用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校開始爆Covid-19應該繼續留喺宿舍或暫時搬走? ...
樓主: scso
go

[英國] 學校開始爆Covid-19應該繼續留喺宿舍或暫時搬走?   [複製鏈接]

wloi 發表於 20-10-12 18:54
我女話大學宜家有50+ confirmed cases...不過不停學,頂得順的就照上課 (得 tutorial 係 face to face)... ...

你意思頂得順就照上課是指已經有病徵的同學仍然可以上face to face lesson?

希望你女兒快啲好返,take care!

smileybebe 發表於 20-10-12 20:44
蓮花丸點樣架? 似藥丸? 似麥提沙? 似保濟丸?
我覺得係膠囊,我只係飛盒,無開過錫紙來睇

sunny.moon 發表於 20-10-12 19:21
蓮花丸真係咁得?   我見說明書好似要跟療程食?! 呢度jm教路我都買咗 5pack畀囡囡帶去睇門口(大吉 ...

蓮花丸點樣架? 似藥丸? 似麥提沙? 似保濟丸?

wloi 發表於 20-10-12 20:19
佢除左食野,在外都戴住口罩。如果真係中左,都想唔到點中。

煮飯嗰個有COVID-19 咪有機會中囉

katrinafu 發表於 20-10-12 19:15
祝阿女平安沒事呀 , 多飲水,帶口罩和洗手 。
佢除左食野,在外都戴住口罩。如果真係中左,都想唔到點中。

llmom 發表於 20-10-12 19:12
有冇帶埋電子探熱機過去,叫佢探吓體溫。
無呀,行李pack唔落。不過佢一陣會出去買,同買定d乾糧。佢樓上個男仔話辛苦去左做 test...希望只係感冒啦,唔係就連累 household其他8個人要隔離。
我女話,都唔少同學以為中左去test...結果negative...發現只係感冒。英國凍,大部份人又唔戴口罩,都好易感冒。
我同佢家姐呢幾日都會不停問候佢。

我女話大學宜家有50+ confirmed cases...不過不停學,頂得順的就照上課 (得 tutorial 係 face to face)... ...

蓮花丸真係咁得?   我見說明書好似要跟療程食?! 呢度jm教路我都買咗 5pack畀囡囡帶去睇門口(大吉)。
大家無事  

祝阿女平安沒事呀 , 多飲水,帶口罩和洗手 。

有冇帶埋電子探熱機過去,叫佢探吓體溫。

我女話大學宜家有50+ confirmed cases...不過不停學,頂得順的就照上課 (得 tutorial 係 face to face)...頂唔順就休息或者送院。
我女話佢有乾咳,已經兩三日,未試過呢種咳法。 我叫佢不如食蓮花丸。佢半個鐘頭後同我講係乜野來的?好利害,止到咳,人又覺得舒服左。我叫佢唔好overdose...如果感覺良好,下次只食兩粒。始終未食過,唔知身體會點樣反應。不過我只比左3 pack佢。

bbba05 發表於 20-10-9 17:31
一個月前香港才全球最先證實可以二次感染,冇乜可能會有7次喎。有冇相關新聞link?

...

我也覺得應該冇可能。台灣報道,到目前為止,全球只有4個案例病人是再次感染。
https://technews.tw/2020/09/01/first-case-of-coronavirus-reinfection-in-us/

我細女話佢大學剛有人磪診加有懷疑個案。我女個度一個household得幾個人,我女不受影響。不過校方只係通知,今日開始所有非課程活動全取消。但係,不會停課,健康的學生繼續上學,亦無禁止離校出街。

bbba05 發表於 20-10-9 17:31
一個月前香港才全球最先證實可以二次感染,冇乜可能會有7次喎。有冇相關新聞link?

...
要問我大女,係佢講我知

回覆樓主:

中7次? 咁真係由2月中到10月喎,都未死,佢體格都幾強勁

wloi 發表於 20-10-7 17:19
對呀,英國人暫時最高紀錄係中左7次..中左一兩次的,周圍都有

wloi 發表於 20-10-7 17:19
對呀,英國人暫時最高紀錄係中左7次..中左一兩次的,周圍都有
真係好易中好易買餐餸……
唔怪之得佢地當係流感

ricenoodle 發表於 20-10-7 21:53
如果是國際學生中咗,咁佢哋沒有屋企返,會在那裏隔離呢?
英國另一樣唔清楚嘅地方就係,中咗嘅人點先知 ...

同意呀。國際學生要被迫响host family/ 宿舍隔離。但學校又要強調無受影響學生要繼續上課,否則當曠課!驚感染唔返學都唔得!點先可以俾壓力學校開網課?我都唔知應唔應該叫阿仔去上堂!

scso 發表於 20-10-7 19:36
今日收到學校通知照常上課,沒有online,確診學生不是住宿舍在家居隔離,但都擔心有潛伏期只是其他學生並 ...

如果是國際學生中咗,咁佢哋沒有屋企返,會在那裏隔離呢?
英國另一樣唔清楚嘅地方就係,中咗嘅人點先知自己好番可以外出返工返學?佢哋政府有冇規定要做測試做到陰性為止才算好番?

ricenoodle 發表於 20-10-7 12:46
學校爆成點?有冇online 上課?如果中咗嘅學生在那裏自我隔離?

今日收到學校通知照常上課,沒有online,確診學生不是住宿舍在家居隔離,但都擔心有潛伏期只是其他學生並未有病徵未發病

elo1616 發表於 20-10-7 05:10
邊個去執法呢?

如果坐火車, 可以text 61016, BTP 有責任去執法
‹ 上一主題|下一主題