用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 ...
樓主: gtgy
go

Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 [複製鏈接]

PN還可以試方方和英藝。

原帖由 peggyhklam 於 11-8-23 15:09 發表

york full左

回覆 18# karaqueenie 的文章

我都係呀,英藝、芳芳樂趣、YORK、啟思...全部都話收囝囝,點知自己......

My kid studied LN in Kowloon Tong Campus last year. The school gave me whole day offer. But finally, due to personal reason, my kid attended am class only and the school said that I can write to them anytime to change to whole day class. Hope that can  give some idea to u. :)

未必駛再INTERVIEW架.只要有誠意,而當初面試表現唔錯,可以求位.
講出你點解當初放棄,而家又咁想返嚟讀,只要有誠意而學校真係仲有位,或臨時有人退,都可能CALL返你架.'浪子回頭'MA,有得傾架!
我眼見几個咁樣既CASE...當然果D唔係KLT名校啦!

原帖由 fishballbaby 於 11-8-23 10:36 發表
不如入form再interview,只要有位,加家長的誠意,是絕對有可能的。

呢間學校咁衰 you think "think"

唔好灰心, 看看校長今晚的家長會又有D咩新進展
原帖由 陳犇犇 於 11-8-23 19:28 發表
我都係呀,英藝、芳芳樂趣、YORK、啟思...全部都話收囝囝,點知自己......

咁你又唔好咁講, 校長行政出問題, 唔好話埋人地D老師, 我個女個班主任, 又盡責, 又關心小朋友, 連我個女都鐘意佢, 唔係你一句"呢間學校咁衰" , 就代表呢間學校一無是處的

原帖由 poohwong 於 11-8-24 00:22 發表
呢間學校咁衰 you think "think"

原帖由 karaqueenie 於 11-8-24 10:19 發表
咁你又唔好咁講, 校長行政出問題, 唔好話埋人地D老師, 我個女個班主任, 又盡責, 又關心小朋友, 連我個女都鐘意佢, 唔係你一句"呢間學校咁衰" , 就代表呢間學校一無是處的

...

係, 我都係好鍾意d 老師, 佢地個個都好好, 唸緊點幫手.... 問題係行政最高負責人身上!!

原帖由 karaqueenie 於 11-8-24 10:19 發表

...

唉, 一間學校連注冊都沒有做,它請到再好的老師也沒有用。

回覆 108# iloveu3939 的文章

唉, 我哋都鐘意間學校, 鐘意老師, 但個負責人就係有啲問題, 老師們, 小朋友們都好無辜, 我及家人都想學校可以安排囡囡係其他分校上課, 包括安排校車, 直到所以註冊, 裝修完成才遷回新校, 唔係有冇機會呢

去其他分校咪又會影響埋其他分校的學生, MOS都講明佢地都係48人一班, 我相信其他分校都大同小異, 我唔想到時連其他3間分校的家長都上埋BK嘈, 仲有其他方法嗎?我之前提過的方案可行嗎?

原帖由 karaqueenie 於 11-8-24 11:57 發表
去其他分校咪又會影響埋其他分校的學生, MOS都講明佢地都係48人一班, 我相信其他分校都大同小異, 我唔想到時連其他3間分校的家長都上埋BK嘈, 仲有其他方法嗎?我之前提過的方案可行嗎? ...

mos 好似可以24人一班咋, 好似得standard size的課室; 因為囡囡去過interview, 不過full 咗, waiting list 咋
舊校都可能安置唔到全部學生

教署話, 每個獲批的課室都有一個"容額証明", 說明每間課室只可容納多少人, 我相信校長一定唔會收得少過呢個數, 如果我地KT的學生又過埋去人地分校, 到時咪連人地學校都過埋呢個限額, 其他分校的家長咪又係嘈去教署

我想問吓你哋小朋友係讀LN定係UN?
現在問題係影響全校或是只影響部份學生?
若UN, UK, LK學生人數和以前一樣, 舊校應可容納所有學生, 為何不回舊校上課以解決問題?
9月又能否如常開課呢?
因我今晚未能趕及家長會, 大家於家長會完結後可否上來說說結果如何, 謝謝!

原帖由 bndh 於 11-8-24 12:54 發表
若UN, UK, LK學生人數和以前一樣, 舊校應可容納所有學生, 為何不回舊校上課以解決問題?
9月又能否如常開課呢?
因我今晚未能趕及家長會,  ...

我相信要先學校聯絡先得, 因為大家都簽咗保密協議, 所以外界應該唔會知道內容

SJC PN應該有位,不過PN係新開既

而家係全部KT 的學生都有影響, 因為新校根本未註冊完成(只申請了幼稚園部, 2歲班根本更加唔可以出現, 因為連申請個step都未做),但就偷步開學, 偷步收生, 如果校長最終決定分配而家KT的小朋友去其他分校上班的話, 受影響的將會係4間分校

返去舊校唔係唔得, 但係舊校咁細, 又邊可以容納得哂呢?!你想想, LN都有48人, 都已經用哂舊校地下果層
原帖由 bndh 於 11-8-24 12:54 發表
9月又能否如常開課呢?
因我今晚未能趕及家長會,  ...

唔可以對外公開O者, PM得掛, 當同朋友吹水O者

原帖由 hobby 於 11-8-24 13:00 發表

我相信要先學校聯絡先得, 因為大家都簽咗保密協議, 所以外界應該唔會知道內容

原帖由 karaqueenie 於 11-8-24 13:57 發表
唔可以對外公開O者, PM得掛, 當同朋友吹水O者

haha, 我都有咁諗

登咗出嚟都唔知係邊個啦
‹ 上一主題|下一主題