用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 石硤尾聖方濟各英文小學vs聖嘉勒小學
樓主: thomasisa
go

石硤尾聖方濟各英文小學vs聖嘉勒小學 [複製鏈接]

retriever 發表於 15-9-17 13:47
如果聖芳濟各係男校, 可能無而家咁叻...
SFA 每個學年,yearly average 考到全級 12 名內的同學,都可以上台同校長影相,當中男比女的多。

回覆 yuenkw 的帖子

REALLY? 敢問SFA 男女比例是否一半半....

thomasisa 發表於 15-9-17 16:00
真係截止了
拔萃係佐敦,佐敦都吾係好好地區啦,,,真係吾知佢點諗?
我都想住豪宅 ...
Dg 雖然隔籬條路多廢氣,有個好處就係近qe.但過兩條街個間就仲幣,近尖東
另一邊間地區名校就近廟街和果攔
Oh, 好多人報間直g其實都好近。

其實你先生除左st clare 外,仲有冇邊間佢心儀?

引用:Quote:retriever+發表於+15-9-17+13:47+如

原帖由 yuenkw 於 15-09-17 發表
SFA 每個學年,yearly average 考到全級 12 名內的同學,都可以上台同校長影相,當中男比女的多。  ...
点解全级12名內而唔係10名內,咁奇怪?
另外同校長影相有乜好處?可以登校刋?

引用:+本帖最後由+chansiub+於+15-9-17+16:32+編

原帖由 chansiub 於 15-09-17 發表

只是一間學校,其實也不用失望。一間學校成積亮麗,又不代 ...
Well, DG 空氣都唔多好……

我反而鍾意舊區, 有時要帶小朋友返學校, SFA係斜對面有間茶餐廳既早餐, 沙爹牛肉面勁好味, 塊方包又好好味, 價錢又經濟, 附近仲有平街市.
我反而唔鍾意太貴族既學校, 唔想自己小朋友坐巴士, 其他同學就坐BENZ.....怕小朋友自卑

LuLuKiuKiu    發表於 15-9-18 10:19

回覆:石硤尾聖方濟各英文小學vs聖嘉勒小學

最開心就係見到d家長咁樣揀學校,正所謂道不同

引用:回覆+yuenkw+的帖子 REALLY?+敢問SFA+男女

原帖由 retriever 於 15-09-17 發表

REALLY? 敢問SFA 男女比例是否一半半....
應該仔多過女

引用:Quote:retriever+發表於+15-9-17+13:47+如

原帖由 yuenkw 於 15-09-17 發表
SFA 每個學年,yearly average 考到全級 12 名內的同學,都可以上台同校長影相,當中男比女的多。  ...
應該係每班頭3。 嗰名重擺埋上網,全世界都知你小朋友考第幾

longlokma  原來如此  發表於 15-9-17 18:34

回覆:Bosco爸爸 的帖子

茶記可唔可以開名,暗示下都好

回覆:石硤尾聖方濟各英文小學vs聖嘉勒小學

其實果頭冇乜問題吧?

雖然人口老化果區老人家多些,中下階層多些,附近有街市,但治安良好衞生正常。距離家長眼中比較立亂的鴨寮街果頭成萬丈遠。石硤尾警署比佢仲近。最喜歡St Francis Church係正隔離。

我個人覺得完全冇問題。

回覆 MrBeast 的帖子

都有報名女拔,聖士提反書院,聖嘉勒,so浙,到時再扣門瑪利諾修院,瑪利曼不過宜家少了一間聖方濟各英文
如果全部都吾取錄就只能聖士,,因為宜方聖士第二輪面試,應該有把握,但我吾鐘意呢間,太feel了,成績吾叻

MrBeast  預祝成功  發表於 15-9-17 19:24

longlokma 發表於 15-9-17 17:24
点解全级12名內而唔係10名內,咁奇怪?
另外同校長影相有乜好處?可以登校刋?

...
係全級12名內。同校長影只作為認同同學仔的努力,唔好咩?

sissysze 發表於 15-9-17 18:12
應該係每班頭3。 嗰名重擺埋上網,全世界都知你小朋友考第幾
每個term班頭3擺名上網,yearly average 全級12名內就有團體相放校網。

回覆:picture 的帖子

要空氣好去St Stephen。西半山空氣一般。

thomasisa 發表於 15-9-17 19:19
回覆 MrBeast 的帖子

都有報名女拔,聖士提反書院,聖嘉勒,so浙,到時再扣門瑪利諾修院,瑪利曼不過宜家 ...

To be honest, if not St Clare kg child, it is difficult to get St Clare P1 offer.

都贊成鼓勵和表揚吓成績好的同學,但每個term都公佈每班頭三名,好似有d密,會唔會壓力大左d

MrBeast  兩睇,當比d動力有上進心的學生也無防  發表於 15-9-18 10:17
yuenkw  唔 care 名次根本唔會理。  發表於 15-9-18 09:47

引用:Quote:thomasisa+發表於+15-9-17+19:19+回

原帖由 lovebb2 於 15-09-18 發表
To be honest, if not St Clare kg child, it is difficult to get St Clare P1 offer.
今年好似無咗gurantee直升小學,所以可考嘅位多咗

lightingchung 發表於 15-9-18 09:46
今年好似無咗gurantee直升小學,所以可考嘅位多咗
St Clare幼稚園無gurantee直升小學, 係因為幼稚園人數比小學學額多近, 就算唔收街外人都根本收唔番全部幼稚園學生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yuenkw  唔 care 名次根本唔會理。  

但唔係個個好似你咁諗
‹ 上一主題|下一主題