用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

"....寫明只可二選一"

Sindy,

Thanksssss...

Katmami

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

Hi, pls advise the comment of 堅道真光幼稚園
我係 Belva 係香港嘉肋撒醫院出生, 出生時得5磅10安士

醒目開學勳章 王國長老

Hokkaido
check左本小一入學申請表填表須知, 睇暈晒都無特別提孖b點計分, 我唸你直接打去問啦(襯班人呢排得閒)
教育統籌局學位分配組: 28327610/28327700
不過, 份form上面有個item叫做"本人有超過一名子女在自行分配學位階段向同一間小學申請  (是?)" 唔知算唔算已經係特別安排喇

Charlotte_mom 寫道:
Hokkaido
check左本小一入學申請表填表須知, 睇暈晒都無特別提孖b點計分, 我唸你直接打去問啦(襯班人呢排得閒)
不過, 份form上面有個item叫做"本人有超過一名子女在自行分配學位階段向同一間小學申請  (是?)" 唔知算唔算已經係特別安排喇

孖胎兩個都可以有首名子女分....如想佢地入讀同一學校(搞珠時)可填相同志願.....咁佢地就會當係同一(單位).....兩個入讀既學校都會一樣...第一輪有一欄係"本人有超過一名子女在自行分配學位階段向同一間小學申請 ",就要係呢度tick一tick的....如果搞珠時唔想同一齊(可能龍鳳胎)咁填唔同志願便可
該用戶已被刪除

mymelody2003,
your choices are all good. my friend is a kindy's principal. She said that the teachers of caritas in caine road have the best quality.

Hei'smum,
Thanks for the reply. I'm a past students of st. paul's (happy valley). Not sure if that helps to get into st. paul's convent. But I'll try both. At least I've victoria as back up!

Charlotte_mom:
多謝你提點呀!我個校長朋友都話小一一定派同校架。THX
Charlotte_mom 寫道:
Hokkaido

mymelody2003 :
我個校長朋友都有提明愛淩月仙,佢話呢閒D教授方法都新D有D特別,都OK,佢有提意比我呢間選擇,但對我地太遠啦。
至於大唔大就唔知。
mymelody2003 寫道:
想請教各位靚媽咪, 中環堅道 "明愛聖方濟各" 及 石塘咀 "明愛淩月仙" 呢2間好唔好呢? 校舍大嗎? 英文程度深嗎? 教師質數ok? 有沒有人可以講下

另外, 有沒有人知道中西區的 ~ 聖公會 (鐵崗), 聖保羅堂 (鐵崗), 禮賢會, 明愛淩月仙, 聖士提反堂 大多數會入哪幾間小學呢?  因為這些學校我都係心水選擇, 而我又沒有朋友住在中西區, 所以請各位報料    

hellolanlan :
wai wai 你仲米報料比我知呀,點o者,SKH畢拉山好唔好d o者?
hellolanlan 寫道:
charlotte_mom真係好pro架, 你份portfolio重好過入學天書果d       
Hokkaido, 煩請解答下孖仔抽籤計分法, 想8下呀?
聖公會星期六在bulterhill分校有遊戲日, 我都未去過, 去完再話你知係米靚d.   
聖士提反堂唔係幾好架, 我囝以前同學係呢間讀完k1就話問題多多轉去禮賢, 聖士提反堂好似上年小一開唔到班wo    你就好啦有校長朋友, 問d料堅好多架, 唔駛好似我禁8來8去, 重可能8到流料         

Hokkaido,

Hi, 可否問問你的校長朋友淩月仙升小一派位好嗎?  因有人說呢間幼稚園好, 但又有人說唔好, 攪到我唔知報唔報好. Tks.

joebaby:
無話好唔好架,佢話你小一係睇你住邊區架,全部計分架,如果你選私小,就要睇成績啦!佢唔係咩名校,但教學理念好,好特別o甘wor(以上純個人意思)
你選私小定派位呀?
joebaby 寫道:
Hokkaido,

Hi, 可否問問你的校長朋友淩月仙升小一派位好嗎?  因有人說呢間幼稚園好, 但又有人說唔好, 攪到我唔知報唔報好. Tks.

Charlotte_mom,

Same situation as you, the older apply P1 and the younger apply K1.  Would like to know

"靈糧堂(純粹係"江湖地位"問題), 但最近聽左好多negative comments, 我又有d hesitate...."

grateful if you can share the details.

Thanks.

Chelsea

03baby:
你講緊係咪明愛聖方濟各呀? 呢間學校好少人提, 你可唔可以報多d料呀

Hokkaido:
唔該哂你報料呀!  我都會試下報淩月仙.

my friend is a kindy's principal. She said that the teachers of caritas in caine road have the best quality.

