用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: lingchai
go

Deleted   [複製鏈接]

ganggang 發表於 14-11-4 14:10
看来大家都persuade楼主放番个quota 出黎
見到你咁寫,我粗略睇返以前的留言,又唔覺得係咁噃。

kenwong888 發表於 14-11-4 11:58
You want to admit but afraid of casting a bad example ICAC something like that right?
我諗佢係驚自己個囝讀唔上, 但自己又做唔到怪獸家長狂谷個囝多啲。

識得有朋友因識人事入了一間學術型私小,大家都是爭住入的那種小學。結果完全追不上,考最尾幾個。辛苦了小朋友,亦辛苦了自己。所以還是揀選適合自己小朋友的小學才是最重要。

i would say.... going to a good/bad school is not 100% of factor that s/he will do well in future.

甘恩 發表於 14-11-4 16:22
識得有朋友因識人事入了一間學術型私小,大家都是爭住入的那種小學。結果完全追不上,考最尾幾個。辛苦了小 ...
但當樓主乜offer都無既時候, 咪可以去馬先, 如果呢間私校俾大抽奬, 咁抽咗間合適既, 咪可以放番出嚟囉。如果唔係依家乜都無, 等運到, 唔好話適唔適合小朋友了, 根本係肉隨砧板上而已。邊個可以保證大抽奬可以抽到間適合小朋友的?

其實樓主要揀一間怎樣的小學才好,除了視乎小朋友的資質與性格外,亦要考慮父母的投放時間和資源。你的C6講的不可話全對或全錯,因為好多時小朋友覺得自己唔得係因為覺得父母認為佢唔得。佢哋年紀細,好容易受同學影響,若身邊的全是努力讀書的,自然會受感染。但若果小朋友本身是頑固的和舒服開,一下子要佢改變晒所有學習模式,對佢嚟講係十分痛苦(家長亦是),係呢個痛苦既過程中有機會破壞你哋既親子關係,嚴重者可能會令你後悔。之於家長的投放,唔係話去補習社就咩都唔使理,除非補習社幫你小朋友全天候督導,但小朋友精神上未必負荷到。去補習社之餘,家長亦需要做follow up先會知道補習社幫唔幫到。
小女今年小一,入讀了一所很多家長都想入既政府學校,當我知道結果時簡直激動留淚。但再想深一層已開始驚,囡囡做事不上心,不專心,去傳統學習一定有果難。幸好現在還可以,但每天放學要直接去補習社做功課,我放工就接回家,食飯、練琴、再對功課,好多時都要補做(太攰關係,補習社內點都做唔好),佢連半小時電視時間都冇就已經要瞓(大約九點半至十點)。現在我已經將一些功課求其讓佢交。但整個過程中,跟本冇時間温習,星期六、又有其他興趣班和學術補習。所有時間都密密的,因為心散做得慢,之前連放電既時間都冇。樓主,若果你的私小係好谷和多功課練習的話,你和C6一定要有一個心理準備,小朋友會有一段時間非小孩生活,佢會喊會扭計(若果樣樣都肯同你做時你可能仲驚,因為冇小朋友係喜歡只工作冇娛樂,大人都頂唔順)。所以,我諗你先查清楚學校的要求,功課量和測考如何,你有人事,要知呢啲資料一定唔難。攞晒所以資料再跟C6商量是否真的可承受得到(大人和小孩皆是),才決定讀與唔讀。雖然,就算讀唔上可以轉校,但誰會知道對小朋友的心理影響有多大。現今小孩喜歡將事情埋在心裡又唔識處理,往往會出事(不管大事還是小事)。請謹慎考慮清楚!

agreed

little_yolky 發表於 14-11-4 16:38
但當樓主乜offer都無既時候, 咪可以去馬先, 如果呢間私校俾大抽奬, 咁抽咗間合適既, 咪可以放番出嚟囉。如 ...
但用人事關係入, 唔係話走就走, 點同富豪交待呀

引用:對!由名校轉出易,但插班難!+祗要妳心中

原帖由 NT-1 於 14-11-03 發表
對!由名校轉出易,但插班難! 祗要妳心中有底線,知進退,何防不試?

...
未必,如果你啲成績唔係勁,人地會覺得你係讀唔上,跟唔到走,到時一線小學唔收,可能只能去二線小學

sissysze 發表於 14-11-4 17:11
未必,如果你啲成績唔係勁,人地會覺得你係讀唔上,跟唔到走,到時一線小學唔收,可能只能去二線小學

...
但佢依家唔要, 唔好話二線, 抽到寶校點算。

睇下可唔可以拖到大抽獎後先決定. 如果人地賣咗人情收咗你個仔, 你根住話抽到好野要走, 人地真係好無難做(咁落人面? 人地校董嚟喎!), 同你反面都似
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可以一試,但有心理準備要付出多啲。是個難得機會。

yfchoy 發表於 14-11-4 16:54
小女今年小一,入讀了一所很多家長都想入既政府學校,當我知道結果時簡直激動留淚。但再想深一層已開始驚,囡囡做事不上心,不專心,去傳統學習一定有果難。幸好現在還可以,但每天放學要直接去補習社做功課,我放工就接回家,食飯、練琴、再對功課,好多時都要補做(太攰關係,補習社內點都做唔好),佢連半小時電視時間都冇就已經要瞓(大約九點半至十點)。現在我已經將一些功課求其讓佢交。但整個過程中,跟本冇時間温習,星期六、又有其他興趣班和學術補習。所有時間都密密的,因為心散做得慢,之前連放電既時間都冇。

