用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-4-13 21:55
我覺得你老師的建議好好,但必需揀番最少1間B3a中學响最後,道理與B1生也會填B2a中學响已選填之 ...

請教一下,亞仔係沙田band2 生,乙1想博鄭榮之或者馬崇,咁之後填滿其餘band2學校,咁之後係咪band3然後band1? 還是可以先填band1最後先填band3? 謝謝!

chanyuki 發表於 21-4-13 16:32
回覆 YmOra 的帖子

小女孩九龍城區B2學生,今日見完班主任佢好保守哋建議,叫我哋唔好咁進取; 乙一填一間B ...

補充多DD,乙1不一定要搏B1中學,若你有心儀嘅才好搏及要看看該B1中學是否真的有機會有位流向B2組別才好考慮選擇,若不,其實揀間好嘅B2a中學以增加"命中率"可能會好DD呢!預祝順利!

小女孩九龍城區B2學生,今日見完班主任佢好保守哋建議,叫我哋唔好咁進取; 乙一填一間B ...

我覺得你老師的建議好好,但必需揀番最少1間B3a中學响最後,道理與B1生也會填B2a中學响已選填之B1中學的後面一樣,只要你確實一定係B2生,咁你最差都只會被派去那第一所B3中學,而你班主任最"正確"的是建議你响填晒B2中學後再精心挑選一些B1中學插在其中,以搏留網之餘,我懷疑唔知係咪同你同小學,當年我校位老師也是這樣教路的,個人認為,的確係好好的方法,以同樣的道理大至用响B3學生樹也可以的。

chanyuki 發表於 21-4-13 17:32
回覆 hkpapa852 的帖子

想請教一下,如果真係以班主任的策略去填表,這樣算穩陣可行嗎? ...
補番一兩間B3係尾會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教一下,如果真係以班主任的策略去填表,這樣算穩陣可行嗎?

我唔認為班主任既建議算保守喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

都無大問題嘅,除咗建議唔填B3中學。九龍城英中夠位,自然令部分2仔上移英中。當B2中學嘅位夠晒派俾2仔,就可以省卻填B3中學。不過,穩陣啲填返3幾間B3中學係尾,更穩陣~~~

小女孩九龍城區B2學生,今日見完班主任佢好保守哋建議,叫我哋唔好咁進取; 乙一填一間B1尾的學校;之後就填本區及他區的B2學校;填晒再搵啲B1冇咁熱門嘅學校嚟攝位,有空位填吾晒的話B3的學校不用填?我聽見佢咁樣講我真係半信半疑⋯⋯我因為自己都不停聽升中講座同上BK學嘢!為何老師的說話和我收到的資訊好似有咁大出入呢?各位請指教

kattylam 發表於 21-4-13 12:40
回覆 gigayan 的帖子

他區借位本來都得幾個位,請問借位的抽法,係點呢?是會在本區抽完了有余位後再抽借 ...

他區位、本區位無分彼此,一齊响"乙部"給抽。

kattylam 發表於 21-4-13 12:40

他區借位本來都得幾個位,請問借位的抽法,係點呢?是會在本區抽完了有余位後再抽借 ...

都係一齊抽,唔會好似你嘅講法,每年KL3都有d他區借位學額,會on list 的。

YmOra 發表於 21-4-13 12:27
唔會喇!年年都有人話B2組別有人搏入到銀禧、丘中和陳端褀,咁B1生又點會入到B2中中。不過,你講得 ...

網上傳聞我唔會信,但見到同學真係咁嘅結果,真係...... 最後好彩佢係有個好好歸宿~ 他區B1A學校,所以佢唔會係B2生。

做好功課最要緊

YmOra    發表於 21-4-13 12:59

他區借位本來都得幾個位,請問借位的抽法,係點呢?是會在本區抽完了有余位後再抽借位嗎?例如:借位2個,即是否抽完本區後,最後余兩個位再抽借位呢?

gigayan 發表於 21-4-13 12:15
唔敢講呀,當年同學有派咗九中,就係包底個間,肯定B1...... 所以我一直覺得點排B1次序+包底個間係好緊要: ...

