用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

Tracy,

星期一學普通話無問題,麻煩您問吓您朋友得唔得,如果得就可以大家一齊學啦﹗  
睇見您寫賓賓啲離譜嘢真係戥您慘呀﹗ 最慘係坐緊月仲要俾佢激﹗  我請過賓賓一次,都係要炒佢收場,從此,發誓以後都唔會再請賓,因為佢哋太固執,真係完全唔會接受僱主嘅意見o架,相反,印印可能蠢啲,但係唔敢咁離譜o架﹗

講開喊,我覺得佢哋嘅喊聲大咗有可能係因為佢哋越大個,個肺都長大咗,夠氣 ,所以喊聲大啲囉。

您話薳然喊嗰時您關埋咗佢房門,咁有無大人喺房陪住佢呀? 可能佢就係覺得您哋對佢嘅 attention BB 分薄咗,又唔識表達﹗我諗有時您同您老公要分別都俾啲私人時間剩係陪住薳然一個,妹妹喊都要另一半頂住先,千祈唔好分心,至於一次陪幾耐,我覺得儘量耐啲啦,否則,貴精不貴多 至於嗰啲晦氣說話,例如話推佢出門口嗰啲就真係唔好講,宜家啲小朋友學番我哋大人嘅說話好快o架咋,即係好叻駁咀o架,同埋您講嘅懲罰方法如果係唔會執行嘅話就千祈唔好講,如果唔係以後佢哋唔聽話,您想再話點罸佢,啲小朋友都會以為大人只係得把口,睬您都傻﹗呢啲道理可能您以前都聽過,我都係喺講座聽啲專家講,我都明到您火遮眼時可能乜都唔記得,不過,一次唔記得唔緊要,但都要迫自己下次儘量要做好啲,希望可以教到小朋友聽話啲,唔好灰心呀﹗ 您話晒仲係產後,賀爾蒙仲調節緊,情緒可能仲係會容易波動,所以,返工分散吓啲注意力都好o架,慢慢嚟啦,有唔開心,多啲同朋友傾吓,啱o架啦﹗

原文章由 薳然媽媽 於 08-1-17 10:03 發表
Vanessa,

原來家晞近來都有大喊, 真係唔知佢地搞咩鬼, 薳然d喊聲好大好大, 我怕佢嘈醒妹妹, 所以關埋佢道房門, 由佢喊, 但係佢d喊聲可以令到成間房震哂, 令人好困擾, 試過連續好多晚, 佢每隔一個多鐘就大喊一次, 我 ...

Tracy,

聽妳咁講,其實妳可以做嘅都已經做晒囉喎,薳然真係妒忌心好重,同埋始終佢仲細,講道理佢雖然明,但自己又控制唔到,妳同妳老公真係要俾好多耐性教佢先得,不過,呢種情況又唔係得薳然係咁,好多時兩姐妹/弟差距細都會容易啲妒忌,過多兩﹑三個月薳然同妹妹都大個啲,妹妹識得同薳然玩就會啲o架啦,俾啲時間佢接受妹妹,呢段過渡期好快過o架啦﹗加油﹗

至於鬼神嘅嘢,我都信,但要冷靜啲去睇件事,無謂自己嚇自己,話晒妳啱啱生完,唔適宜太粗心,要令自己心情﹑情緒穩定啲,唔好鑽牛角尖呀﹗

普通話堂等妳消息﹗

原文章由 薳然媽媽 於 08-1-18 09:47 發表
Vanessa,

其實印印都未必蠢過賓賓架, 我屋企件肥賓都唔醒, 反而舊印印&新印印仲醒目好多, 做野乾淨利落, 快手快腳, 又識得幫我地跟頭跟尾, 件肥賓淨係識得食.

薳然喊時, 我地實有陪住佢, 我試過同佢一齊大喊, 仲 ...

Tracy,

咦﹗似乎呢個過渡期真係就快度過,漸入佳景 la wo 我突然諗起,妳有冇寫日記嘅習慣o架,因為我覺得佢哋兩姐妹初「邂逅」所迸發出嚟嘅火花都幾值得回味,我唔係講風涼話o架,雖然宜家妳諗起都覺得煩,但係當妳過晒呢問題之後,再回想番,都不失為之值得回味嘅點滴,第時同薳然講番,可能連佢自己都唔信呀﹗ 都會幾有趣喎﹗

