong 於 07-9-29 18:29 硐表
我囝囝都係2A, 多多指教。

Yukyuk,
個囡(非德雅學生)有14樣功課, 又怕迫, 所以無上大陸。
長跑? 自問體能差, 打吓波, 起碼肌肉痛几日, 關節仲有聲,
上年行山(易段) 3小時后, 辛苦到...所以您真棒! 預祝您
成功 ...

醒目開學勳章

歡迎 rrrr到來!

原文章由 rrrr 於 07-10-2 08:53 硐表
Hi all,

My son is in 2B & daughter is in 5B.

醒目開學勳章

歡迎 sekemily到來!

原文章由 sekemily 於 07-9-28 17:37 硐表
妳們好,我女女是二甲,請多多指教:

醒目開學勳章

歡迎 jjwong 到來!

原文章由 jjwong 於 07-9-28 13:44 硐表

(1) yukyuk ............. ...

各位:

你們好,我囡囡是二乙班。

各位德雅家長好

真的好開心有咁多個係P2A班.我女抽到星期五電腦班,原本她都有參加基督小先鋒,但後因時間問題取消.真有D可惜.

醒目開學勳章

sekemily,

歡迎妳呀!

十月十八日 是小一及小二之旅行日子, 三年級或以上年級之同學們不用上課, 我都好想陪下去玩下 (如果請到假的話!)

原文章由 sekemily 於 07-10-4 10:57 硐表
各位德雅家長好

真的好開心有咁多個係P2A班.我女抽到星期五電腦班,原本她都有參加基督小先鋒,但後因時間問題取消.真有D可惜.

係咪電腦設計班, 亞仔都抽到, 當初好開心, 以為有電腦玩,
但噚日番嚟好失望咁, 佢話同學話電腦班好悶喎!

今個假期好健康, 一日踏單車; 一日去咗北潭涌行半程西壩,
之后仲去咗運動場跑圈 (當然亞仔亞女跑啦);  最后一日在
北潭涌附近的釣魚場釣魚, 當然無獲而回。

旅行日係親子旅行嚟架? 大人都可以去咩?

醒目開學勳章

mcwong,

其實囡囡最想參加"美味小廚神" - 王曼之老師主理, 不過抽唔到; 昨天是"創意漫畫", 都算滿意!

我昨天請假陪老公, 跑完五公里後及去西頁食海鮮.  我都好喜歡釣魚同踏單車, 但是老公好抗拒釣魚, 新單車又未到, 冇法啦!

旅行日係親子旅行嚟架? 大人都可以去咩?
應該是學生旅行, 不是親子旅行呀!
親子旅行留番PTA搞時才去啦!

原文章由 mcwong 於 07-10-5 12:42 硐表
係咪電腦設計班, 亞仔都抽到, 當初好開心, 以為有電腦玩,
但噚日番嚟好失望咁, 佢話同學話電腦班好悶喎!

今個假期好健康, 一日踏單車; 一日去咗北潭涌行半程西壩,
之后仲去咗運動場跑圈 (當然亞仔亞女跑啦 ...

Yukyuk,

十月十八日唔係親子旅行,所以妳唔好請錯假.上星期五我囡參加咗電腦班,佢好鍾意,冇話悶.

旅行又去獅子自然教育中心, 亞囝一年級去完, 上二個星期,
我們一家又去玩嚟, 由亞囝亞囡做嚮導, 因為計埋幼稚園, 二個
都去咗好多次, 今次學校叫小朋友帶定地墊, 衛生d, 上次亞囝
話老師要佢哋坐晒係地, 好污糟喎! 你哋整物食物俾小朋友呀?

上週五電腦班, 亞囝都話好玩。

醒目開學勳章

Dear sekemily,

美麗的誤會!(現在大囡是小四生, 我知道她不用上課,所以遇到這些日子,我會想同大囡”二人世界”, 輕鬆一下!

原文章由 sekemily 於 07-10-10 13:27 硐表
Yukyuk,

十月十八日唔係親子旅行,所以妳唔好請錯假.上星期五我囡參加咗電腦班,佢好鍾意,冇話悶.

Dear Yuyu,

妳就好啦,可以同大囡2人世界,自從細囡出生,好耐冇真真正正陪佢:cry: 恨死人啦 今次大細囡仲一齊去旅行.

27/10 PTA 大會,妳們會否參加.
‹ 上一主題|下一主題