用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
樓主: smalleatb
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

請問會唔會有open day或類似活動,等我地可以了解下呢間學校?

黎緊11月4號就開始派表啦,請問有經驗既家長,洗唔洗第1日就去打蛇餅呢?又大約幾月interview呢?

最後,想問大家,係咩原因揀呢間學校呢?

thx ~~~

非常有同感!!!

又一村, 我地真喺好喜歡. 因為. 小朋友喜歡. 呢點已經好重要! 每天見到他們笑著上學, 笑著放學, 這學校適合我的小朋友嗎? 已經有答案!

相信所有學校都好,只不過是合唔合適. 合唔合自己心水, 每間學校都有辦學宗旨,理念, 相信每位家長必定了解清楚才會選擇同安排小朋友入讀!  

又一村一路都比我印象喺尊重家長的. 他們知道家長緊張小朋友, 所以. 他們的安排都為著家長安心的方向去做!呢點喺難得的. 同樣. 我地都尊重學校. 因為. 家校合作. 喺雙向的.  他們事實真的做得好多及好好了! 當然. 每件事情都可以有唔同方法會再做得好d. 但要明白, 任何事, 都唔可能有100%完美. 亦沒可能fulfill 到所有人. 所以. 好多謝學校! 學校同老師真的做得好好!!

和平和諧對我來說是最重要的, 如果學校裡沒有了和平, 我會難過和惋惜!

小朋友喺成長過程, 會不斷學習, 會遇到到好的, 亦會遇到唔好的, 好的, 要多加欣賞, 有挫折, 要感恩得磨練, 凡事多點從欣賞角度去看, 所有人和事都會更美好! 學校遇到什麼, 我們控制不到, 只有父母的天大責任, 給予小朋友的教導,牢牢幫他他們建立的正確的價值觀、分辨是非之心和對抗抑境的能力, 扶助他們成長。

原帖由 auen 於 09-6-22 03:41 發表
又一村差唔差真係見仁見智,由報名到面試到交費,都去過幾次,我就覺得又一村幾好,就連門口"噴消毒搓手液"的男職員都好nice!仲有,我個女面試完後已"愛上"這校,仲周圍話俾人聽:"我返又一村學校"添 !見佢IN完咁開心已經足夠!

之 ...

Teacherkg,你講得好有道理。

原帖由 teacherkg 於 09-6-22 17:14 發表
睇完好感動,如果所有家長都係咁諗就好了!

近年來,有些家長十分重視子女的評估成績,家長緊張子女的學業成績當然很正常,但有些家長會對老師給的成績表示不滿,覺得我的小朋友是很叻的呀,為什麼成績表上會有b grade或c  ...

睇完好感動,如果所有家長都係咁諗就好了!

近年來,有些家長十分重視子女的評估成績,家長緊張子女的學業成績當然很正常,但有些家長會對老師給的成績表示不滿,覺得我的小朋友是很叻的呀,為什麼成績表上會有b grade或c grade,應該全部都要是a grade,我要用來報考小學的呀!

於是,有些家長便會回校向老師和校長投訴,強烈要求老師改分,一定要改到a grade為止!

我真的覺得這和無理取鬧有什麼分別?成績表上的分是根據小朋友平時的行為和功課等表現來評定的,當中當然會和其他小朋友比較拉curve的麻,作為家長的理所當然會覺得自己的子女是最好的,但所謂一山還有一山高,整間學校這麼多學生,一定有一些小朋友會比自己的子女表現更好吧?這是很正常的事,為什麼家長不能接受自己的子女在某些方面比較弱,卻本末倒置地要求老師改分?

每個家長都想小朋友得到a grade吧,但自己對成績不滿便走來投訴,那麼誰人喜歡取c grade?那倒不如不用測驗評估了,學校只需要簡單地將所有成績列為a便可以了!

作為家長的不能接受小朋友的不足之處,欲蓋彌彰地強迫老師掩蓋子女的問題,小朋友有樣學樣,便會自大地覺得自己最好最叻,自己的成績表上全部都是a grade呀!更會看不起別人,學父母的做法要求別人去滿足自己無理的要求,不滿意的話投訴呀大吵大鬧便可以解決問題了!

