用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院   [複製鏈接]

cafeva 發表於 21-8-13 19:28
我唔係問你意見。我係問現時點定?

詳細咁就要問大學嘅醫學院,佢地收生係點樣揀學生去填滿學位,下年嘅admission talk應該好多家長問

ABC-DAD 發表於 21-8-13 18:22
Preclinical 嘅三年壓縮到2年,白老鼠(包括教職員)讀嘅反肚,教嘅做嘅反眼,大家都同友好講幾難頂,想有U ...

Enrichment year係一個關鍵嘅原因。加上梁院長見17年收DSE生超過7成,喺INFO DAY就話會收75%DSE生,跟住無以為繼,而家成日俾人翻炒出嚟講。

中大醫科比初期收多咗DSE生都有客觀嘅因素,多咗人選3X+M喺選擇2間醫學院時有更大彈性。

隨著考生少咗,19年醫科學位多咗,即使MBBS由4C+2X轉BEST6都改變唔到,面試形式轉MMI衍生另一個不明朗因素,好難怪人轉投中大。

36分呢個底線好難再放鬆,按中大計7科Min係40vs36,如果降至35分咪有機會連6科Min都輸埋?

醫科我女無能力啦,齋吹水啫。

October. 發表於 21-8-13 19:44
有8科亦有7科。

這個當然~~~

mcl203 發表於 21-8-13 19:43
有啲8科㗎嘛~~~
有8科亦有7科。

October. 發表於 21-8-13 19:42
博果啲中文3-4果批。

有啲8科㗎嘛~~~

mcl203 發表於 21-8-13 19:38
仲要提下,6科35,7科可能係40,已經被CU執走咗~~~

博果啲中文3-4果批。

Poyau 發表於 21-8-13 18:46
據公布推算36+有4成以上入醫科
如收35分 當中⅓讀醫 應可達75%

仲要提下,6科35,7科可能係40,已經被CU執走咗~~~

Poyau 發表於 21-8-13 18:46

咁原本收緊35,果D學科點算?~~~

chickchick 發表於 21-8-13 15:50
你問我意見?我會覺得唔好淨睇分數35分,最好就係睇晒d 食力科目,例如chem bio +eng 有得排隊頭(當然要 ...
我唔係問你意見。我係問現時點定?

chickchick 發表於 21-8-13 18:20
我唔係好識睇,不過,係咪即係唔洗收好多“特選35”都夠填夠75%咁解?因為我見如果收12x 同 18x 比較,都係 ...

530 x 75% - 321 = ~77 (A)
36/35/34 710 ÷ 3 = ~237 (B)
(A) / (B) = 32.5%

回覆 ABC-DAD 的帖子

而且,有好不少nonjupas都係 dual-curriculum的local school 讀書。
所以都係同一批人。

LingChiBaBa 發表於 21-8-13 15:47
按#16樓嘅資料,點解MBBS喺18年DSE收生突然減少呢?
Preclinical 嘅三年壓縮到2年,白老鼠(包括教職員)讀嘅反肚,教嘅做嘅反眼,大家都同友好講幾難頂,想有U life,考慮下中大啦。
加上GPS嘅引力,點都會有幾十人去報,局面就係大家見咁啦。

事實雖然有各種學制申請人,但2間醫學院都畀到不同選擇本地學生,我係咁覺得。
無浪費到社會資源。

Poyau 發表於 21-8-13 17:48
36+推算為687-789人(1.4-1.6%)

全體考生 49,976
我唔係好識睇,不過,係咪即係唔洗收好多“特選35”都夠填夠75%咁解?因為我見如果收12x 同 18x 比較,都係爭60人。60人有心執下揀下唔係無得執。呢樣我同意嘅。
但jupas又肯俾人先改來後改去,用放榜後分數做選擇,好難扣門啦。大學都好難被說服到嗰班35係真心,拎35都未必敢搏放A1因為唔係“36必收35必收”,我見人地講報小學都要1-1-1先扣得門。

咁或者下年有改善,講35可能收,叫人放A1以證誠意。等幾個月後有無甚麼“新計法”, 只可以係咁。

你問我意見?我會覺得唔好淨睇分數35分,最好就係睇晒d 食力科目,例如chem bio +eng 有得排隊頭(當然要 ...