其實睇睇吓妳嘅分享,突然令我諗通咗啲嘢,薳然宜家對妹妹嗰種妒忌嘅表現,竟然同我細仔對家晞直家態度有八至九成似,妳真係點醒咗我,我自己當局者迷,其實呢,兩﹑三個月真係好困擾我,係同細仔之間嘅相處有問題,我覺得佢越來越唔聽我話,仲成日駁我咀,真係一言九頂嗰種。  我覺得細仔一路以來都比我大仔較有兄弟姐妹嘅手足情,雖然同哥哥爭吵時一定不會相讓,仲好牛頸,一定要嬴,事關佢係牛年出世同埋係金牛星座,但係唔爭嘢嗰時佢係會好顧住哥哥嘅,對家晞更加係由未出世一路以來都好錫,同好照顧佢,好鍾意一齊玩,,不過講到玩到宜家都係好鍾意一齊玩,只係宜家會同妹妹爭嘢玩,而且,乜都爭一餐,連家晞嘅玩具都要爭,攪到家晞成日大喊,當我話佢,叫佢俾返玩具家晞,佢就梗係話我幫住家晞,話我偏心,態度比以前真係完全唔同晒,初時我仲以為佢早熟,早咗踏入青春期,(佢今年十一歲,讀緊五年級) 所以變咗咁反叛;但宜家俾妳一言驚醒夢中人,其實,我不嬲都諗住農曆年後會慢慢開始搵工,宜家睇嚟,真係要的起心肝,過完年即刻要搵工,因為我都讚成妳嘅講法,可能細仔覺得我宜家唔做嘢留喺屋企照顧妹妹,比以前佢哋細個時我成日掛住做嘢同讀書進修,同宜家照顧家晞嘅時間相比,佢哋以前最多得到我五分一嘅時間或更少。而事實上,我都覺得內疚,所以宜家想一齊補番,只係原來佢哋唔係咁睇,過咗去,失去咗嘅時間真係追唔番,就算宜家補番都唔一樣,等我啲大人仲成日以為宜家唔陪佢哋唔緊要,只要第時賺夠錢再慢慢陪佢哋都唔遲﹗ 我諗我真係要好好反思一下再計劃新一年打算先得﹗

收到補名表我會上去交o架啦,真係麻煩晒,時間係逢星期一,對嗎?

原文章由 薳然媽媽 於 08-1-20 21:48 發表
Vanessa,

尋日去左普通話教室攞左d 報名表啦, 我會放響薳然返學個交收袋, 麻煩梁老師幫我放響家晞個交收袋, 咁我地就唔駛左約右約去攞form啦.  您收到之後, 請您填妥, 然後直接去交報名表&費用 (地址: 南豐1006室). ...

Tracy,

收到張報名表啦,諗住聽日趁家晞返 phonics 班時去交 form,唔該晒﹗ 好期待薳然同家晞一齊上普通話班,希望到時家晞見到薳然一齊返學肯自己上堂,唔好喊咁耐啦﹗我最驚家晞影響埋薳然同埋另一個同學仔,到時唔好意思囉﹗

原文章由 lsw0316 於 08-1-21 01:25 發表
Tracy,

咦﹗似乎呢個過渡期真係就快度過,漸入佳景 la wo﹗ 我突然諗起,妳有冇寫日記嘅習慣o架,因為我覺得佢哋兩姐妹初「邂逅」所迸發出嚟嘅火花都幾值得回味,我唔係講風涼話o架,雖然宜家妳諗起都覺得煩,但係當妳過晒呢啲問題 ...

Tracy,

妳好似係話請個印印返嚟係照顧薳然,反而薳然唔鍾意佢呀? 可能佢知賓賓係照顧妹妹嘅,所以都一定要賓賓幫佢做啲嘢等妹妹唔可以獨佔賓賓啩? 佢咁樣都可能係爭寵嘅表現,唔係真係唔鍾意個印印姐姐嘅,如果肯定唔係印印姐姐對佢唔好,惟有等薳然慢慢適應屋企多咗個妹妹家庭生活啦,因為得幾歲嘅小朋友係好固執同埋唔鍾意人打亂佢哋嘅 routine o架,如果日常 routine俾人打亂咗,佢哋會好不安同好無安全感,可能佢自己都無所適從,畢竟佢過去兩﹑三年都係獨霸成個屋企,仲有 DaddyMummy同工人姐姐 attention,呢種新嘅生活方式剛剛開始兩﹑三個月,所以係應該俾多啲時間佢從新適應囉,都係嗰句 DaddyMummy 辛苦晒,加油呀﹗

