用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀... ...
樓主: Fionyiu
go

有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀... [複製鏈接]

Re: 有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀...

Hi, 咁多位靚媽咪你們好?

我囡囡亦係今年8月入讀K1(小西灣迦南), 我都係貪佢唔駛搭車行過去,而且環境的確係唔錯,不過,唔知教學方式好唔好, 有無人可以講比我知,聽人講九龍塘個間幾好(因為係國際學校),唔知呢間點樣,希望可以同大家交流一下意見!

TszWaiMum,

hi.  迦南程度都幾高, k3已有小一程度.  如果你想知更多info, 你refer我地之前既留言啦.   
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Hi vvbb,

咁啱嘅! 我仔仔都係黃組, 返上午班, 我住長沙灣, 都報咗school bus, 大人唔可以跟車? 但我問過學校, 佢話如果school bus有位, 頭一個星期可以跟車, 等我再問下先!

vvbb 寫道:
Hi...all...我都幫我囡囡報咗迦南讀n1, 收咗佢係黃組, 你哋咩組ah??

D. Fish,
same with you....live in Homantin & take school bus...其實好近, 但係唔明..why the bus charge $640 per month!

想問吓你哋報咗 school bus 的, 係咪9月先開始...因為1st  month 返學時間好短, 仲有人陪 (我問過school bus  黃生, 佢話大人唔可以跟車), 所以1st month我唸住搭的士!

小西灣迦南收

hipo,

點解仲要諗呀??

[quote]
hipo 寫道:
小西灣迦南收
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

版主

dear all,
我仲未知我BB係咩組呀!

請問kln kong n1 幾錢學費一個月?同埋交幾多期? 有d乜野雜費?

thanks!!

tsm,

Kowloon Tong branch's school fee is HK$2600 per month. The misc. fee is about HK$1800 per year.

[size=large]7月9日10:00a.m.
~九龍塘迦南N1新生家長會   會見到你

版主

vvbb,
我個囡囡出年一月先返n1, 咁係咪冇得去新生家長會架??

VVbaby,
係for 今年8月開始的N1...

Hi 各位媽咪,

我今日去藍田迦南interview, 地方好, 好清潔, 我囝一到就同所有老師揮手而且仲好開心笑tim.  想問妳地interview完後老師係咪會送公仔比小朋友, 定係個老師淨係比我囝呢?  overall我囝interview時都唔錯, 不過就唔肯講野, 但做指令就alright! 希望收我囝啦, 因我中意迦南有n1 & k1唔洗轉校!

平讓:迦南男仔校服 (85%NEW)

迦南夏季校服(幼兒/稚園)
1套校服, 3套運動服
冷氣外套1件
size : 3碼 (即最細碼)

迦南冬季校服
2套運動服 (全冬季只會穿運動服)
冷衫外套1件
size : 3碼 (即最細碼)

幼兒園圍裙 (夏,冬季每天上學必須穿) one size

有興趣, 請pm 我

我都想俾我BB去藍田迦南, 但我BB依家才9個月, 應該幾時apply呢? 因我都中意迦南有n1 & k1唔洗轉校. 另外, 知唔知藍田迦南D小朋友會派去邊間小學呢?

Rosannaau,

You can call to ask the detail, their website have the application form to download!

http://www.cannan.edu.hk/map/map_frame.html

魅力公主 醒目開學勳章

我都諗住畀bb讀迦南, 佢依家 11 個月大, 我想問幾時先可以讀 N1, 我知道, 愛民村, Hung Hom 都有迦南, 唔知你地對呢 2 間學校有無意見呢?? 邊間好啲...

另外, 我想問何文田係唔係有間叫維多利亞, 唔知你哋對呢間有無認識呢 ?

Meisuen,

Many thanks. I will download the application form from their website.  

你去Interview時考什麼呢?  我驚我到時BB會唔識呀?  你知唔知D小朋友多數會去邊間小學架

Rosannaau ,

藍田迦南多數升聖愛德華天主教小學, 聖公會李兆強小學, 藍田循道衛理小學.

n1 interview好簡單, 唔洗驚! 要交$30手續費.  

開頭老師比d玩具佢玩, 叫佢握手, 將玩具比我,  睇佢點玩玩具.  跟住問我佢識自己食飯未, 自己去toilet未, 識講幾多野? 平時中意玩mud? 識聽英文嗎? 我話識, 我叫亞囝示範shake your head, pack up your toys, say bye-bye, kiss bye-bye 佢都做比老師睇, 但老師比隻貓公仔問佢係mud, 佢淨係叫"咪". 最後老師比隻鴨公仔佢, 叫佢摟住, 錫下佢, 亞囝都做到, 唔知係咪咁所以老師送左比佢!

Meisuen,

唔該晒, 可能我BB仲細喇, 佢依家只係9個月,所以你講個D野佢都未識做.       有時有D野佢之前做過, 依家又唔肯做,  真係驚佢interview時會唔肯做, 係就麻煩喇.

Rosannaau,

唔洗客氣! 咁妳打左電話問幾時報名未呀?
‹ 上一主題|下一主題