35同36分學生能力應分別不大
35+人數少於全體考生2.15%
與IQ測試130+比例相若

fatman69 發表於 21-8-13 15:47
相信係今年IB果邊太多CO,所以影響到DSE收生。

其實關係不大,HKU medic 有265位,我諗大家都唔會信響8/12之前會有很多(e.g. 200-300)non-jupas CO放咗出去。現實係8/12 Jupas result後 DSE那批除咗少數appeal成功外就唔可能再收。咁亞梁院長只好從non-jupas 如IB 或 A-level去收夠人。
我意思你係DSE夠36分係唔會比其他人影響到你個醫科位。

chickchick    發表於 21-8-13 18:21

回覆 b3410 的帖子

其實,好多non jupas學生係有考ucat/bmat,甚至pgrad去考mcat,ucat/bmat中大要求成績都係跟貼當地UK分數。hku話optional,中大係要交。所以佢地收nonjupas係多邀請有考呢類試(高分)去面試的。

當然有學生無考或佢考得唔高分而唔交呢個成績上去。
但高分/超高分人絕對唔少。

jaycee_mami 發表於 21-8-13 08:00
請問 36分, 是佔全體考生的幾多 %?  謝謝!

36+推算為687-789人(1.4-1.6%)

全體考生 49,976
達3322+33
最佳6科 人數(%)
40+ 163 (0.33%)
37+ 554 (163+391) (1.11%)
------------------------------------------------------
36+ [687-789] ([1.37-1.58%])^
35+ ≤1,072 (554 + 518^^) (2.15%)
------------------------------------------------------
34+ 1,264 (554+710) (2.53%)

^ 假設各分人數繼減 36分133-235人
^^ 最佳6科35+ → 最佳5科最少30分

2021年文憑試放榜 (附加資料) (p.3)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Additional_Information.pdf

jaycee_mami    發表於 21-8-13 20:33

其實我覺得如果醫科咁搶手,多了各種學制,各種升學途徑的同學去申請,不如參考外國做法,加一個醫科入學試,例如美國考MCAT,澳洲也有,UK也需要考UCAT/BMAT,篩選出真正適合讀醫科的同學。DSE收生分數也可以降低到一個合理分數,因為有些同學雖然分數唔夠,其實本身適合讀醫科。
也可以避免錯配,即係高分,不過不適合讀醫科。

不過,對兩間大學的要求就高好多,行政手續也多好多,唔知EDB是否可以幫手做?

因為培養一個醫學生成本好高,錯配的話好可惜。

cafeva 發表於 21-8-13 13:54
整體學生少左但係學位無少到. 最後果D位比咩人係點定?

你問我意見?我會覺得唔好淨睇分數35分,最好就係睇晒d 食力科目,例如chem bio +eng 有得排隊頭(當然要第一round都有填jupas A1)去邀請interview,填多些位。

如果講jupas呢邊,我自問係好honour 用考試(指標性較強的科目)去篩選和選擇中學last 3年有亮麗CV的全面學生。不個而家制度係咁死板,都無奈。non jupas大學有絕對“執仔”權,佢地可以review case by case。

我係覺得有d 35分嘅學生係同36嘅能力唔會有大分別。佢而家去加乘**分數係有用,但如果佢可以再列出咩科先可以加乘,我覺得有部份best 6 35嘅係可以加乘後收埋佢,收得更匹配。

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:48
有時真係唔明梁院長點諗....
承諾咗收75%DSE生咪收75%囉,難處係邊?
你收75%DSE生, 本土為先, 肯定政治正 ...

按#16樓嘅資料,點解MBBS喺18年DSE收生突然減少呢?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