我諗我細仔心入面都好矛盾,事關佢又真係好錫妹妹,但係我面前又會激喊妹妹引我注意,等我話佢時佢就同我駁咀,話妹妹扮喊,又話我偏幫。 其實我都知佢牛脾氣,我以前返工見佢少啲,大家都珍惜彼此相處嘅時間,所以都唔會對我發好大脾氣,反而我宜家成日喺屋企,佢放學成日要去食 M記,搞到成日咳,未咳完唔俾佢食 (其實只係食少餐咋﹗) 佢都大發脾氣,唔肯聽話,真冇佢收﹗最近冷親氣管搞到有少少氣喘,連藥都未食晒,噚日下晝都俾佢食 M 記,免得佢成日發我脾氣,但係佢又得吋進尺,夜晚又話要食雪糕, 我梗係唔俾啦,結果又係大發脾氣,仲三番四次攞個雪糕出嚟駁我怕咗佢,會俾佢食,不過我點都唔俾,佢個樣係碌大對眼,咬牙切齒咁,同佢咁樣對峙,共實我都覺得好辛苦,可能見多,有太多接觸,所以多咗機會磨擦,同一道理,我多咗時間喺屋企,家晞俾細仔激,會走嚟我度投訴,家晞越投訴,細仔就越鍾意搞喊佢,我哋大人為咗要佢哋快啲收聲,就梗係鬧哥哥點解搞妹妹啦,所以,細仔就覺得我越來越偏心囉,其實係因為我太多時間喺屋企先搞到有咁情形,我真係始料不及,所以我先諗係咪要返工,對少啲咁會好啲,不過就算返工,我都唔想好似以前份工咁忙,想家庭同工作可以平衡啲,甚至係俾屋企時間多啲仲好,唔知可唔可以咁理想呢 ?
等我哋 24坐低慢慢傾啦 ﹗到時帶妹妹啲相俾我睇得嗎?

原文章由 薳然媽媽 於 08-1-22 09:36 發表
Hi Vanessa,

講開寫日記, 我之前都有幫薳然寫架, 寫到兩歲半, 因為薳然太癡身, 所以終斷左lu.  依家都想幫妹妹做返個website, 但邊有時間呢 ? 薳然一響屋企, 就真係邊個都唔得閒.  依家薳然成日呷醋, 第日大個佢自 ...

Tracy,

好彩妳諗到叫印印姐姐同薳然講英文,等薳然覺得姐姐同自己用共同語言,係自己友,開始親近番佢,唉,所以話宜家做父母真係要花盡心思先可以應付佢哋啲小鬼呀。:;pppp:

其實我細仔如果唔係有嘢唔順佢意思,佢係好黐我o架,而且,佢比哥哥更加願意幫手同我一齊去超市或街市買,雖然,宜家逐漸唔係咁自願,但係我迫o氹吓佢都會去,尤其同家晞一齊去佢可以推住妹妹飛車﹗ 宜家最大問題係我唔識點處理我哋起衝突時,佢爆發出嚟嘅脾氣,似係失晒理智嗰種,無論你點講都唔得,要等佢自己過咗啖氣,佢嘅語氣態度又正常番晒,夠竟我要唔要佢脾氣爆發時去處理佢,還是好似宜家咁俾時間佢,等佢自己過啖氣就冇事?

我唔知佢哋小朋友之間有冇講,可能薳然聽見梁先生同家晞講叫佢星期二放學後再返嚟上 phonics 班唔駛喊,所以聽過啩? 我咪講家晞第一次返 phonics 喊,梁先生第二日從其他老師口中知道之後,有幫手同家晞講,叫佢唔駛喊,又幾有效o架,家晞第二次返phonics,搭緊車就同我講話“ 我要唔好喊呀吓﹗”返到學校門口分手時佢真係忍住唔喊,睇見佢個樣都有啲唔忍心呀,所以,我好快咁同佢拜拜就拿拿聲走人 lu

咦﹗妳提議樂施會又幾好喎,我都想試睇吓有無嘢啱做先﹗

我嘅 e-mail address pm 俾妳,想快啲見到妹妹呀 ,妹妹叫咩名呀?

原文章由 薳然媽媽 於 08-1-23 10:06 發表
Vanessa,

薳然有d係因為爭寵, 所以要賓賓, 但其實薳然開頭見個印印時, 佢自己話鐘意佢架, 呢個姐姐陪佢玩好架, 開頭幾日都肯同姐姐玩, 但係之後又唔鐘意跟佢, 我見可能係印印太過殷勤, 薳然呢就有d"扭檔唔值錢"既 ...