所以,家長的行為如何,小朋友必定會學,如果家長想自己的子女是一個有禮貌,懂得尊重別人,有規有矩的小朋友的話,自己便要以身作則,家長對老師沒有禮貌,罵老師,小朋友看到都不會去尊重別人!

幼稚園是小朋友學習如何做人的重要階段,這個時候不教,又或者灌輸一些錯誤的知識給他,他將來都會是如此!發現有問題才去教嗎?到時便遲了,所謂3歲定80,這個時候不好好去教難道等他成人才教嗎?

有些學者覺得,現今的社會不止小朋友要入學讀書,連家長都需要入學,不是學如何教養小朋友,而是要家長學基本禮貌,如何待人接物等東西,聽後真的很悲哀但又很認同呢!

好!好讚成你所講既野。教養好孩子,責任幾時都在家長身上,而唔係任何一間幼稚園可以幫家長教哂既。

原帖由 auen 於 09-6-22 03:41 發表
又一村差唔差真係見仁見智,由報名到面試到交費,都去過幾次,我就覺得又一村幾好,就連門口"噴消毒搓手液"的男職員都好nice!仲有,我個女面試完後已"愛上"這校,仲周圍話俾人聽:"我返又一村學校"添 !見佢IN完咁開心已經足夠!

之 ...

之後IN過聖羅撒就好唔OK(校舍相連小學部都比又一村細3倍),d先生真係唔笑架!(搞到我仲驚過阿女!  )又唔知邊個係校長?!(可能佢地IN到好攰啩!但幾假都應該歡迎下個小朋友啦!)前後唔夠15分鐘就IN完請我地返去等消息!仲要我個女面試完本來已離座,但就突然返轉頭將玩過的玩具放番落個籃度,我自己都忍唔住讚佢"乖",但個老師就望了一眼,只係講咗一聲"唔"加一下點頭(注意:仍然無笑!:-x )之後問返阿女,佢都好似唔知做過咩咁!結果佢地唔收我個女......我仲開心,因為可以叠埋心水入又一村!唔洗煩!又唔洗俾多次留位費! (因為一開始我同我老公已定了2間較喜歡的兩間去IN,費事到時間間都收而頭痕!)

其實老師都係人一個,做家長的成日事無大小都"反映意見"的話,我估個老師唔多唔少都會發洩在小朋友身上,咪對佢衰D或者無咁注意佢囉!RIGHT?加上我自己湊一個已經覺得唔容易 ,一個老師要湊起碼10個仲要"唔鬧得",都咪話唔辛苦!

仲有,小朋友犯錯係人生必經階段,俾人教訓下都唔係咩大問題,起碼俾佢知道唔係人人都會贊成自己的做法,唔係個個都會錫哂自己!若果太保護佢地,只會令小朋友越來越自大,睇唔起人!近幾年成日新聞話小學教師打學生,其實可以想像到d學生有幾衰而以令老師"出手"?!唔通d老師無端端會鬧人打人咩?你估佢地唔怕無得撈咩?!

當然,若因老師失職而令小朋友身心受損另計!

希望黎緊响又一村會遇到"知書識禮"的家長!:loveliness: 路係我地揀既,仔女係我地自己生既,教導子女係我地做家長既本份同責任,而唔係交哂俾老師囉!
[fly]:P:P:P[/fly]

My son is now studying K2 full day, I don't think YYCS so poor.  The teacher are nice and my son love sharing me what happened in the school.  His school life is definitely happy.  

I believed that some parent may have over expectation to their child, as well as school.  I just want my son has a healthy & happy school life in the kindergarden stage.  Good starting is important.

I haven't been on BK for quite a while and I am also shocked to see this topic.

My son is studying at YYC K2 now and I personally think this school is very ok.    He is always happy when he returns home.  He also has good initiative to complete his homework and tasks.   Teachers and school facilities are fine from my opinion.

I agreed that at their age, to help them to grow into a kind-hearted good person is much more important than giving them a lot of academic content.  YYC can do this.  Also, we still have lots of time for academic developments.   