唔會喇!年年都有人話B2組別有人搏入到銀禧、丘中和陳端褀,咁B1生又點會入到B2中中。不過,你講得對的,我也認同乙部頭5係"關鍵",用心機做下功課唔好懶排得靚靚哋,不"進"不"太"多數可以收工離場呢!

YmOra 發表於 21-4-13 11:34
彈到幾米外仲係企响B1個區間咪得囉!

唔敢講呀,當年同學有派咗九中,就係包底個間,肯定B1...... 所以我一直覺得點排B1次序+包底個間係好緊要

KL3雖然可以「盡博」,但並唔係乙二、三、四、五按喜好排d無可能嘅學校(當然大膽嘅可以賭嘅)

gigayan 發表於 21-4-13 09:54
呢個係我諗到係KL3導致碌到好後的排位嚟嘅...... 真實唔好咁排啦,一個唔好彩彈到幾米外
...

彈到幾米外仲係企响B1個區間咪得囉!

小鹿揀學校 發表於 21-4-13 10:13
都係, 印象中你好似 自行入上智, 但上智冇明示暗示, 照計冇理由咁博

當年無咁博,揀完乙一之後都係正常改旅港、黃芴南、銀禧

高達紅色 發表於 21-4-12 10:57
其實個制度就係肯定band 1 就應該盡填區內英中,相信教育局嘅統計,一定預留足夠英中學額於區內。如果唔係 ...
首先需要相信既係教育局嗰啲係官員,正常情況下唔會改變個既定既制度。
佢哋既目標只係:第一,提供足夠既中學學額,唔理好唔好,最緊要係夠;第二,提供足夠既選擇,你起碼填到30間。其他野官老爺話最好唔好煩佢哋。
官老爺亦唔會要啲中中開英文班,既定既制度係自動既,你夠多前40%就俾開,你開唔開官老爺亦唔多理。

gigayan 發表於 21-4-13 09:54
呢個係我諗到係KL3導致碌到好後的排位嚟嘅...... 真實唔好咁排啦,一個唔好彩彈到幾米外
...
都係, 印象中你好似 自行入上智, 但上智冇明示暗示, 照計冇理由咁博

小鹿揀學校 發表於 21-4-13 08:59
除非對 mcs有情意結,否則我會擺 曾肇添 上 乙一,
MCS 位少, 但好多死硬派家長會放乙一,

gigayan 發表於 21-4-12 10:19
我當年都係盡填b1,但乙一揀咗一定要乙一揀嘅學校,之後就填乙二至五有機會入嘅學校。

盡填,有些人係諗
... 盡填,有些人係諗住咁嘅......  

乙一 MCS  
乙二 迦密
乙三 華英乙四 St Mary (借位)
乙五 培正
乙六 QES (借位)
乙七 曾肇添 (借位)
乙八 民生
乙九 保一 (借位)
乙十 旅港
乙十一 何蔭棠 (借位)
乙十二 黃芴南
乙十三 銀禧
乙十四 聖家
乙十五 聖Rose
乙十六 德愛 (借位)
乙十七 循道 (借位)
乙十八 丘佐榮

除非對 mcs有情意結,否則我會擺 曾肇添 上 乙一,
MCS 位少, 但好多死硬派家長會放乙一,

曾肇添 成績不比 mcs 差, 位又更加少, 但對九龍城家長來說比較冷門, 又要跨區, 反而可以一博...

利申: 當年擺曾肇添非常非常前

Btw, 除非時運高, 否則我估估吓最終可能碌入去培正

再嚴謹d , 可以剔走乙三華英, 因為絕對冇可能, 其他順延寫上一格

‹ 上一主題|下一主題