小女今年亦是小一,原本一心搬屋比佢抽小雲同小吉住嘅地方,故此在選擇幼稚園時都揀學術型的幼稚園。及後在EK看得多類似你女兒情況,小一開學已經要補習,晚上十默還未做完功課之餘默書測驗仲未温,星期六、日所有時間完全奉獻在温習上,小一教小二課程但考indirect深嘅嘢,考試大部分女生頭dup dup行出學校,母女關係因功課學業日漸變差,更甚者要退學讀第二間先重拾家庭溫暖 ..... 其間認識了一位EK媽咪,她女兒亦是抽中小雲同小吉住嘅地方,但她放棄了這間一般家長認為好過中六合彩光宗耀祖的學校,於是我請教她,她還介紹一個blog我看。

我睇完,set back諗一諗,係我想佢讀光宗耀祖的學校,唔係佢想揀播。亦認同呢位EK媽咪和blog主的教育理念。結果完全放棄咗傳统學校。現在每天放學花個多小時完成功課,之後佢想睇書睇卡通片一切模型玩玩具作古仔扮老師...想點都得。當然我預計到慢慢升班做Project寫論文的功課量會越來越多,但起碼偱序漸進,由淺入深。

回覆 LL222 的帖子

我覺得初小最好能在學校完成大部份功課,像APS那樣。

引用:回覆+LL222+的帖子 我覺得初小最好能在學

原帖由 licpd 於 14-11-04 發表
回覆 LL222 的帖子

我覺得初小最好能在學校完成大部份功課,像APS那樣。
同意,好多人話宣小係地獄,其實佢地放學後好多時閏練習樂器和做其他嘢。

反之名津多數冇校內做完功課呢支歌仔。

引用:Quote:lingchai+發表於+14-11-3+17:18+回覆

原帖由 little_yolky 於 14-11-03 發表
唔係你唔好, 亦都唔係佢唔叻。如果幼兒階段無明顯地教學術嘢, 就唔好同佢報學術型既小學。我都係100分既hea ...
請問你小朋友讀哪間學校?可以品德校風咁好?我都著重呢方面,可否告知?

引用:Quote:yfchoy+發表於+14-11-4+16:54+小女今

原帖由 LL222 於 14-11-04 發表
小女今年亦是小一,原本一心搬屋比佢抽小雲同小吉住嘅地方,故此在選擇幼稚園時都揀學術型的幼稚園。及後 ...
呢間出名顛,想入預咗小朋友要谷得,大人要捱得。 所以話,比你抽到,都要跟得到先得架....

回覆:lingchai 的帖子

粗略爬完文,最似樓主講嘅似係CKY or St Stephen's.
如果係CKY, 樓主要有心理準備G1 開始已有不少需要家長主力參與的projects。我見識過朋友share 出來班上last year 嘅science projects, 可以係大製作,當然可以係正常製作,但重點係一定唔係一個G 1 小朋友加工人姐姐可以完成的。CKY 功課量不多,但有大量書要睇,樓主小朋友是否閱讀型很重要,當然培養閱讀習慣永遠不太遲。但projects 方面的確需要家長high involvement, 所以樓主需要調教一下。
If is St Stephen's, 應該亦不是太谷而相對CKY 亦冇咁多projects (有錯請指正)。
老實講,樓主現在冇嘢揸手,而如果係以上兩間都絕對take 得過啦。我覺得小朋友冇話追唔上,如果樓主可以付出時間跟下,問題應該唔大。

引用:Quote:yfchoy+發表於+14-11-4+16:54+小女今

原帖由 LL222 於 14-11-04 發表
小女今年亦是小一,原本一心搬屋比佢抽小雲同小吉住嘅地方,故此在選擇幼稚園時都揀學術型的幼稚園。及後 ...
俾個讚你!

引用:Quote:原帖由+LL222+於+14-11-04+發表小女

原帖由 sissysze 於 14-11-04 發表
呢間出名顛,想入預咗小朋友要谷得,大人要捱得。 所以話,比你抽到,都要跟得到先得架....

...
其餘津小都係顛,差在大顛定小顛。我以前小一都係玩玩玩,邊有現在小一要開始補習咁crazy

‹ 上一主題|下一主題