用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)
樓主: melaka
go

九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)   [複製鏈接]

melaka 發表於 23-8-10 21:38
如題,兩個offers,唔知點揀。

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習 ...

"太太右眼視力衰退、冇工作兼poor time management"

你都講得好明顯, 應該係TSL 啦...

BTW, 你說POOR TIME MANAGEMENT, 是指女兒還是太太?

APS 啦。小學階段,學好啲。by the way, 學樂器,係去學習,唔係要天份。無人樣樣嘢天生叻,唔學就識,小朋友係咪應該趁早改善自律或者其他質素,學校環境係其中一個地方可以迫小朋友改善不足之處。

melaka 發表於 23-8-12 07:43
回覆 Liverbird 的帖子

經歷過York呢D咁商業化嘅幼稚園洗禮, 我會特別小心, 所以錢絕對係我嘅一個考量因素 ...

比較好奇, 你地又讀私立幼稚園, 又揸車送佢返學. 點解會concern 一年學費+雜費 9萬.  (York 一年都唔平啦, 養架車都唔止啦)

positano 發表於 23-8-15 13:24
記得我小朋友在TSL小三、四時是普教中,連默書都普通話喎⋯⋯到小五、六就大部份廣東話,所以兩者都有。

...

校隊training有額外校車可以另外付費坐,不過路線選擇就冇正常放學時間咁多就真。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 23-8-14 00:08
TSL中文係粵教,係普通話堂先用普通話喎。
每年係兩測兩考先真。
冇乜project、勞作嘢要家長插手,除非家長 ...

記得我小朋友在TSL小三、四時是普教中,連默書都普通話喎⋯⋯到小五、六就大部份廣東話,所以兩者都有。

樓主個case好啱TSL, 低年級老師對坐唔定學生好有耐性。而且地點方便好重要,小學好多課外活動,校隊training ….未必可以坐到校車。

回覆 melaka 的帖子

麻木左?咁上其他興趣班會表示開心嗎?如果其他班會開心,但暑期班無特別感覺都可能反映左喜好

melaka 發表於 23-8-10 21:38
如題,兩個offers,唔知點揀。

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習 ...
“專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份“别选APS。大班教学,小朋友要很有节制和受教才行。
读APS不学乐器的话,又会变成浪费。
加上住得近TSL,TSL那么难考都有offer, 当然是TSL啦。

回覆 boyboobee 的帖子

原來係粵教中.
我見佢網頁寫以粵語及普通話為教學語言, 真係唔講都唔知實際粵/普比例.

樓主仲未決定到咩?

回覆樓主:

TSL中文係粵教,係普通話堂先用普通話喎。
每年係兩測兩考先真。
冇乜project、勞作嘢要家長插手,除非家長自己技癢。
TSL其實學校對家長冇俾壓力,除非家長自己俾壓力自己啫。

Aps 出名早上堂, 校車一般都7點前上車

回覆樓主:

Deleted

kissis 發表於 23-8-12 16:55
小朋友考到呢兩間,相信媽媽一定付出咗好多,而且好清楚小朋友適合D咩,如果之後都係媽媽跟,建議俾媽媽決 ...

已經唔淨係錢嘅問題,而係亦影響到駕駛安全及小朋食早餐。希望我太太之後作出理智嘅泱定。

keikolau 發表於 23-8-12 19:17
你女女已經上過APS小一適應班,有冇問下佢意見?覺得在APS讀書開心嗎?
我有問過個女學左咩,好玩嗎,但佢對APS適應班好似冇乜特別興奮或開唔開心,可能自小已經經常四處奔走學E樣果樣,變得對學習機基構或考場麻木左

melaka 發表於 23-8-12 07:18
回覆 寶力加 的帖子

我個女都啱啱上完APS適應班, 兩日前TSL先通知waiting有位去要留位註冊 ...

你女女已經上過APS小一適應班,有冇問下佢意見?覺得在APS讀書開心嗎?

小朋友考到呢兩間,相信媽媽一定付出咗好多,而且好清楚小朋友適合D咩,如果之後都係媽媽跟,建議俾媽媽決定。經濟方面共同承擔,媽媽返份 pt 其實都cover 到到。

其實學費支出係重要考慮,又唔考慮九龍城校網,陳守仁已是最佳(唯一)選擇。要跑升中業績的小學,校園生活小朋友活潑極有限度⋯⋯

-TSL唔係真嘅普教中,七八成時間係粤語上課。

-勞作無乜,是但做無人理。

- 無你想像中咁開放活潑,校規唔嚴,但唔係國際學校

睇完覺得樓主都有少少經濟壓力,我係你會選Tsl

Tsl好少人參加中學派位,大部分係直資或自行收左,老師都唔buy統一派位,所以升油尖旺區唔多

melaka 發表於 23-8-12 11:39
太太都好buy TSL學生英文非常presentable, 但因為個女非常容易受外在環境或同學影響,太太比較擔心個女在T ...

誤會了,open day見到的project 習作大部分是分開不同長假期做,主題涉及中英數常,中英主要係讀書報告以特別形式做出來,每年都唔同,目的讓學生不再做沉悶的報告,改以創意有趣的方式做,數學及gs題目就涉及所教課題做專題,全部不計分的,只需放假後交,然後老師在堂上叫學生present及揀最好的作品,學生會得到禮物及學校證書。
你可以做得好核突照交都唔會有事最重要係小朋友的創意。當然好多家長唔忍心都會幫手。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