用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀... ...
樓主: Fionyiu
go

有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀... [複製鏈接]

Re: 有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀...

d

菜菜子,

你都係好媽媽啦.  山長水遠帶bb返學.  如果你係九龍塘等佢放學, 未日日都要係街流連幾個鍾?

我未試過計時, 我諗點都快過返九龍塘.  但車費就會貴D, 因為有一程係坐TAXI.  請問九龍塘迦南近唔近民生書院呢??  另外坐完西鐵是否免費坐巴士?      

我都知佢地有個PLAYGROUP係FOR15個月既BB,  我都會JOIN, 但等BB大個D先.  

你幾時要交留位費呀??
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

tcj,

如果荃灣海濱迦南就一定有外籍老師日日同佢地唱遊, 其實就算返其他既幼兒園都唔會正正式式地教佢地英文 (如 a, b, c....), 因為佢地始終都只有2歲, 學既野都係自理.  如果由小至大俾佢見下外國人都係一件好事, 等佢唔洗見到外國人就驚.

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

tcj , Fionyiu:

係呀..日日行街行三粒鐘都唔係辦法,所以我諗住
去玩健身law,順便減肥ma,hehe.......  :
我問左九龍塘迦南, 佢話 N1 每日會有外籍老師
入去同小朋友玩一粒鐘wo......
九龍塘迦南近唔近民生書院我唔知wo,但就近劍鳴law,
旺角火車站行過去8-10分鐘la,不過我都諗住k1可能會
轉其它學校, 另外坐完西鐵轉巴士不是免費的架...
留位費就5月要交喇..不過只係$900 law..

菜菜子:

咁你打算k1轉邊間學校呀?  另外西鐵站又近唔近巴士站架??

tcj:

我bb仲細, 我只是入左報名表, 但bb是明年才入讀n1.  我心目中除左迦南外, 還會考慮朗思同埋維多利亞.  但首選就一定係迦南.  你問我啟思好唔好?  我就話佢唔好.  因為佢同迦南既教學理念唔一樣, 雖然佢同迦南一樣有好多分校, 但佢地只是每間的校服一樣, 其他就完全唔同, 包括校長, 可以話係每間啟思都各有各做.  直接d講一句, 就算九龍塘個間辨得好好, 都唔等於其他分校好, 佢地課程都唔會一樣.  be consider. 但迦南就唔同, 每間分校都會有緊密聯繫, 教既野都會一樣.

Fionyiu:

我打算k1比bb試下根德或st.cat,
不過都要佢考到;因為聽講好難考;
另外巴士站就直頭o係西鐵站側好方便架,,,,

Fionyiu 寫道:
菜菜子:

咁你打算k1轉邊間學校呀?  另外西鐵站又近唔近巴士站架??

d

---------------------------------
我問左九龍塘迦南, 佢話 N1 每日會有外籍老師
入去同小朋友玩一粒鐘wo......
------------------------------------

菜菜子, 睇嚟九龍塘迦南D外籍老師時段多好多喎 !

菜菜子:

係呀.  根德或st.cat真係好難考.  我諗我bb應該唔會考這兩間.  另外西鐵站又近唔近巴士站架??

tcj:

只有海濱個間迦南係有n1班的, 另外個間係沒有的, 你唔洗諗啦.  另外你話朗思有d唔好既comment?  可否告知?  :cry:  :cry:

Fionyiu :

南昌西鐵站一出就係巴士站喇!!!!!!好近咋.......
不如你都考慮下呢間,咁咪可以一齊做同學仔law..
hehe...

d

tcj:

係呀..荃灣西鐵o個間無n1架,校舍仲好細tim,
你bb好叻呀a-z都識背,佢而家幾大呀??
05年定06年入n1呀??
好呀,你歲吓你老公la,一齊做同學仔la.......

菜菜子:

我諗我真係要去參觀一下校舍? 同埋試下點樣坐車係最快?      你有無打聽到通常此校的畢業生係派邊間小學??    

tcj:

我就係會考慮美孚個間think.  我諗真係要問下人這間學校好唔好?  你講開雙班主任, 唔知迦南係未都是雙班主任呢??  你知唔知呀??  

d

fionayiu,

(P.S. )

I mean 雙班主任係一個local 老師, 一個外籍老師 !  迦南外籍老師應該唔係班主任, 但我唸一班如有30人, 都會有兩個local 班主任掛!

fionayiu:

我都想知此校的畢業生係派邊間小學呀,唔知有無人知呢??

tcj:

你好幸福呀,有二個老細,咁你係咪自己一手一腳
湊咪好辛苦law,有無人幚手呀??但你湊住二個同
佢地去咁遠番學又好似有d難度wo...
如果劍鳴同迦南,我諗住比bb讀迦南, 因為上次去
劍鳴我感覺無迦南咁好wo...

d
‹ 上一主題|下一主題