用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

bbkitko:

睇到你在另一個thread講開LH, KM及HKPS, 我個人覺得LH是新冒起學校, 與KM及HKPS所走的路線是不同的. 講真那句, 揀得LH的, 其實好多都唔係aim升傳統名校. 而講真那句, 如果想升拔萃, 油麻地官小等,  就會選擇K時入根德及St. Cat.

我問過朋友的朋友, 佢話LH(HL)根本唔pushy, 忡對LH讚不絕口, 因為佢的小朋友由當初好內向咩都唔敢試, 到宜家雖然仍害羞但比之前主動左, 令我覺得LH是想教小朋友主動學習, 亦是我想要的東西.

我未諗K時會想傲宏上英粵定英普, 我會睇阿仔在PN的情況先決定. 因為其實我家是北方人, 傲宏要學普通話可以請我父母教佢.

傲宏媽媽:

原來油麻地官小o甘好, 唔講唔知, 不過我不太熟識升小一的情況,所以不知道官小收生的要求及方法.

根德園太填鴨式, 英文又不太強, 我不太喜歡.
至於st.cath太多學生, 上課要flowing, 小朋友的活動空間不多.其課程,教學方法, 我實在不太清楚.

真羨慕您, 家裡有人識講普通話, 小朋友又可以多學一種語言.

就快5月3日, 註冊後就安樂晒!

bbkitko:

其實我唔係好著重小朋友語文能力, 我比較重視小朋友學習態度及創造力培養. 我覺得語言在有需要時就會學到. (所以學外語的最佳方法係同外國人拍拖, 包學識)

我同事有小孩之前讀KV, 宜家在油麻地官小讀, 佢話KV雖然已經好多功課做, 但去到油官仍然適應不到其功課量, 我一聽到就驚!

Freesia_cat:

您說得很對, 小朋友的學習態度及創造力培養很重要, 所以我很欣賞學之園可以令小朋友熱愛學習.
想不到油麻地官小O甘恐怖, 太大壓力只會適得其反.

bbkitko:

其實唔同類型學校適合不同類型的小朋友, 亦當然有其家長捧場客. 好似我同事咁, 佢覺得學校多功課做係件好事. 但對我來說, 如果要我仔日日勁多功課, 我睇我仔未等到青春期已經變左叛逆小朋友.

hi ! 大家好!

我囡囡係0808, 如無意外, 將會讀PM CLASS!
其實我很希望囡囡能讀上午班, 因為她習慣午睡, 都唔知點改佢ge作息時間表...請問讀PM CLASS的家長們, 你們的bb, 日常作息時間如何??

原帖由 bbkitko 於 10-4-15 11:17 發表
最新資料:

PN---- A.M CLASS
1) bbkitko (仔仔)---0807
2) julitham (囡囡) ---0801
3) stephanietys (仔仔) ---0803
4) vanlam (囡囡)
5) Toffeenut (仔仔) ---0802
6) Kwanlee882000 (囡囡)
7) 0210(仔仔)---0801 ...

最新名單 :)

最新資料:

7) 0210(仔仔)---0801
8) doris1217 (囡囡) ---0801

PN----P.M CLASS
1) Freesia_cat  (仔仔)---0803
2) 亞芝媽 (仔仔)--0801
3) 3bmama (囡囡)---0803
4) mwmm (仔仔?囡囡?)
5) AdAd08(囡囡)---0807
6) bc2008 (仔仔) - 0802
7) abbmama(囡囡)-0808

原帖由 bbkitko 於 10-4-15 11:17 發表
最新資料:

7) 0210(仔仔)---0801 ...

Hello abbmama:

我仔係讀pm的, 平日下午都會午睡, 不過我地決定開始訓練佢5pm左右才午睡, 我諗我仔應該無問題.

各位:

記住下週要註冊交留位費, 唔好大頭蝦忘記呀!

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-27 23:40 發表
Hello abbmama:

我仔係讀pm的, 平日下午都會午睡, 不過我地決定開始訓練佢5pm左右才午睡, 我諗我仔應該無問題.

請問下午班幾點開始?

收到... 唔該哂 !! 一早mark左响個月曆... hehehehee ~~

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-28 06:31 發表
各位:

記住下週要註冊交留位費, 唔好大頭蝦忘記呀!

其實我有send email去學校,希望有機會轉去上午班,但都係要等註冊後先知!

如果真係讀下午班,我會俾囡囡八點起床食早餐,跟住大約九點半叫佢瞓覺,瞓到十一點多就起床食lunch,然後去換衫返學。放學返到屋企可能都會瞓一陣,夜晚就七點食飯,九點飲奶瞓覺!希望可以跟到啦!!

原帖由 abbmama 於 10-4-27 21:58 發表
我囡囡係0808, 如無意外, 將會讀PM CLASS!
其實我很希望囡囡能讀上午班, 因為她習慣午睡, 都唔知點改佢ge作息時間表...請問讀PM CLASS的家長們, 你們的bb, 日常作息時間如何??

...

下午班1-4pm

係呀! 下星期係啦..快d註冊完等唔洗成日心掛掛...
填自動轉脹嘅form上銀碼一項寫住$4,000, 唔知今年學費係咪即係$4,000呢?

原帖由 3bmama 於 10-4-28 12:45 發表
收到... 唔該哂 !! 一早mark左响個月曆... hehehehee ~~

今年學費應該係HKD3700, HKD4000好似係限額, 我諗係寫大少少, 就算下年加學費都唔駛再填多次掛.

希望唔好加o甘多, 因為要交足12個月學費, 真係好貴!
我都好期待星期一, 因為很喜愛這所學校.
係咪大部分媽媽都會係星期一註冊?
想問讀學之園, 小朋友要返足12個月學,會否返學的日子比其他幼稚園多?

LH是返12個月的嗎? 無暑假?

我都想週一就註冊, 但我在對面海返工, worst case週六同阿仔返PG前先去註冊.

我諗唔會無暑假, 不過要早d開學lor

我請咗半日假去註冊, 因為唔想等到最後一日呀..

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-30 13:14 發表

我都想週一就註冊, 但我在對面海返工, worst case週六同阿仔返PG前先去註冊.

原帖由 bbkitko 於 10-4-30 12:43 發表
希望唔好加o甘多, 因為要交足12個月學費, 真係好貴!
我都好期待星期一, 因為很喜愛這所學校.
係咪大部分媽媽都會係星期一註冊?
想問讀學之園, 小朋友要返足12個月學,會否返學的日子比其他幼稚園多? ...

LHK summer holiday is around 3 weeks.  How about the other KGs?  I have no idea at all.

Summer holiday this year is from July 21 to Aug 12.  School commences on Aug 13.

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-30 13:14 發表

‹ 上一主題|下一主題