用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀... ...
樓主: Fionyiu
go

有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀... [複製鏈接]

Re: 有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀...

tcj:

咁你有無幫個女報埋新一代同慧中呀???  o麥迦南仲有位咩?  上午班定下午班呀??  你真係唔打算安排亞女係九龍塘返學呀??   
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

tcj:

方方樂趣playgroup好似係收1歲以上小朋友.  我已send左form俾學校啦.  等佢地打電話俾我.  不過佢地話要等到小朋友夠年齡先喎.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

d

d

tcj:

咩叫做試讀班呀?  可唔可以俾多d info我?? thanks.

tcj 寫道:
fionayiu,

我唸迦南係而家滿哂上午班.   但到我小朋友今年九月入學時就應該有位, 因為到九月時好多而家 n1 小朋友會升上 k1掛.  我重問過 Ms. Lee 今年九月有冇下午班, 佢話暫時未開, 但如果到時多人報讀就會開 !

我冇報到新一代同慧中 n1 呀 !  不過就登記咗佢地試讀班, 免費架 !     到時去試吓先再算 !

我唸我唔會同小朋友去九龍塘讀喇 , 大遠了 !  希望你出年嚟荃灣倍我啦 !

tcj:

唔好笑我啦.  因為我無聊咋.     所以咪問定law.  費是到時"拿手唔成"啦.    

tcj 寫道:
[quote]
Fionyiu 寫道:
tcj:

方方樂趣playgroup好似係收1歲以上小朋友.  我已send左form俾學校啦.  等佢地打電話俾我.  不過佢地話要等到小朋友夠年齡先喎.

fionayiu,

你咁快就幫 BB 報哂咁多 playgroups 同 nursery, 真係 super 好媽媽 !    [/quote]

FIONYIU,

妳真係一位好媽媽, 不停去想法子令小朋友接受良好既教育, 不停咁替兒子既未來著想。

前天和仔仔同學既媽咪傾開, 佢個仔原來已考了ST.CATHERINE(九龍塘)而且順利考到, 所以K1開始就要轉去讀此校啦。我問佢難不難考, 佢話都唔難, 係迦南讀N1打好了底, 出外考名校都比較易....我唔係唔想比自己個仔讀名校, 而係無咁既必要啦, 自己所住既校網都無咩名校.....
歡迎入來參觀我個BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/vanessatangwc
[img]http://i165.photobucket.com/albums/u76/dlnfle/HelloKitty.gif[img]

[quote]
Fionyiu 寫道:
tcj:

咩叫做試讀班呀?  可唔可以俾多d info我?? thanks.

[quote]

fionayiu,

Quote from Pamplet :

新一代試讀班 = Games Booths/Class Demonstrations(English & Putonghua) / Children's Performance

慧中試讀班 = 唱遊, 律動, 故事, 圖工, 遊戲, 茶點

Fulful International Kindergarden = 免費試讀曰 Discovery Bay = 10.00 am to 11.00 am 7th May

各位,

我都係住荃灣 (愉景新城) , bb 一歲啦, 我都未幫佢搞幻兒院d野, 係唔係太遲 ?

我都聽人話迦南好, 但如果讀係咪要搭校車 ??

大家又知唔知方方樂趣好唔好呢 ??

d

TCJ,

係呀, 荃灣比較好既小學都係黎黎去個幾間, 我既心水係石中山, 因係我家樓下, 而且都唔錯既, 但我都好想比小朋友讀出面名小學架....但要為呢D事而搬家真係煩呢, 我兩公婆都儲定錢, 將來比小朋友去留學, 不過都要讀大學先比佢出外國讀書。
歡迎入來參觀我個BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/vanessatangwc
[img]http://i165.photobucket.com/albums/u76/dlnfle/HelloKitty.gif[img]

小詠:

你都係好媽媽啦.  講開名校, 我其實都打算俾bb係迦南讀完n1之後, 便試下考九龍塘既幼稚園, 心目中既幼稚園係"民生"或"培正".  如果兩間都唔收, 就會留係迦南完成k1-k3既幼稚園課程.  因為我始終覺得迦南程度高, 都升上小學也不用太過吃力.  另外其實如果俾bb係九龍塘讀名校幼稚園, 到小學及中學都會係番九龍塘讀先會有幫助.  如果唔係, 我都認為無需要去到九龍塘讀幼稚園law.  例如迦南, 朗思, 方方樂趣, 這些出名既幼稚園週圍都有, 何需要同人掙呢? bb又可以唔洗舟車勞動.

tcj:

你所講既試讀班, 係唔係只收2歲既小朋友呀??   

嘻嘻, 彼此彼此啦, 我有朋友既兒子讀民生, 佢就話程度同迦南差唔多, 但佢都要排一年先比到個仔入呢間, 排隊期間就係屋企樓下既幼兒園讀。

不過, 名校既雜費多, 書簿費也好甘, 要自己衡量吓。

kyy,

都唔係好遲啫.  現在搞都差唔多.

如果你打算俾bb係迦南讀既話, 係可以坐校車的.  但點解你自己唔揍bb返學呀?  反正你又住得更近.   

方方樂趣我聽d人話都ok幾好.  但學費係貴過迦南.

kyy 寫道:
各位,

我都係住荃灣 (愉景新城) , bb 一歲啦, 我都未幫佢搞幻兒院d野, 係唔係太遲 ?

我都聽人話迦南好, 但如果讀係咪要搭校車 ??

大家又知唔知方方樂趣好唔好呢 ??

tcj:

你笑"c"我啦.  有幾嚇"c"你呀??   

tcj 寫道:
小詠,

其實係咪唔讀九龍塘名校就考唔到私小呢 ?  果日上 playgroup 同 5 位大我個囡既小朋友媽咪傾開, 佢地今年九月一個去 St. Cat, 兩個去 Kentville, 一個去 york, 一個去又一村...冇人係荃灣讀, 嚇得我!

咁你住既網有咩心水 !  聽講石鐘天, 伍李明係熱門?

小詠:

點解要排一年呀?  已我所知, 民生唔係收2歲8個月大既小朋友咩??  o麥唔係到時到候去取報名表格, 跟住入form, 等interview, 如果收, 就開始讀k1咩??   

小詠 寫道:
嘻嘻, 彼此彼此啦, 我有朋友既兒子讀民生, 佢就話程度同迦南差唔多, 但佢都要排一年先比到個仔入呢間, 排隊期間就係屋企樓下既幼兒園讀。

不過, 名校既雜費多, 書簿費也好甘, 要自己衡量吓。

FIONYIU,

我聽朋友話當時太多人爭入此校, 佢第一年帶個仔去考唔得, 於是比小朋友讀其他幼稚園先, 再入FORM, 第二年先考入到呀。

d

Fionyiu 寫道:
tcj:

你所講既試讀班, 係唔係只收2歲既小朋友呀??   

fionayiu,

sorry, 唔記得答掭.  我唸要 18 mts 以上掛, 如果你有興趣 call 佢地問吓, 可能你仔仔都可以呢 !
‹ 上一主題|下一主題