Frankly, I think things that they are learning now are appropriate and sometimes out of my expectation too.   I sometimes wonder what those so called famous schools are teaching. I remembered I once joked with one of the parents that it seems there aren't much changes to the content or syllabus at university and sometimes I don't know why in Hong Kong, small kids like them have to go through so many age-not- appropriate content but as a parent, you just can't help it.      

I also agreed with some moms here that parents should know what they are looking for.   Choose the one that you feel comfortable with la.

I remember you. You introduce the  青田圖書 for me. It is a very useful and excellent book. Thank you very much. My son enjoy his school life because he likes teacher to praise him. But now, we are trouble on the other thing. You know that the P1 interview will be hold at end of this year. Would you share your experience? How about your son?  Thanks:D

原帖由 wangwangmei 於 09-5-4 10:41 發表
Absolutely agree.  

My son is a YYCS graduate.  Both my son and I love this school very much.  I am planning to let my younger daughter to study also in YYCS.

kkk2000, do you remember me?  We have c ...

簽名被屏蔽

我問人攞咗九龍塘某名校既書本, 用黎教阿仔去補YYC學術上既不足, 幫阿仔容易適應小學既程度.

原帖由 kkk2000 於 09-4-30 00:12 發表
實在太耐沒到bk, 估不到看見這個驚訝的topic, 我一定要發表下. 我是K2家長, 原來今年有一些麻煩的K2家長, 我實在不知情 , yyc是一間對小朋友很有耐心, 細心, 關愛的學校,以我小朋友為例,如果在學校發生一些特別事,例 ...

回覆 # 的文章

實在太耐沒到bk, 估不到看見這個驚訝的topic, 我一定要發表下. 我是K2家長, 原來今年有一些麻煩的K2家長, 我實在不知情 , yyc是一間對小朋友很有耐心, 細心, 關愛的學校,以我小朋友為例,如果在學校發生一些特別事,例如在學校跌倒,或者生病,老師會打電話到來了解或通知家長。而在每一次有家長參與的活動中,每每發覺老師們很有Team spirit,感覺到她們是一個整體的隊伍。而且一班中有兩個班主任,多數由一個舊老師去帶領一個新老師去照顧,所以難免有一些參差,但整體來說我仍會覺得可以用"好"去形容。至於學術方面,可以用”較一般深小小”來形容,當然如果與九龍塘某些學校來比較,很難比下去。正所謂針無兩頭利,如你要求學術水平高,但又要注重學生品格的培養,真的得困難,你要作一些取捨。所以最終取決家長的要求,雖然當年有九龍塘某些學校收我的小朋友,但我仍揀選小朋友在品德上的培養較為重要。

我記得呀, 不過記得id only haha....

原帖由 schau28 於 09-4-9 15:39 發表

Hello winwin,
唔知你還記得我嗎?? 0610 焯然媽咪, 囝囝都將會入讀又一村k1, 不過是半日...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

又一村冇N1架

Hello winwin,
唔知你還記得我嗎?? 0610 焯然媽咪, 囝囝都將會入讀又一村k1, 不過是半日...

原帖由 winwin815 於 09-4-6 22:12 發表
一早己有bk mami mention過佢地無早餐比小朋友食架啦, 所以呢方面我有心理準備, 我覺得咪食個包囉, 我地細個都係咁架啦

一早己有bk mami mention過佢地無早餐比小朋友食架啦, 所以呢方面我有心理準備, 我覺得咪食個包囉, 我地細個都係咁架啦

原帖由 jojoplanet 於 09-4-2 16:53 發表

咁阿仔都要食少少野先返學添....

我朋友個仔讀victoria..佢都話又一村好抵..

你小朋友上英文堂學得好唔好呀..
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原帖由 szenam 於 09-4-2 15:14 發表
大約十點幾...有麵包,餅乾,粥,貝殼粉,通心粉,成日唔同!

咁阿仔都要食少少野先返學添....

我朋友個仔讀victoria..佢都話又一村好抵..

你小朋友上英文堂學得好唔好呀..

‹ 上一主題|下一主題