用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇大埔區mami今年9月要選小學
樓主: qq媽媽咪
go

有冇大埔區mami今年9月要選小學 [複製鏈接]

近來有冇學校開放日? 9月份應該係最多學校做open-day, 不過留意舊年我地係同一日跑幾場...

保良局千禧田家炳 ? 派中成績不及運頭塘田家炳好...

寶湖舊墟係咪輕鬆d? 寶湖舊墟都係一間幾嚴既學校, 校長講明小朋友學習愉快係好重要, 不過唔可以係無壓力情況下讀書, 始終有一日要升中, 要面對社會嘛... 升中派位成績好嗎 ? 唔錯架!你可以click去網頁睇睇...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

Hi 各位家長:

可否比一些意見以下的小學在教學及師生關係上有何分別:
1)保良局田家炳    -    出名谷成績, 多功課, 如果成績較差學校唔主張參加課外活動(我親戚親身經歷)
2)聖公會院鄭夢芹 -    係一間校風好好既學校, 係傳統教學既一派
3)大埔舊墟 (8號花園) - 成績及課外活動有一定既出色表現, 至於師生, 我就有所保留...

功課多唔多就在乎小朋友既能力, 可能有D小朋友對於做功課係興趣, 幾多都得, 合唔合理就睇下係咩功課啦, 我識既人係田及8號讀書日日放學返到屋企做功課好似好辛苦咁, 好似無咩讀書興趣...

但係田及8號始終係派中方面有好既戰績...

原文章由 camma 於 07-8-1 13:47 發表

Hi Mrs So,

據妳所知,  保良局田家炳 及 大埔舊墟(8號) 是否一間功課十分之多的學校, 你覺得合理嗎? 因我聽聞有些功課是高於小朋友所學的程度的是否真的?

點解你對舊墟 的師生關係有所保留?如不方便說 ...

聽講孫方中今年9月會由副校長出校長, 有好多家長對於副校長印象不及退休校長好, 每間學校係轉校長時, 都會有一段時間既重整, 可能會有新既現象, 家校都要作出心理準備...

原文章由 蒙妮卡 於 07-8-4 23:53 發表
我心水是孫方中, 師生關好, 家長學生對學校有歸屬感,開放日有好多舊生及家長回校幫手.但派位同阮鄭比, 又有一段距離.

阮鄭一向入莫壽曾的派位好, 但上午校是大班的傳統教學, 上次遊戲日上咗demo 堂, 是 ...

照我所知...普通話中文科授課有 :

田家炳有兩班係普通話班(開4班小一)
孫小就全面普通話
黃建常有三班係普通話班(開4班小一)
循道衛理都係有普通話班

原文章由 camma 於 07-8-6 13:43 發表
請問大埔有邊間小學是用 "普通話" 教中文科的???
我只知孫小係。

一般傳統教學都會係咁, 不過我唔係咁接受到小朋友比老師要求加快步伐, 我會先衡量小朋友是否有學習問題, 再考慮係小朋友唔適合學校or學校問題, 先會決定...

原文章由 蒙妮卡 於 07-8-8 23:54 發表
是的, 因為佢話緊我個囡, 老師習慣大班教學, 講求速度.
‹ 上一主題|下一主題