Hokkaido,
唔好意思, 小女病左, 今日好番9成喇
mt bulter skh好正呀
空氣好, 青山綠草, 只係多蚊虫d, 樓梯多d (因它依山而建, 草地仔與草地仔之間有long & narrow stairs) 有草地仔, 雖然唔係好大, 但就好有外國d屋仔feel, 少少舊, 少少亂, 好多details 但又好warm, 會好開心.
鐵鋼果間就整齊d, 一切四四正正, 有大操場.
老實講, 如果我住近d mt bulter, 一定係選mt bulter, 環境實在係正d呀 ma.
兩間教材同syllabus一樣, 同樣今個weekend 要 apply 啦, 兩者只可選一, 要唸定啦.   

mymelody2003, 我都報左凌月仙呀!你去交form時個staff會問你想唔想而家參觀下學校,我個日係校長自己帶我兩公婆參觀仲好詳細咁介紹學校的方針和教學方法。

hi hellolanlan,

見你說禮賢幾好,想知是在那香港那一區?
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

醒目開學勳章 王國長老

chelsea
抄出黎既:
9)銅鑼灣靈糧堂幼稚園:校舍設備唔錯、主任 &校務處職員態度麻麻、戶外活動地方唔理想、為一間創辦多年的學校、與啟思、嶺南同樣採用晶晶出版社的教材、程度較淺
面試過程:由2位家長陪同入課室,每間課室有2or3個小朋友,每個小朋友由一名老師負責,課室內放了不同的玩具,例如:煮飯仔、車仔....,由小朋友自行決定選擇哪樣,然後老師再由小朋友所選擇的玩具中入手問問題;見完老師後,大約10個小朋友連同家長,會到另一間課室與校長主任見面,校長未到課室前,會由2位老師帶領小朋友唱歌。
結論:於交報名表前,本人帶同囡囡前往參觀學校,到校務處詢問,職員態度麻麻,我企左好耐,表明想參觀學校,他們都好似見唔到我一樣,當時為下午班放學時間;最後,由一位主任帶領我參觀,但佢只自顧自行,完全唔理我我與囡囡跟在她後面,到行樓梯到下一層時,囡囡行得慢又跌跌碰碰,她見到亦當見不同一樣!但課室內的老師就微笑、點頭打招呼,感覺很好。當日面試時,囡囡於課室內完全唔答老師問題,每樣玩具只係碰一碰;到另一間課室時,因為要等候校長,老師同小朋友唱左一陣歌,但其間就不停提醒小朋友,一陣校長入黎,要安靜,給我的感覺是,好像很怕校長似的....到校長入黎後,其中一位小朋友於12月出世,校長睇一睇報名表,當眾同該位家長講,因小朋友屬細仔,當眾叫她下年才帶小朋友黎面試....最後,小朋友一個跟一個到校長前說再見,囡囡全日就只係說了這一句再見;最後,囡囡被取錄為下午班學生。

我都識人讀llc, 又係讀完k2走左, 原因一樣, 話太多學生, 俾唔到關心小朋友
所以我都頭赤呢...
你大仔(女)考小一點呀? 我個女考hkuga得waitlist, 傷心死我呀, 而家積極"補鑊", 睇下有無得救
真係唔得既, probably會去st. clare's喇

Cyrus:

我今朝交左表呀, 個校長好詳細咁介紹學校及帶左我去參觀, 呢間學校係活動教學, 我有d驚佢地的課程對小朋友讀小一時跟得比較困難, 因為佢地唔會有太多字要寫, 主要啟發小朋友思想方面, 本人覺得小朋友讀 k1 至 k3 時應該係enjoy 個學校生活, 太早學習寫字做功課會令小朋友太大壓力, 所以我buy佢地呢個concept; 但係全統教學的幼稚園會比較注重寫字及守規矩, 對讀小一時比較容易跟上, 呢點真係好矛盾, 你有沒有考慮過這個問題呢? 八o黎聽下好嗎   

mymelody2003, 我同你擔心的一樣,講真香港的小學90%以上係傳統教學。但係我hubby就好buy凌月仙的教學方法,佢成日話小朋友讀書最開心的就係幼稚園個幾年,話咪等佢開心d喎!係喎,可能我今朝見到校長帶住兩個媽咪參觀,唔知係咪其中一個係你呢?因為我個仔係凌月仙返playgroup架!

Cyrus:
我今朝8:30pm 巳經到左交form, 跟住睇校舍 around 9:15巳離開了, 而且我一個去交的;  佢地今早巳經約埋我interview時間11月5日了, 你呢??
仲有呀, 我諗大家考慮的問題係一樣, 如果升讀小一時跟唔上就麻煩了, 到時小朋友的壓力咪仲大??

另外, 想請教各位媽咪 "明愛淩月仙" 同埋 "明愛聖方濟各(堅道)" 哪一間比較好d? 係咪2間的教學模式係樣? 小一派位時多數會派往哪幾間學校呢??   
‹ 上一主題|下一主題