Tracy,

我呢幾日閉關,因為我讀嗰科「幼兒教育」今日 (星期日) 考試,宜家考完先俾自己上網咋﹗

小童群益會社工姑娘資料妳可以到下星期一見到面俾我,都唔算太迫切嘅,唔該晒﹗

原來薳然都有扮老師呀﹗ 其實家晞一路以嚟都有咁情況o架,以前細個啲,冇扮得咁密,同埋佢見到有人留意佢,佢就會怕羞,唔扮,但宜家大膽好多,就算我哋望住都照做,佢自己好 enjoy,不過,家晞冇扮鞋,多數都係扮老師上堂教書,最好笑係扮教學生讀英文,當然唔係真係有學生俾佢教啦,但佢依然好認真咁教發音,例如﹕book 字,佢會扮係學生讀極都唔啱,猛話唔係,跟住不斷重複讀 book 字,好用力咁讀,仲有個樣認真到極o忝,真係俾佢笑 c

妹妹個名叫梓穎,好好聽,又特別,而且,其中一個“穎”字同我個名一樣,好有親切感呀﹗ 妹妹同家姐細個真係好似,係兩姐妹而且 bb 細個通常樣未定,學老人家話齋,bb 好似團麵粉咁,好大變化o架,我見妹妹對眼眼型好長,相信佢有對大眼睛 ,祝妹妹笑口常開,健健康康,快高長大﹗

之前都有提過話想同家晞轉國際學校,英基第一輪抽籤抽唔到, 抽唔到嗰啲都算係waiting list,要等遲啲所有抽中籤註冊完先知後補有冇份,應該要四月幾先知,另一間 Victoria 都係 waiting list,不過,wait 到都要再考慮係唔係讀,共實我之前都有講過都唔一定要轉校,方方程度都幾深,上小學應該冇問題,除非家晞適應唔到咁深,所以,宜家都儘量俾佢學多啲,打好啲個底,唔駛第時迫得佢好辛苦。

至於 phonics班,真係唔知教得好唔好,上完堂即刻叫家晞讀一家識,不過,始終小朋友嘅記憶唔係好長,學咗而唔係常用嘅一定會唔記得,所以,其實宜家咁細俾佢哋學嘢,係想俾佢哋早啲浸吓,浸吓浸吓,大個容易學上手好多o架。 望就係咁望啦﹗

原文章由 薳然媽媽 於 08-1-24 09:38 發表
Vanessa,

您想唔想同社工了解吓細仔既情況, 係因咩事呀 ?  小童群益會有個社工, 佢好犀利架, 能解大部份難題.

早前薳然發顛, 我同呢個姑娘講薳然既情況, 佢幫左我好多, 我依家帶薳然去呢個社工做game therapy,  ...

Tracy,

考試都 ok la,其實課程範圍好廣泛o架,好彩之前 miss 俾咗溫習範圍,所以先掂咋﹗

其實我同梓穎,除咗個名個穎字相同之外,我都係姓梁o架,所以我同梓穎個名只差中間個字唔一樣咋,所以我都覺得好有親切感呀。

家晞呢個星期都有唱新年歌,仲有當唱到手拉手去拜年仲有做手拉手向前行嘅動作,好 enjoy o   不過,家晞冇唱恭祝爸媽身體好句,只係唱恭祝小朋友嗰句,我都聽得出歌詞有怪,不過懶得去攞歌書睇囉﹗ 宜家知道家晞唱錯咗,等我聽日同佢唱歌時改番佢先得,等佢遲啲去拜年可以唱吓。

我真係無妳咁細心呀,我之前湊放學都有見到個窗櫥有揮春佈置,但冇諗起要可能係佢哋畫 (寫?) 喎,真抵打   等我聽日睇吓先﹗

照計全日班都應該唔係好多學生啩? 點解都會掉錯咗嘅? 我同意妳講法話薳然想詐嬌,所以講咗個幾鐘,不過算啦,總好過佢吵鬧吖﹗

原文章由 薳然媽媽 於 08-1-30 10:08 發表
Vanessa,

嘩, 您好勤力呀, 考試考成點呀 ?  

家晞扮老師教書好呀, 起碼正正經經, 薳然都唔知點解要扮攞鞋, 扮叫mic, 所以我地覺得佢畸畸地, 以前開學初期都扮祈禱都好呀, 但妹妹出世後就扮埋d奇怪野.

哎呀, 原 ...
‹ 上一主題|下一主題